Θεματα

Μικρές ζυθοποιίες, τεράστιες μπίρες!

Σήμερα έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές από ό,τι δέκα χρόνια πριν. Και είναι όλες ελληνικές! 

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 619
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359927-745737.jpg

Kάποτε πίναμε μπίρα μόνο τα καλοκαίρια. Αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι η καλή μπίρα δεν έχει εποχή. Για την ακρίβεια δεν πρέπει καν να είναι παγωμένη. Πίνεται ιδανικά στους 6-8°C. Στο μυαλό μας, όμως, η μπίρα σημαίνει ακόμα διακοπές, καλοκαιρινές συναυλίες, ταβέρνες σε όμορφες ακρογιαλιές. Και η διαφορά είναι ότι σήμερα έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές από ό,τι δέκα χρόνια πριν. Και είναι όλες ελληνικές! 

Οι μικροζυθοποιίες στην πατρίδα μας ανθίζουν. Λίγο η κρίση που δημιούργησε νέες ευκαιρίες, λίγο το πάθος μας για μπίρα, κάθε πόλη στην Ελλάδα κοντεύει να αποκτήσει τη δική της περήφανη μικροζυθοποιία. Από τη Σαντορίνη μέχρι τη Χίο κι από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη κάθε τόσο νέα καζάνια αναβλύζουν με υπέροχη, δροσερή μπίρα. Μπορεί αυτές οι ζυθοποιίες να είναι μικρές, αλλά οι μπίρες τους είναι... τιτάνιες! Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούν αυστηρά επιλεγμένες και ποιοτικές πρώτες ύλες. Όχι μόνο. Αυτό που τις κάνει πραγματικά να ξεχωρίζουν είναι τα ιδιαίτερα αρώματά τους, οι μικρές πινελιές που φανερώνουν την καταγωγή τους. Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού που φυτρώνει στο διπλανό κάμπο, νερό από την πηγή του χωριού, τοπικά μυρωδικά και χίλια δυο άλλα μυστικά που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα. Έτσι, κάθε μπίρα φέρνει στο μυαλό τον τόπο στον οποίο παράχθηκε και ταυτόχρονα είναι φτιαγμένη επίτηδες να ταιριάζει με τη γαστρονομία της μικρής της πατρίδας. Όπως ακριβώς το κρασί. Τα εύσημα λοιπόν όλα στους νέους επιχειρηματίες που τόλμησαν να τα σκεφτούν όλα αυτά. Γιατί εκεί που οι άλλοι έβλεπαν γκρεμό, αυτοί είδαν μια ωραία ευκαιρία να ανοίξουν τα φτερά τους. 


Ζυθοποιία Siris στις Σέρρες

Από τα βόρεια της χώρας στα πέρατα του κόσμου

Γιάννης Μαρμαρέλλης

Συνέντευξη με τον Γιάννη Μαρμαρέλλη

Πώς αποφασίσατε να στήσετε τη δική σας μικροζυθοποιία; Τελικά άξιζε τον κόπο;

Στην απόφαση μας «έσπρωξαν» η αγάπη για την μπίρα, η μεγάλη οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή προϊόντων υψηλής γαστρονομίας και η διαπίστωση ότι στη βόρεια Ελλάδα δεν υπήρχε μικροζυθοποιείο. Το αν άξιζε τον κόπο είναι μεγάλη κουβέντα, μιας και μιλάμε για τα δυσκολότερα χρόνια και συνθήκες για μια νέα επιχείρηση. Αυτό που αξίζει σίγουρα είναι το ότι μπήκαμε σε ένα μαγικό κόσμο δημιουργίας, πειραματισμών και αναζητήσεων...

Για ποιους λόγους να προτιμήσουμε τη δική σας μπίρα;

Το ζυθοποιείο μας είναι γνωστό πλέον στην Ελλάδα και όχι μόνο για  την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγει. Η εμμονική μας επιμονή στην υψηλή ποιότητα σε όλες τις φάσεις της παραγωγής, οι κλασικές και ταυτόχρονα καινοτόμες συνταγές μας και η χρήση των καλύτερων παγκόσμια πρώτων υλών νομίζουμε ότι δικαίωσαν τις προσπάθειές μας και έτσι οι μπίρες μας όλες βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο γεύσης και ποιότητας. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει και το πελατολόγιό μας που περιλαμβάνει τα καλύτερα μπαρ και εστιατόρια της χώρας.

Μιλήστε μας λίγο για τη σύστασή της... Το νερό παίζει μεγάλο ρόλο;

Χρησιμοποιούμε τις καλύτερες βύνες απ’ όλο τον κόσμο, αβυνοποίητα δημητριακά του μαγικού Σερραϊκού κάμπου, λυκίσκους από Αμερική, Ωκεανία και Ευρώπη, καθώς και μερικά άλλα tricks όπως κόλιανδρο, ξύσμα πορτοκαλιού. Είμαστε επίσης το μόνο ζυθοποιείο στον κόσμο που χρησιμοποιούμε ακόμα και την υπέροχη και μοναδική σοκολάτα Valhrona. Όσο για το νερό, χρησιμοποιούμε το νερό του δήμου μας αλλά έχουμε επενδύσει στην πλήρη επεξεργασία του, την αντιμικροβιακή του προστασία και τέλος έχουμε τη γνώση ώστε να φτιάχνουμε για κάθε μας μπίρα το κατάλληλο νερό! 

Έχετε καλή διανομή; Τη βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα;

Σήμερα λίγο πολύ τα προϊόντα μας βρίσκονται σε όλη τη χώρα, σε μπαρ, εστιατόρια, καθώς και σε όλες  τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Η διανομή είναι και αυτή μια αέναος προσπάθεια...

Κάνετε εξαγωγές και στο εξωτερικό;

Περίπου το 22% του τζίρου μας αφορά τις εξαγωγές μας και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Φανταστείτε  τη χαρά μας όταν λαμβάνουμε συγχαρητήρια mails και υψηλότατες κριτικές απ’ όλο τον κόσμο. Εξάγουμε στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στην Ευρώπη σε αρκετές χώρες όπως Σουηδία, Νορβηγία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κύπρο και εσχάτως Αυστρία. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι βιομηχανοποιούμε πρώτες ύλες με  ελληνικό κόστος παραγωγής, τις μεταφέρουμε στα πέρατα του κόσμου και μάλιστα σε χώρες με μακρά παράδοση στην μπίρα... άρα ο μόνος λόγος που αγοράζονται τα προϊόντα μας είναι ότι αρέσουν!!!

Πώς σημειώθηκε αυτή η «έκρηξη» των μικρών ζυθοποιείων;

Υπάρχουν πολλοί λάτρεις της μπίρας, υπάρχει η κρίση που έκανε πολλούς να αναζητούν νέους επαγγελματικούς δρόμους, υπάρχει η ανάγκη να προσφέρουμε τοπικά προϊόντα στα εκατομμύρια των τουριστών, υπάρχουν τα παραδείγματα του εξωτερικού που οι μικροζυθοποιίες αναπτύχθηκαν παρά πολύ...

Παλιότερα η μπίρα εθεωρείτο «καλοκαιρινό» ποτό. Ισχύει και σήμερα αυτή η άποψη;

Από τις μεγαλύτερες «υποχρεώσεις» που έχουν τα μικροζυθοποιεία είναι η δημιουργία κουλτούρας μπίρας. Να καταδείξουμε ότι η μπίρα είναι ένα ποτό υψηλής ποιότητας με σώμα, αρώματα, γεύση και επίγευση, ένα ποτό που συνοδεύει φαγητά υψηλής γαστρονομίας και που πίνεται ευχάριστα, ανάλογα με το είδος, όλη τη μέρα και όλες τις εποχές. 

Εσείς πόσα και ποια είδη μπίρας παράγετε;

Σήμερα παράγουμε 6  είδη: τη VOREIA PILSNER, τη VOREIA I.PA., τη VOREIA WIT, τη VOREIA STOUT, τη VOREIA SMOKED AMBER ALE  και τη νέα μας καλοκαιρινή πρόταση... τη FUNKY GREEK SUMMER.

Έχετε ακούσει κάποιο κομπλιμέντο για την μπίρα σας που θυμάστε να μας πείτε;

Θυμάμαι στην παρουσίαση των προϊόντων μας στη Θεσσαλονίκη το 2014 –στην  αρχή μας ακόμα– που με φώναξε ο πιο καλός και γνωστός Έλληνας οινοποιός να με γνωρίσει και να μου δώσει συγχαρητήρια λέγοντας: «Μπίρες συνήθως δεν πίνω, σήμερα ήπια 4... Συνέχισε  έτσι και μην κάνεις καμιά υποχώρηση στην ποιότητά σου». Επίσης, πάντα χαιρόμαστε όταν δεχόμαστε κριτικές από σημεία του εξωτερικού οι οποίες είναι πάντα και πολύ υψηλές!


Βραβευμένη εζα!

Δύο μπίρες της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης ταξίδεψαν μέχρι τις Βρυξέλλες και γύρισαν πίσω με… αστέρια! Η εζα ζ Fine Lager και η εζα ζ Premium Pilsner απέσπασαν τα πρώτα τους αστέρια «Ανώτερης Ποιότητας και Γεύσης» από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανώτερης Γεύσης και Ποιότητας (iTQi). Αυτό το βραβείο είναι για τα τρόφιμα και τα ποτά ό,τι το αστέρι Michelin για τα εστιατόρια και τους σεφ. Δίνεται έπειτα από μια διαδικασία τυφλής γευσιγνωσίας, όπου κάθε μέλος της Επιτροπής λαμβάνει υπόψη του κριτήρια όπως η οσμή, η όψη, η γεύση, η επίγευση ή η υφή, ενώ μόνο τα προϊόντα που λαμβάνουν ποσοστό βαθμολογίας πάνω από 70% διακρίνονται με το «Βραβείο Ανώτερης Γεύσης» (Great Taste Award), ενός, δύο ή τριών αστεριών. Συγχαρητήρια!


Μια Noctua, μα ποια Noctua;

Αν αναρωτιέσαι, «noctua» είναι το όνομα της νυχτερινής κουκουβάγιας στα λατινικά. Η ίδια σοφή κουκουβάγια που είναι και σύμβολο της Αθήνας. Αυτή διάλεξαν και οι 4 φίλοι για έμβλημα της μικρής τους ζυθοποιίας. Ο Ιάσονας, ο Χρήστος, ο Ορφέας και ο Δημήτρης, οδηγημένοι από το πάθος τους για ποιοτική μπίρα άνοιξαν το ζυθοποιείο τους σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων στην οδό Πειραιώς, στο κέντρο της πόλης. Γιατί δεν θέλουν μόνο να φτιάχνουν καλή μπίρα. Θέλουν και να σου δείξουν όλα τα στάδια παραγωγής τους. Ναι, η όμορφη ζυθοποιία τους είναι επισκέψιμη, ανοιχτή σε όλους. Να πας για να μάθεις τα μυστικά, να δοκιμάσεις όμως και τις δύο εξαιρετικές τους μπίρες: τη χρυσαφένια Head Twister, Pale Ale, με την έντονη επίγευση και τη Night Vision, Black Ipa, με γεύση που ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στη σοκολάτα και τη μόκα. Το σύνθημα είναι: «Be wise, drink craft beer»!


Ναι στην μπίρα, όχι στο αλκοόλ!

Λατρεύεις την μπίρα, αλλά είναι στιγμές που δεν θέλεις ή δεν μπορείς να πιεις αλκοόλ; Κανένα πρόβλημα! Η Fix Άνευ, η νέα πρόταση της Fix που όλοι αγαπήσαμε, διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση της μπίρας, χωρίς όμως να έχει καθόλου αλκοόλ. Για το πρωί, το μεσημέρι ή το βράδυ, με παρέα ή χωρίς, για το σπίτι ή... το γραφείο! Αυτή είναι απόλαυση άνευ... προηγουμένου!


Η αλεπού που κλέβει τα μήλα

Είναι λίγες μέρες που μια πονηρή αλεπού κυκλοφορεί στην πόλη και κλέβει τα μήλα. Κάτι μαγειρεύει... Κάτι τέλειο! Ο καινούργιος Μηλοκλέφτης έρχεται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχει 4,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ και παράγεται εξ ολοκλήρου από τα πιο ζουμερά και τραγανά μήλα. Η μοναδική του γεύση οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής του κατά την οποία ο χυμός μήλου ζυμώνεται με μαγιά, που στη συνέχεια φιλτράρεται για να μας δώσει το μηλίτη. Είναι το τέλειο ποτό για όλες τις ώρες και είναι ακόμα απολαυστικότερο παγωμένο. Είναι όλα όσα θες από το καλοκαίρι σου. #FOLLOWTHEFOX, λοιπόν, και δεν θα χάσεις. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.