5 πράγματα που δεν ήξερες για το γιαούρτι
Όπως ότι πρωτοεμφανίστηκε την 6η χιλιετία π.Χ. κατά λάθος!
Θεράπευσε έναν βασιλιά
Το 1542 ο Βασιλιάς Φραγκίσκος ο Α’ της Γαλλίας υπέφερε από επώδυνες γαστρεντερικές διαταραχές και κανείς από τους γιατρούς του παλατιού δεν μπορούσε να τον γιατρέψει. Ένοιωθε χαμένος ώσπου μια ημέρα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (και σύμμαχος της Γαλλίας) έστειλε έναν δικό του γιατρό με ένα «θαυματουργό» γιατροσόφι: γιαούρτι. Ο βασιλιάς θεραπεύτηκε και η Δύση πήρε μια πρώτη «γεύση» γιαουρτιού.
Φτιάχτηκε «κατά λάθος»
Οι ιστορικοί πιστεύουν πως το γιαούρτι πρωτοεμφανίστηκε κατά την 6η χιλιετία προ Χριστού από κτηνοτρόφους της Μεσοποταμίας, όταν άρχισαν να αρμέγουν τα ζωντανά τους. Αποθήκευαν το γάλα σε δέρμα στομάχου ζώων σε ζεστό περιβάλλον με αποτέλεσμα αυτό να υφίσταται ζύμωση και να πήζει. Εκτός από τη γεύση που τους άρεσε, διαπίστωσαν πως το γιαούρτι είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το γάλα, έτσι η πρακτική συνεχίστηκε και εξελίχθηκε.
Ήταν το «καύσιμο» των ορδών των Μογγόλων
Υπάρχουν ενδείξεις πως ο στρατός του Τζένγκις Χαν «ζούσε» με γιαούρτι που έφτιαχναν από το γάλα των αλόγων τους. Το έλεγαν «kumis». Το ιδιόμορφο εκείνο γιαούρτι από γάλα αλόγου ήταν και εξαιρετικά θρεπτικό.
Καθαρίζει τον μπρούτζο
Εάν θέλετε να καθαρίσετε τη μπρούτζινη «προίκα» εύκολα και γρήγορα, ανοίξτε ένα γιαούρτι από το ψυγείο. Θα αποκαταστήσει τη λάμψη του αντικειμένου στο λεπτό. Απλώς βάλτε λίγο γιαούρτι σε ένα μαλακό πανί και τρίψτε με αυτό το μέταλλο μέχρι να γυαλίσει. Ύστερα ξεπλύνετε τα υπολείμματα του γιαουρτιού με λίγο σαπούνι και ζεστό νερό.
Είναι εξαιρετικό για μάσκες προσώπου
Αντί να ξοδεύεται χρήματα σε θαυματουργές θεραπείες προσώπου, αγοράστε έναν κεσέ γιαούρτι. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ και ψευδάργυρο, το καθιστούν το τέλειο «φυσικό» απολεπιστικό προϊόν που παράλληλα καταπραΰνει τις όποιες φλεγμονές του δέρματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.