Θεματα

5 πράγματα που δεν ήξερες για το γιαούρτι

Όπως ότι πρωτοεμφανίστηκε την 6η χιλιετία π.Χ. κατά λάθος!

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357263-740289.jpg

Θεράπευσε έναν βασιλιά

Το 1542 ο Βασιλιάς Φραγκίσκος ο Α’ της Γαλλίας υπέφερε από επώδυνες γαστρεντερικές διαταραχές και κανείς από τους γιατρούς του παλατιού δεν μπορούσε να τον γιατρέψει. Ένοιωθε χαμένος ώσπου μια ημέρα ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (και σύμμαχος της Γαλλίας) έστειλε έναν δικό του γιατρό με ένα «θαυματουργό» γιατροσόφι: γιαούρτι. Ο βασιλιάς θεραπεύτηκε και η Δύση πήρε μια πρώτη «γεύση» γιαουρτιού.   

Φτιάχτηκε «κατά λάθος»

Οι ιστορικοί πιστεύουν πως το γιαούρτι πρωτοεμφανίστηκε κατά την 6η χιλιετία προ Χριστού από κτηνοτρόφους της Μεσοποταμίας, όταν άρχισαν να αρμέγουν τα ζωντανά τους. Αποθήκευαν το γάλα σε δέρμα στομάχου ζώων σε ζεστό περιβάλλον με αποτέλεσμα αυτό να υφίσταται ζύμωση και να πήζει. Εκτός από τη γεύση που τους άρεσε, διαπίστωσαν πως το γιαούρτι είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το γάλα, έτσι η πρακτική συνεχίστηκε και εξελίχθηκε.

Ήταν το «καύσιμο» των ορδών των Μογγόλων

Υπάρχουν ενδείξεις πως ο στρατός του Τζένγκις Χαν «ζούσε» με γιαούρτι που έφτιαχναν από το γάλα των αλόγων τους. Το έλεγαν «kumis». Το ιδιόμορφο εκείνο γιαούρτι από γάλα αλόγου ήταν και εξαιρετικά θρεπτικό.

Καθαρίζει τον μπρούτζο

Εάν θέλετε να καθαρίσετε τη μπρούτζινη «προίκα» εύκολα και γρήγορα, ανοίξτε ένα γιαούρτι από το ψυγείο. Θα αποκαταστήσει τη λάμψη του αντικειμένου στο λεπτό. Απλώς βάλτε λίγο γιαούρτι σε ένα μαλακό πανί και τρίψτε με αυτό το μέταλλο μέχρι να γυαλίσει. Ύστερα ξεπλύνετε τα υπολείμματα του γιαουρτιού με λίγο σαπούνι και ζεστό νερό.

Είναι εξαιρετικό για μάσκες προσώπου

Αντί να ξοδεύεται χρήματα σε θαυματουργές θεραπείες προσώπου, αγοράστε έναν κεσέ γιαούρτι. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ και ψευδάργυρο, το καθιστούν το τέλειο «φυσικό» απολεπιστικό προϊόν που παράλληλα καταπραΰνει τις όποιες φλεγμονές του δέρματος.   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.