Θεματα

Συνέντευξη Στέλιος Παρλιάρος

Ακόμα πιο γλυκές επιτυχίες

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35723-77939.jpg

Το Sweet Alchemy του εθνικού μας ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου, φτιαγμένο από τους Kois Associated Architects, πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Σχεδιασμός Καταστήματος» του παγκόσμιου διαγωνισμού Travel & Leisure Awards. Μιλήσαμε μαζί του και παίρνουμε μια δόση γλύκας.

Πίστευες ποτέ ότι το ζαχαροπλαστείο σου θα έβγαινε το πιο όμορφο στον κόσμο;

Όχι δεν το περίμενα, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Παρόλο που για μένα η διάκριση είναι αποτέλεσμα, όχι αυτοσκοπός. Χάρηκα, αν θες, γιατί αναμφισβήτητα αποτελεί επιβράβευση των επιλογών μου.

Δυο λόγια για το success story...

Το είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου, πριν την κρίση, μπορώ να σου πω. Είχα και το Sweet Alchemy στο Κολωνάκι, αλλά ήθελα ένα ακόμη που να είναι εντελώς διαφορετικό, να είναι σκοτεινό, βιομηχανικό, να κρύβει μυστήριο, να έχει την πατίνα που ο χρόνος δίνει στα πράγματα, με τίποτα δεν ήθελα μίνιμαλ και λευκά. Δηλώνω άνθρωπος του κέντρου, η Κηφισιά ούτε που μου πέρναγε από το μυαλό. Ο φίλος μου, όμως, ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου (σ.σ. Deux Hommes) που είναι μαμούνι και όλα τα ξέρει, βρήκε αυτόν εδώ το χώρο και με έπεισε! Ε... μας βγήκε σε καλό...

Έδωσες «λευκή κάρτα» στον αρχιτέκτονα ή ήσουνα ο πελάτης που επεμβαίνει σε όλα;

Με τον Στέλιο Κόη ήμασταν φίλοι και από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε ταυτιστήκαμε στα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένος και ταλαντούχος αρχιτέκτονας. Ξεκινήσαμε το 2011 τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Δεκέμβρη ήταν έτοιμο. Ο ίδιος σχεδίασε τα πάντα και στη συνέχεια έψηνε τους μαστόρους να τα φτιάξουν όπως τα ήθελε. Είναι τελειομανής και μπράβο του! Φέτος με ενθουσίασε και σε δεύτερη πράξη. Φτιάξαμε στο μεγάλο υπόγειο χώρο και ένα πανέμορφο εργαστήρι για τα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, αλλά και για τα γυρίσματα της εκπομπής μου «Γλυκές Αλχημείες» στον Σκάι μέσα σε ένα μήνα.

Ο χώρος είναι σούπερ μοντέρνος. Το ίδιο «μοντέρνα» είναι και τα γλυκά που πουλάει;

Δεν τον λες μοντέρνο. Είναι σύγχρονος αλλά και κλασικός μαζί. Τα πατώματα είναι από παλιό ξύλο – περπατάς και τρίζουν, οι προβολείς είναι από ένα παλιό θέατρο. Είναι χώρος ζεστός και ανθρώπινος, φτιαγμένος από φυσικά υλικά, ξύλο, χαλκό, μπρούντζο, εμφανές μπετόν. Υλικά φιλικά και οικεία χιλιάδες χρόνια τώρα, ικανά να φιλοξενήσουν τη μαγεία της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Αλλά και τα γλυκά μου είναι παλιές και κλασικές συνταγές που αναβιώνω με σύγχρονο τρόπο. Ας πούμε, φέτος, γνωρίζει και πάλι μεγάλες δόξες η σεράνο, ένα παλιό γλυκό που όμως εδώ το κάνουμε «φρέσκο».

Θα σκεφτόσουν να ανοίξεις έξω ένα ζαχαροπλαστείο; Ας πούμε στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, πόλεις διάσημες για τα γλυκά τους;

Αν έβρισκα την πρόταση, είμαι έτοιμος! Τώρα που θα πάω Βερολίνο για τη βράβευση, ποιος ξέρει... μπορεί να έχω νέα να σου πω.

Η κρίση μάς έκοψε την όρεξη ή μας έκανε πιο γλυκατζήδες;

Το γλυκό προσφέρει απόλαυση και η απόλαυση είναι κομμάτι της ψυχής. Καμία κρίση δεν είναι τόσο δυνατή για να καταφέρει να φτάσει τόσο βαθιά.

Info: Sweet Alchemy, Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, 210 8080.480

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.