- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
![43861-98572.jpg 43861-98572.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/43861-98572_0.jpg)
![35723-77939.jpg 35723-77939.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2013/02/27/35723-77939.jpg)
Το Sweet Alchemy του εθνικού μας ζαχαροπλάστη Στέλιου Παρλιάρου, φτιαγμένο από τους Kois Associated Architects, πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Σχεδιασμός Καταστήματος» του παγκόσμιου διαγωνισμού Travel & Leisure Awards. Μιλήσαμε μαζί του και παίρνουμε μια δόση γλύκας.
Πίστευες ποτέ ότι το ζαχαροπλαστείο σου θα έβγαινε το πιο όμορφο στον κόσμο;
Όχι δεν το περίμενα, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Παρόλο που για μένα η διάκριση είναι αποτέλεσμα, όχι αυτοσκοπός. Χάρηκα, αν θες, γιατί αναμφισβήτητα αποτελεί επιβράβευση των επιλογών μου.
Δυο λόγια για το success story...
Το είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου, πριν την κρίση, μπορώ να σου πω. Είχα και το Sweet Alchemy στο Κολωνάκι, αλλά ήθελα ένα ακόμη που να είναι εντελώς διαφορετικό, να είναι σκοτεινό, βιομηχανικό, να κρύβει μυστήριο, να έχει την πατίνα που ο χρόνος δίνει στα πράγματα, με τίποτα δεν ήθελα μίνιμαλ και λευκά. Δηλώνω άνθρωπος του κέντρου, η Κηφισιά ούτε που μου πέρναγε από το μυαλό. Ο φίλος μου, όμως, ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου (σ.σ. Deux Hommes) που είναι μαμούνι και όλα τα ξέρει, βρήκε αυτόν εδώ το χώρο και με έπεισε! Ε... μας βγήκε σε καλό...
Έδωσες «λευκή κάρτα» στον αρχιτέκτονα ή ήσουνα ο πελάτης που επεμβαίνει σε όλα;
Με τον Στέλιο Κόη ήμασταν φίλοι και από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε ταυτιστήκαμε στα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένος και ταλαντούχος αρχιτέκτονας. Ξεκινήσαμε το 2011 τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Δεκέμβρη ήταν έτοιμο. Ο ίδιος σχεδίασε τα πάντα και στη συνέχεια έψηνε τους μαστόρους να τα φτιάξουν όπως τα ήθελε. Είναι τελειομανής και μπράβο του! Φέτος με ενθουσίασε και σε δεύτερη πράξη. Φτιάξαμε στο μεγάλο υπόγειο χώρο και ένα πανέμορφο εργαστήρι για τα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, αλλά και για τα γυρίσματα της εκπομπής μου «Γλυκές Αλχημείες» στον Σκάι μέσα σε ένα μήνα.
Ο χώρος είναι σούπερ μοντέρνος. Το ίδιο «μοντέρνα» είναι και τα γλυκά που πουλάει;
Δεν τον λες μοντέρνο. Είναι σύγχρονος αλλά και κλασικός μαζί. Τα πατώματα είναι από παλιό ξύλο – περπατάς και τρίζουν, οι προβολείς είναι από ένα παλιό θέατρο. Είναι χώρος ζεστός και ανθρώπινος, φτιαγμένος από φυσικά υλικά, ξύλο, χαλκό, μπρούντζο, εμφανές μπετόν. Υλικά φιλικά και οικεία χιλιάδες χρόνια τώρα, ικανά να φιλοξενήσουν τη μαγεία της ζαχαροπλαστικής τέχνης. Αλλά και τα γλυκά μου είναι παλιές και κλασικές συνταγές που αναβιώνω με σύγχρονο τρόπο. Ας πούμε, φέτος, γνωρίζει και πάλι μεγάλες δόξες η σεράνο, ένα παλιό γλυκό που όμως εδώ το κάνουμε «φρέσκο».
Θα σκεφτόσουν να ανοίξεις έξω ένα ζαχαροπλαστείο; Ας πούμε στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, πόλεις διάσημες για τα γλυκά τους;
Αν έβρισκα την πρόταση, είμαι έτοιμος! Τώρα που θα πάω Βερολίνο για τη βράβευση, ποιος ξέρει... μπορεί να έχω νέα να σου πω.
Η κρίση μάς έκοψε την όρεξη ή μας έκανε πιο γλυκατζήδες;
Το γλυκό προσφέρει απόλαυση και η απόλαυση είναι κομμάτι της ψυχής. Καμία κρίση δεν είναι τόσο δυνατή για να καταφέρει να φτάσει τόσο βαθιά.
Info: Sweet Alchemy, Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά, 210 8080.480
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.