Μια γαστρονομική πρωινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας
Πόσο καλά ξέρεις την καρδιά της πόλης σου;
Τις προάλλες φιλοξενούσα φίλους εκπρόσωπους από το «Slow food» της Ιταλίας, στα πλαίσια συζητήσεων για τις γαστρονομικές κοινότητες της Ελλάδας και ειδικά των Κυκλάδων. Κάποια στιγμή μπήκε το καυτό ερώτημα. Αύριο πρωί έχουμε ένα κενό 6 ωρών. Τι μας προτείνεις, εδώ στο κέντρο;
Δεν τα έχασα, γιατί είχα φροντίσει να έχω σκονάκι. Την πρόταση που είχα κάνει και δημοσιεύτηκε – το πρώτο μέρος – στο τρέχον 2board του Αεροδρομίου Αθηνών. Μόνο που τη συμπύκνωσα και την υπέστην… σε 6 ώρες.
Έγερση με σούπα στο Δίπορτο το ακαταμάχητο ελληνικό κουτούκι, που δουλεύει τις ώρες αγοράς, από τα χαράματα ως το απόγευμα. Επίσκεψη στη Βαρβάκειο μία ώρα για να θαυμάσουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια. Ένα τσιπουράκι στον Καραγιάννη για να εμπεδώσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα της αγοράς. Μια βόλτα ως την Πλάκα κι ένα καφεδάκι στο καφενείο της Μελίνας για να ξαναθυμηθούν τη μάχη που έκανε για το Μουσείο της Ακρόπολης και την επιστροφή των «Ελγινείων» – τα κλεμμένα του μπαγάσα του Ελγίνου δηλαδή…
Βόλτα στην Αβυσσηνίας, χάζεμα στα μαγαζιά της και φυσικά ελαφρύ γεύμα στο καφέ Αβυσσηνία, μάλιστα μια εκπρόσωπος Slowfood από τη γειτονική Βουλγαρία βρήκε τα Κοζανίτικα γιαπράκια ίδια με τα δικά τους… «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε». Το βασικό γεύμα το είχα τάξει στα Καραμανλίδικα! Γιατί είναι πιο Βαλκάνια!
Aπό το Μοναστηράκι κάναμε μια μικρή παράκαμψη για να μπούμε στην Ευριπίδου από την πλατεία Κλαυθμώνος και βρεθήκαμε στην οδό Φωκίωνος στο Heteroclito και δοκιμάσαμε κρασάκια μικρών παραγωγών.
Aκολούθησαν ψώνια στην Ευριπίδου, θαυμασμός στον παστουρμά του Αραπιάν και ένα βαρύτερο γεύμα στα Καραμανλίδικα. Εδώ απολαύσαμε τις λαχταριστές συνταγές της Στέλλας Σπανού με τα υλικά του Sary. Παστουρμάδες με αυγά, καβουρμάδες με πατατούλες, αλλαντικών ποικιλία. Περισσότερα.
*Για το ουζερί Καραγιάννης διαβάστε εδώ.
**Για τη Βαρβάκειο διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.