Θεματα

Μια γαστρονομική πρωινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

Πόσο καλά ξέρεις την καρδιά της πόλης σου;

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356265-738355.jpg

Τις προάλλες φιλοξενούσα φίλους εκπρόσωπους από το «Slow food» της Ιταλίας, στα πλαίσια συζητήσεων για τις γαστρονομικές κοινότητες της Ελλάδας και ειδικά των Κυκλάδων. Κάποια στιγμή μπήκε το καυτό ερώτημα. Αύριο πρωί έχουμε ένα κενό 6 ωρών. Τι μας προτείνεις, εδώ στο κέντρο;

Δεν τα έχασα, γιατί είχα φροντίσει να έχω σκονάκι. Την πρόταση που είχα κάνει και δημοσιεύτηκε – το πρώτο μέρος – στο τρέχον 2board του Αεροδρομίου Αθηνών. Μόνο που τη συμπύκνωσα και την υπέστην… σε 6 ώρες.

Έγερση με σούπα στο Δίπορτο το ακαταμάχητο ελληνικό κουτούκι, που δουλεύει τις ώρες αγοράς, από τα χαράματα ως το απόγευμα. Επίσκεψη στη Βαρβάκειο μία ώρα για να θαυμάσουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια. Ένα τσιπουράκι στον Καραγιάννη για να εμπεδώσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα της αγοράς. Μια βόλτα ως την Πλάκα κι ένα καφεδάκι στο καφενείο της Μελίνας για να ξαναθυμηθούν τη μάχη που έκανε για το Μουσείο της Ακρόπολης και την επιστροφή των «Ελγινείων» – τα κλεμμένα του μπαγάσα του Ελγίνου δηλαδή…

Βόλτα στην Αβυσσηνίας, χάζεμα στα μαγαζιά της και φυσικά ελαφρύ γεύμα στο καφέ Αβυσσηνία, μάλιστα μια εκπρόσωπος Slowfood από τη γειτονική Βουλγαρία βρήκε τα Κοζανίτικα γιαπράκια ίδια με τα δικά τους… «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε». Το βασικό γεύμα το είχα τάξει στα Καραμανλίδικα! Γιατί είναι πιο Βαλκάνια!

Heteroclito

Aπό το Μοναστηράκι κάναμε μια μικρή παράκαμψη για να μπούμε στην Ευριπίδου από την πλατεία Κλαυθμώνος και βρεθήκαμε στην οδό Φωκίωνος στο Heteroclito και δοκιμάσαμε κρασάκια μικρών παραγωγών.

Aκολούθησαν ψώνια στην Ευριπίδου, θαυμασμός στον παστουρμά του Αραπιάν και ένα βαρύτερο γεύμα στα Καραμανλίδικα. Εδώ απολαύσαμε τις λαχταριστές συνταγές της Στέλλας Σπανού με τα υλικά του Sary. Παστουρμάδες με αυγά, καβουρμάδες με πατατούλες, αλλαντικών ποικιλία. Περισσότερα.

*Για το ουζερί Καραγιάννης διαβάστε εδώ.

**Για τη Βαρβάκειο διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.