Θεματα

Μανιτάρια, τα βιοενεργά!

 Έχουν πολλά «πρόσωπα», είναι υγιεινά, και φτιάχνουν πολύ νόστιμα πιάτα

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν κι εσείς, όπως κι εγώ, ξέρετε τα λευκά μανιταράκια του σούπερ μάρκετ-άντε και τα πλευρότους, και μάλιστα καυχιέστε για τα καταπληκτικά α λα κρεμ που φτιάχνετε, σόρι, αλλά είσαστε πολύ πίσω… Τα μανιτάρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία, ευεργετικές βιοενεργές ιδιότητες και στην ελληνική γη φυτρώνουν πολλά παραπάνω είδη απ’ όσα νομίζουμε. Αλλά είναι και οι σεφ που τα λατρεύουν, τα θεωρούν το «νέο κρέας» -αξέχαστο μου έχει μείνει ένα χορτοφαγικό φρικασέ με μανιτάρια που έχω φάει πριν χρόνια-, και φτιάχνουν μαζί τους χίλιες δυο συνταγές.

Προχτές, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, πέρασα (μαζί και με πολλούς άλλους Αθηναίους) μια βόλτα από το «Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής» που διοργάνωνε εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό, αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά μανιτάρια. Γεωπόνοι από την μονάδα παραγωγής μανιταριών «Δίρφυς» έδειχναν στον κόσμο τα είδη, τον τρόπο συντήρησης, ενώ ο συμπαθέστατος σεφ Αντρέας Λαγός (παρτενέρ της Ελένης Ψυχούλη στο τηλεοπτικό «Σεφ στον αέρα») ανέλαβε το γαστρονομικό κομμάτι μαγειρεύοντας σε κοινή θέα νοστιμιές όπως ποικιλία μανιταριών σοτέ, βελουτέ σούπες με μανιτάρια και λάδι τρούφας, σαλάτα ζυμαρικών με πέστο αποξηραμένων μανιταριών και καλαθάκι Λήμνου, όλοι τσιμπολογήσαμε συνοδεύοντας με κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος από τη Ζίτσα Ιωαννίνων.

n

Αργότερα, με νωπές ακόμα τις συμβουλές των γεωπόνων αλλά και με τα γαστρονομικά tips του φίλου Αντρέα στο μυαλό, κατέβασα από τα ράφια του Παντοπωλείου πλευρότους βεβαίως βεβαίως, αλλά και μανιτάρια κανθαρέλες, λεντινούλες, καθώς και αποξηραμένα βασιλομανίταρα που κρατούν πολύ καιρό στο ντουλάπι και όλα τους μπορούν με το τίποτα να μετατρέψουν ένα απλό δείπνο σε γαστρονομική εμπειρία. Μαζί, βρήκα και ένα σωρό απίστευτες λιχουδιές απ’ όλη την Ελλάδα-έχω ήδη τσακίσει μόνη μου το βάζο με τα αγριόσυκα κουταλιού, και πήρα πολλά από δαύτα, όχι μόνο για το σπίτι μου αλλά και για δωράκια σε φίλους, όλοι τους κάνουν σαν τρελοί για κάτι τέτοια…

Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210-32.34.612

n