Μανιτάρια, τα βιοενεργά!
Έχουν πολλά «πρόσωπα», είναι υγιεινά, και φτιάχνουν πολύ νόστιμα πιάτα
Αν κι εσείς, όπως κι εγώ, ξέρετε τα λευκά μανιταράκια του σούπερ μάρκετ-άντε και τα πλευρότους, και μάλιστα καυχιέστε για τα καταπληκτικά α λα κρεμ που φτιάχνετε, σόρι, αλλά είσαστε πολύ πίσω… Τα μανιτάρια έχουν μεγάλη διατροφική αξία, ευεργετικές βιοενεργές ιδιότητες και στην ελληνική γη φυτρώνουν πολλά παραπάνω είδη απ’ όσα νομίζουμε. Αλλά είναι και οι σεφ που τα λατρεύουν, τα θεωρούν το «νέο κρέας» -αξέχαστο μου έχει μείνει ένα χορτοφαγικό φρικασέ με μανιτάρια που έχω φάει πριν χρόνια-, και φτιάχνουν μαζί τους χίλιες δυο συνταγές.
Προχτές, Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, πέρασα (μαζί και με πολλούς άλλους Αθηναίους) μια βόλτα από το «Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής» που διοργάνωνε εκδήλωση ελεύθερη για το κοινό, αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά μανιτάρια. Γεωπόνοι από την μονάδα παραγωγής μανιταριών «Δίρφυς» έδειχναν στον κόσμο τα είδη, τον τρόπο συντήρησης, ενώ ο συμπαθέστατος σεφ Αντρέας Λαγός (παρτενέρ της Ελένης Ψυχούλη στο τηλεοπτικό «Σεφ στον αέρα») ανέλαβε το γαστρονομικό κομμάτι μαγειρεύοντας σε κοινή θέα νοστιμιές όπως ποικιλία μανιταριών σοτέ, βελουτέ σούπες με μανιτάρια και λάδι τρούφας, σαλάτα ζυμαρικών με πέστο αποξηραμένων μανιταριών και καλαθάκι Λήμνου, όλοι τσιμπολογήσαμε συνοδεύοντας με κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος από τη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Αργότερα, με νωπές ακόμα τις συμβουλές των γεωπόνων αλλά και με τα γαστρονομικά tips του φίλου Αντρέα στο μυαλό, κατέβασα από τα ράφια του Παντοπωλείου πλευρότους βεβαίως βεβαίως, αλλά και μανιτάρια κανθαρέλες, λεντινούλες, καθώς και αποξηραμένα βασιλομανίταρα που κρατούν πολύ καιρό στο ντουλάπι και όλα τους μπορούν με το τίποτα να μετατρέψουν ένα απλό δείπνο σε γαστρονομική εμπειρία. Μαζί, βρήκα και ένα σωρό απίστευτες λιχουδιές απ’ όλη την Ελλάδα-έχω ήδη τσακίσει μόνη μου το βάζο με τα αγριόσυκα κουταλιού, και πήρα πολλά από δαύτα, όχι μόνο για το σπίτι μου αλλά και για δωράκια σε φίλους, όλοι τους κάνουν σαν τρελοί για κάτι τέτοια…
Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210-32.34.612
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.