Θεματα

Το πιο...Μελίστακτο καφενείο του Πόρου

Σε ένα μικρό μπαλκονάκι κάτω από τα πλατάνια, θα φας το πιο φρέσκο γαλακτομπούρεκο της ζωής σου

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352913-731910.jpg

Μέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος του Πόρου, σ’ ένα ήσυχο και δροσερό περιβάλλον, δίπλα στην πύλη της ιστορικής μονής Ζωοδόχου Πηγής, θα συναντήσουμε το καφενείο Μελίστακτο.

Η ιστορική Μονή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Πόρου και ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β΄. Τον καιρό της Επανάστασης του 1821 η Μονή προσέφερε υλικά και ηθικά, ενώ οι μεγάλοι ναυμάχοι καπετάνιοι Μιαούλης, Τομπάζης, Μπουντούρης και Αποστόλης ερχόντουσαν συχνά για να πάρουν δυνάμεις – μάλιστα οι τάφοι των δυο τελευταίων βρίσκονται μπροστά από τον πρόναο της εκκλησίας. Το 1828 ιδρύθηκε στη Μονή, από τον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, το πρώτο ορφανοτροφείο του έθνους που στέγασε 180 ορφανά των πολεμιστών του αγώνα.

Το καφενείο Μελίστακτο βρίσκεται 200 μέτρα από τη Μονή, εκεί όπου η δημοσιά τερματίζει και το τοπικό λεωφορείο κάνει τη στροφή του για να επιστρέψει στον Πόρο. Το σημείο αυτό είναι μοναδικό. Ένα μικρό μπαλκονάκι, κάτω από τα πλατάνια και λίγα μέτρα από μια πηγή που χειμώνα-καλοκαίρι τρέχει νερό. Να το πιεις, να ξεδιψάσεις και να δροσίσεις το πρόσωπό σου.

Ο Μελέτης και η Νεκταρία

Ο Μελέτης και η γυναίκα του, οι «καφετζήδες», είναι δυο υπέροχοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι και χαρούμενοι. Χαίρεσαι να τους συναναστρέφεσαι. Ο Μελέτης έχει αναλάβει την παραγωγή των γλυκών του ταψιού και τις ομελέτες, ενώ οι γυναίκα του Νεκταρία ασχολείται περισσότερο με τους καφέδες, με τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, τα οποία μάλιστα διατίθενται και σε συσκευασίες για το σπίτι.

Τα γλυκά του Μελέτη είναι ασυναγώνιστα και οι μερίδες βασιλικές! Για το γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ και την τυρόπιτα ο Μελέτης χρησιμοποιεί γάλα φρέσκο από τα αιγοπρόβατα ενός τσομπάνη που του το προμηθεύει καθημερινά.

Γαλακτομπούρεκο με φρέσκο γάλα

Μέσα σε μια όαση δροσιάς, παρέα με δυο ανθρώπους θεόσταλτους και ανάμεσα στις λιχουδιές του Μελέτη, μπορεί κανείς να νιώσει ότι βρίσκεται στο πιο προνομιούχο σημείο του Πόρου.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Πόρος, 22980 24278

www.greekgastronomyguide.gr

*Για το Λεμονοδάσος Πόρου διαβάστε εδώ.

**Για την Ταβέρνα Παράδεισος διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.