- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Το πιο...Μελίστακτο καφενείο του Πόρου
Σε ένα μικρό μπαλκονάκι κάτω από τα πλατάνια, θα φας το πιο φρέσκο γαλακτομπούρεκο της ζωής σου
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![352913-731910.jpg 352913-731910.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/05/06/352913-731910.jpg)
Μέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος του Πόρου, σ’ ένα ήσυχο και δροσερό περιβάλλον, δίπλα στην πύλη της ιστορικής μονής Ζωοδόχου Πηγής, θα συναντήσουμε το καφενείο Μελίστακτο.
Η ιστορική Μονή της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Πόρου και ιδρύθηκε το 1720 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιάκωβο Β΄. Τον καιρό της Επανάστασης του 1821 η Μονή προσέφερε υλικά και ηθικά, ενώ οι μεγάλοι ναυμάχοι καπετάνιοι Μιαούλης, Τομπάζης, Μπουντούρης και Αποστόλης ερχόντουσαν συχνά για να πάρουν δυνάμεις – μάλιστα οι τάφοι των δυο τελευταίων βρίσκονται μπροστά από τον πρόναο της εκκλησίας. Το 1828 ιδρύθηκε στη Μονή, από τον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, το πρώτο ορφανοτροφείο του έθνους που στέγασε 180 ορφανά των πολεμιστών του αγώνα.
Το καφενείο Μελίστακτο βρίσκεται 200 μέτρα από τη Μονή, εκεί όπου η δημοσιά τερματίζει και το τοπικό λεωφορείο κάνει τη στροφή του για να επιστρέψει στον Πόρο. Το σημείο αυτό είναι μοναδικό. Ένα μικρό μπαλκονάκι, κάτω από τα πλατάνια και λίγα μέτρα από μια πηγή που χειμώνα-καλοκαίρι τρέχει νερό. Να το πιεις, να ξεδιψάσεις και να δροσίσεις το πρόσωπό σου.
Ο Μελέτης και η γυναίκα του, οι «καφετζήδες», είναι δυο υπέροχοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι και χαρούμενοι. Χαίρεσαι να τους συναναστρέφεσαι. Ο Μελέτης έχει αναλάβει την παραγωγή των γλυκών του ταψιού και τις ομελέτες, ενώ οι γυναίκα του Νεκταρία ασχολείται περισσότερο με τους καφέδες, με τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, τα οποία μάλιστα διατίθενται και σε συσκευασίες για το σπίτι.
Τα γλυκά του Μελέτη είναι ασυναγώνιστα και οι μερίδες βασιλικές! Για το γαλακτομπούρεκο, το εκμέκ και την τυρόπιτα ο Μελέτης χρησιμοποιεί γάλα φρέσκο από τα αιγοπρόβατα ενός τσομπάνη που του το προμηθεύει καθημερινά.
Μέσα σε μια όαση δροσιάς, παρέα με δυο ανθρώπους θεόσταλτους και ανάμεσα στις λιχουδιές του Μελέτη, μπορεί κανείς να νιώσει ότι βρίσκεται στο πιο προνομιούχο σημείο του Πόρου.
Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Πόρος, 22980 24278
*Για το Λεμονοδάσος Πόρου διαβάστε εδώ.
**Για την Ταβέρνα Παράδεισος διαβάστε εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.