- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Mataroa - Φαγητό, ποτό, θέα Ακρόπολη
Κι εκεί που ο καιρός πήγε να μας τα χαλάσει, να σου και πάλι οι ζέστες και οι γλυκιές βραδιές.
Βρίσκομαι καθισμένη στην ταράτσα του Mataroa, κι είναι σαν βράδυ καλοκαιρινό, απέναντί μου κάδρο υπέροχο η Ακρόπολη, πίνω τέλεια κοκτέιλ, μουσικές jazz μού φτιάχνουν τη διάθεση, τα λέω και πάλι με τον Δημήτρη Καραζάνο, φίλοι παλιοί από την εποχή του θρυλικού “City” στη Χάρητος, μετά “Tribeca” στη Σκουφά. Το Mataroa είναι το καινούργιο του, «γυναίκα με μεγάλα μάτια στα πολυνησιακά» μου λέει, «το όνομα του πλοίου που μετέφερε στα τέλη του 1945 τον ανθό της ελληνικής διανόησης στο Παρίσι». Ωραίο, ταξιδιάρικο, εύηχο, με νόημα. Γελάμε με τα ίδια κέφια τα παλιά, είμαστε λίγο πιο μεγάλοι αλλά πάντα ίδιοι, πίνουμε λιγότερο, τρώμε περισσότερο – να μια ουσιώδης διαφορά. Το Mataroa άνοιξε πριν κάνα δυο μήνες εκεί που για χρόνια βρισκόταν το «Κίτρινο Ποδήλατο». Έχει δύο επίπεδα, πάνω στην ταράτσα φαγητό και θέα, κάτω το μπαρ με μουσικές και πολλά live να προγραμματίζονται για όλο το χειμώνα. Η διακόσμηση είναι χαλαρή, πινελιές βιομηχανικού στιλ μπλέκονται με κομψές design καρέκλες, μια μπάρα στο κόκκινο του πάθους μαζεύει τους πότες. Στο μενού πιάτα απλά, μεσογειακά διά χειρός του νεαρού και ταλαντούχου σεφ Γιώργου Μυστρίδη. Ξεκινάμε με ναπολεόν ψητής ντομάτας με κατίκι, αβοκάντο, κουκουνάρι και πέστο ρόκας, ωραίο πιάτο, δροσερό και ισορροπημένο. Συνεχίζουμε με ψάρι, τονάκι με κύμινο και μους μελιτζάνας· δεν είμαι φίλος του τονακίου, αντιθέτως «τσακίζω» σχεδόν μόνη μου μια ανεπανάληπτη τάρτα κολοκύθι με βασιλικό και τοματάκια ραγού – μούρλια! Πίνουμε κόκκινο ωραίο κρασί (υπάρχουν πολλές καλές ετικέτες ελληνικών κρασιών και όλα τους έχουν τιμές που δεν «δαγκώνουν») και απτόητοι συνεχίζουμε. Μπιφτέκι γαλοπούλας βιολογικής εκτροφής, με σος ιβίσκου παρακαλώ, ψαρονέφρι μαρινάτο σε ουίσκι, με πάπρικα και μέλι, μπούτι κοτόπουλο με γραβιέρα και σος βασιλικού, πεσκανδρίτσα σε βελουτέ πατάτας και μους σχοινόπρασου. Πολλά πιάτα με έμφαση στις βιολογικές πρώτες ύλες, όλα τους νόστιμα και χορταστικά. Πίσω μας η μπάρα έχει «ζεσταθεί», οι μουσικές έχουν δυναμώσει και είναι απόλυτα ταιριαστές με το «θέα Ακρόπολη, αθηναϊκό βράδυ, διάθεση χαλαρή ή και έτοιμη για όλα», η ταράτσα γεμίζει με φιγούρες «σαν κάπου να σε ξέρω», δεν μου κάνει καρδιά να φύγω. Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε 2 το πρωί, κάτω ο δρόμος (Ιερά Οδός) έχει κι αυτός τη χάρη του, μια γειτονιά που ετοιμάζεται να παίξει δυνατά στην πόλη, σαν να μου φαίνεται πως το καινούργιο του Καραζάνου θα γίνει το νέο μου στέκι. Να ξέρεις πως είναι ανοιχτά κάθε μέρα το βράδυ (σε λίγο καιρό θα ανοίγει και μεσημέρι), πως η υπέροχη ταράτσα του θα κρατηθεί ανοιχτή και το χειμώνα, πως ετοιμάζονται πολλές μουσικές βραδιές, πως μπορείς να πας για φαγητό ή και μόνο για ποτό, πως οι τιμές είναι εξαιρετικά φιλικές – περίπου € 25 το άτομο με φαγητό και κρασί.
MATAROA: Ιεράς Οδού και Κεραμεικού 116, Κεραμεικός, 210 3428.312
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.