Mataroa - Φαγητό, ποτό, θέα Ακρόπολη
Κι εκεί που ο καιρός πήγε να μας τα χαλάσει, να σου και πάλι οι ζέστες και οι γλυκιές βραδιές.
Βρίσκομαι καθισμένη στην ταράτσα του Mataroa, κι είναι σαν βράδυ καλοκαιρινό, απέναντί μου κάδρο υπέροχο η Ακρόπολη, πίνω τέλεια κοκτέιλ, μουσικές jazz μού φτιάχνουν τη διάθεση, τα λέω και πάλι με τον Δημήτρη Καραζάνο, φίλοι παλιοί από την εποχή του θρυλικού “City” στη Χάρητος, μετά “Tribeca” στη Σκουφά. Το Mataroa είναι το καινούργιο του, «γυναίκα με μεγάλα μάτια στα πολυνησιακά» μου λέει, «το όνομα του πλοίου που μετέφερε στα τέλη του 1945 τον ανθό της ελληνικής διανόησης στο Παρίσι». Ωραίο, ταξιδιάρικο, εύηχο, με νόημα. Γελάμε με τα ίδια κέφια τα παλιά, είμαστε λίγο πιο μεγάλοι αλλά πάντα ίδιοι, πίνουμε λιγότερο, τρώμε περισσότερο – να μια ουσιώδης διαφορά. Το Mataroa άνοιξε πριν κάνα δυο μήνες εκεί που για χρόνια βρισκόταν το «Κίτρινο Ποδήλατο». Έχει δύο επίπεδα, πάνω στην ταράτσα φαγητό και θέα, κάτω το μπαρ με μουσικές και πολλά live να προγραμματίζονται για όλο το χειμώνα. Η διακόσμηση είναι χαλαρή, πινελιές βιομηχανικού στιλ μπλέκονται με κομψές design καρέκλες, μια μπάρα στο κόκκινο του πάθους μαζεύει τους πότες. Στο μενού πιάτα απλά, μεσογειακά διά χειρός του νεαρού και ταλαντούχου σεφ Γιώργου Μυστρίδη. Ξεκινάμε με ναπολεόν ψητής ντομάτας με κατίκι, αβοκάντο, κουκουνάρι και πέστο ρόκας, ωραίο πιάτο, δροσερό και ισορροπημένο. Συνεχίζουμε με ψάρι, τονάκι με κύμινο και μους μελιτζάνας· δεν είμαι φίλος του τονακίου, αντιθέτως «τσακίζω» σχεδόν μόνη μου μια ανεπανάληπτη τάρτα κολοκύθι με βασιλικό και τοματάκια ραγού – μούρλια! Πίνουμε κόκκινο ωραίο κρασί (υπάρχουν πολλές καλές ετικέτες ελληνικών κρασιών και όλα τους έχουν τιμές που δεν «δαγκώνουν») και απτόητοι συνεχίζουμε. Μπιφτέκι γαλοπούλας βιολογικής εκτροφής, με σος ιβίσκου παρακαλώ, ψαρονέφρι μαρινάτο σε ουίσκι, με πάπρικα και μέλι, μπούτι κοτόπουλο με γραβιέρα και σος βασιλικού, πεσκανδρίτσα σε βελουτέ πατάτας και μους σχοινόπρασου. Πολλά πιάτα με έμφαση στις βιολογικές πρώτες ύλες, όλα τους νόστιμα και χορταστικά. Πίσω μας η μπάρα έχει «ζεσταθεί», οι μουσικές έχουν δυναμώσει και είναι απόλυτα ταιριαστές με το «θέα Ακρόπολη, αθηναϊκό βράδυ, διάθεση χαλαρή ή και έτοιμη για όλα», η ταράτσα γεμίζει με φιγούρες «σαν κάπου να σε ξέρω», δεν μου κάνει καρδιά να φύγω. Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάνουμε 2 το πρωί, κάτω ο δρόμος (Ιερά Οδός) έχει κι αυτός τη χάρη του, μια γειτονιά που ετοιμάζεται να παίξει δυνατά στην πόλη, σαν να μου φαίνεται πως το καινούργιο του Καραζάνου θα γίνει το νέο μου στέκι. Να ξέρεις πως είναι ανοιχτά κάθε μέρα το βράδυ (σε λίγο καιρό θα ανοίγει και μεσημέρι), πως η υπέροχη ταράτσα του θα κρατηθεί ανοιχτή και το χειμώνα, πως ετοιμάζονται πολλές μουσικές βραδιές, πως μπορείς να πας για φαγητό ή και μόνο για ποτό, πως οι τιμές είναι εξαιρετικά φιλικές – περίπου € 25 το άτομο με φαγητό και κρασί.
MATAROA: Ιεράς Οδού και Κεραμεικού 116, Κεραμεικός, 210 3428.312
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.