Θεματα

5 βιταμίνες που δεν πρέπει να λείψουν ποτέ από τη διατροφή μας

Ξέρεις τις βιταμίνες που πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνεις καθημερινά;

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350848-727919.jpg

Οι πιο πολύτιμες βιταμίνες που χρειάζεται να λαμβάνουμε κάθε μέρα και οι τροφές στις οποίες μπορούμε να τις βρούμε σε υψηλή περιεκτικότητα.

Η έλλειψη βιταμινών δημιουργεί προβλήματα. Όλοι το ξέρουν, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να «αδιαφορούν» για το κατά πόσο λαμβάνει το σώμα τους καθημερινά τις βιταμίνες που χρειάζεται, στις ποσότητες που χρειάζεται. Δείτε τις 5 βιταμίνες που πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνουμε καθημερινά, «τρώγοντας»:

Βιταμίνη C

Η «δύναμή» της γνωστή. Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπει καρδιαγγειακές ανωμαλίες, δίνει ενέργεια στο σώμα, φροντίζει για την υγεία του δέρματος, αναδομεί και διατηρεί τα κύτταρα στον οργανισμό μας υγιή και πιστεύεται ότι «ανακουφίζει» και από το στρες. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, ατονία, τριχόπτωση. Αν βλέπετε συχνά μελανιές χωρίς να θυμάστε αν και πότε χτυπήσατε κάπου, επίσης μπορεί να σημαίνει πως σας λείπει βιταμίνη C. Τουλάχιστον 500mg τη μέρα χρειάζεται το σώμα μας.

Καλές πηγές είναι: τα «όξινα» φρούτα, κίτρο, πορτοκάλι, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ και τα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Προσθέστε τα σε smoothies, κάνουν ένα εξαιρετικά υγιεινό σνακ.


Βιταμίνη Κ

Πιο γνωστή για το ρόλο της στην επούλωση των τραυμάτων στο σώμα. Ρυθμίζοντας την πήξη του αίματος, η βιταμίνη Κ βοηθάει τις πληγές μας να κλείνουν γρηγορότερα. Σημαντική επίσης στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Οι ενήλικες άντρες χρειάζονται τουλάχιστον 120 mg τη μέρα, ενώ οι γυναίκες 90mg.

Καλές πηγές είναι: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το λάχανο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάχανο ή σπανάκι στην πρωινή σας ομελέτα και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια καλή δόση βιταμίνης Κ. Επίσης, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, το λάδι ελιάς και σόγιας.


Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

Βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται και να μεταβολίζει τις τροφές, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες, μια πολύ σημαντική λειτουργία που μετατρέπει το φαγητό στην ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να «υποστηρίξει» τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Η ριβοφλαβίνη επίσης διατηρεί υγιή το δέρμα και τα μαλλιά. Έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και δερματικά προβλήματα. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 1-1.5mg την ημέρα.

Καλές πηγές είναι: τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι φυσικές πηγές ριβοφλαβίνης. Ένα γιαούρτι για πρωινό ή ως δεκατιανό θα ενισχύσει τον οργανισμό σας με τη σημαντική αυτή βιταμίνη.


Βιταμίνη Ε

Η αντιοξειδωτική. Είναι ο εχθρός των ελεύθερων ριζών που προκαλούν επικίνδυνες φθορές στα κύτταρα, επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό και προκαλούν γήρανση του δέρματος. Η βιταμίνη Ε, όχι μόνο εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών αλλά υπάρχουν ενδείξεις πως προστατεύει από τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, η βιταμίνη Ε αυξάνει επίσης τη σεξουαλική διάθεση! Οι ενήλικες συνίσταται να λαμβάνουν 15mg την ημέρα. 

Καλές πηγές είναι: οι τροφές που περιέχουν τα «καλά» λιπαρά. Μια χούφτα καρύδια είναι ότι πρέπει ή αβοκάντο στη σαλάτα σας.


Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)

Η θειαμίνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου. Επίσης, βοηθάει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την ενέργεια που παράγουν τα κύτταρα. Προστατεύει ακόμη και από τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ.  Η έλλειψή της προκαλεί αδυναμία, μυϊκή ατονία, απώλεια όρεξης, απώλεια μνήμης, δυσκοιλιότητα. Πρέπει να λαμβάνουμε 1.1-1.3 mg θειαμίνη την ημέρα.

Καλές πηγές είναι: τα φασόλια, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το χοιρινό κρέας, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, το μαύρο ρύζι, τα αυγά. Συνοδέψτε το γεύμα σας με κάτι από αυτά και θα έχετε όλα τα οφέλη αυτής της σούπερ βιταμίνης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.