Θεματα

5 φαλάφελ που αξίζει να δοκιμάσεις ΤΩΡΑ!

Από την πλατεία Βάθη έως την Αιόλου κυλούν τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες 

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στρογγυλό, τραγανό, υπέροχο. Το φαλάφελ έγινε πολύ γρήγορα αγαπημένη λιχουδιά των Αθηναίων. Ελαφρύ αλλά και χορταστικό, οικονομικό και νόστιμο σε σημείο που ανταγωνίζεται τον βασιλιά του έθνους σουβλάκι, είναι η υγιεινή λύση όταν αναζητάς κάτι να μασουλήσεις στις βόλτες σου ή όταν απροσδόκητα σου χτυπάει την πόρτα η λιγούρα. Ανατολίτικη νοστιμιά, τα καλύτερα τα έχουν Άραβες και Σύριοι (αυτό είναι προσωπική μου γνώμη), αλλά και οι Έλληνες που τα ξεπατίκωσαν, καθόλου πίσω δεν πάνε.

Falafel Abu Milad

Ο Ιμπραήμ θα σου ετοιμάσει στο λεπτό το φαλάφελ σου

Για εμένα, εδώ έχουν τα καλύτερα φαλάφελ της πόλης. Πάνω ακριβώς στην πλατεία Βάθη, πριν μερικά χρόνια έβλεπες μόνο Άραβες που έρχονταν για αυθεντικά φαλάφελ, όμως τελευταία πετυχαίνεις όχι μόνο Έλληνες αλλά και τουρίστες. Ο Ιμπραήμ (φωτογραφία) θα σου ετοιμάσει στο λεπτό το φαλάφελ σου (το οποίο έχει μόλις €1,5), θα το τυλίξει επιδέξια σε μια μαλακή αραβική πίτα και θα σε καταλάβει αν δεν το τρως καυτερό. Ταχίνι, μαρούλι, λάχανο, τρεις ρεβιθοκεφτέδες, πατατούλες και είσαι έτοιμος. Αν βρεις μελιτζάνα (φεύγει γρήγορα) να πεις να σου βάλουν και από αυτή, είναι ονειρεμένη. Τελευταία έχω πάθει έρωτα και με το κα-τα-πλη-κτι-κό κοτόπουλο, τυλιγμένο ηδονικά σε μια κρούστα μπαχαρικών με την πάπρικα να κυριαρχεί. Μπαίνει σε αραβική πίτα, ακριβώς όπως το φαλάφελ και έχει €2. Πλατεία Βάθη& Λιοσίων 1, 210 5224880

Folia

Folia

Αυτό το εστιατόριο έχει μια ζεστασιά που δεν τη βρίσκεις συχνά. Οφείλεται στον Ρεζά (τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ), που ήρθε από το Αφγανιστάν πριν 12 χρόνια, φέρνοντας μαζί τα γευστικά μυστικά της πατρίδας του. Εκτός από το υπέροχο φαλάφελ του (ό,τι πιο τέλειο μπορείς να βρεις με €1,80) θα ανακαλύψεις πολλές ακόμα παραδοσιακές λιχουδιές, όπως παραδοσιακό αφγανικό ρύζι με σταφίδες και καρότα, Μαν Του με γέμιση κοτόπουλο και σος γιαουρτιού και πολλά ακόμη. Ανδρέα Μεταξά 9-11, Εξάρχεια, 210 3803840

Sumsum

Sumsum

O Αχμέντ στη Συρία είχε 4 θείους, όλοι τους μάγειρες. Μεγάλωσε μέσα σε κουζίνες και βουνά από φαλάφελ. Όταν ήρθε στην Αθήνα έπιασε δουλειά στο Mama Roux και έπειτα άνοιξε το δικό του λιλιπούτειο και γουστόζικο εστιατόριο στη Σόλωνος. Τα χρυσαφένια φαλάφελ του θα τα βρεις τυλιχτά (€3) και σε μερίδα (€5). Για ολοκληρωμένο ανατολίτικο γεύμα, συνόδεψε  με αϊράνι. Σόλωνος 86, 210 3642804

Falafellas

Falafellas

Μάλλον το πιο γνωστό φαλαφελάδικο του κέντρου. Το αναγνωρίζεις από την τεράστια ουρά που κόβει στα δύο την Αιόλου και από όλους αυτούς που μασουλάνε φαλάφελ στα γύρω παγκάκια. Το φαλάφελ βγαίνει σε δύο μεγέθη (μικρό και γίγας) και αρχίζει από €2,50. Κι άμα το κρέας δεν το αποχωρίζεσαι με τίποτα, έχει και κεφτεδάκια. Αιόλου 51, 210 3239809

Not Just Falafel

Not Just FalafelNot Just Falafel

Ε, ναι δεν έχει «μόνο φαλάφελ», αλλά για το φαλάφελ να πας. Αφράτο αλλά και με ωραία τραγανή κρούστα, βγαίνει σε τρεις εκδοχές. Κλασικό (€3), Not Just Falafel με χούμους, ντομάτα μαρούλι, μαϊντανό και αγγούρι (€3) και του Chef με μουχαμάρα, γιαούρτι με δυόσμο, ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, πίκλες, μαϊντανό και κρεμμύδι (€3,50). Ρόμβης 16 και Περικλέους, 210 3211393

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου