Βόλτα (και γεύμα) στην Αθήνα του 19ου αιώνα
Η Οινοποιία Α. Μεγαπάνος και η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού οργανώνουν μια ξενάγηση για τους Αθηναίους που θέλουν να γευτούν την πόλη τους
Ζούμε σε μια πόλη με ιστορία χιλιάδων ετών και όλοι κάποια στιγμή έχουμε φανταστεί το πρόσωπό της μερικές δεκαετίες ή αιώνες πριν. Τα σημάδια του χρόνου δεν είναι πάντα ορατά, υπάρχει όμως ένας φύλακας που προστατεύει τα χρόνια που φεύγουν. Ο φύλακας αυτός είναι το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Το Σάββατο 22 Απριλίου, η Οινοποιία Α. Μεγαπάνος σε συνεργασία με την Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού οργανώνουν μία ξενάγηση που μας ταξιδεύει στην Αθήνα του 19ου αιώνα, στην εποχή του Όθωνα, της Αμαλίας και των μεγάλων περιηγητών. Το ραντεβού είναι στις 13:45 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, που ιδρύθηκε από τον Λάμπρο Ευταξία. Στην ξενάγηση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν το πρόπλασμα της πόλεως του 1842, να περιηγηθούν εικονικά στα σημαντικότερα κτίρια της εποχής, να θαυμάσουν την Αθήνα όπως την αποτύπωσαν οι περιηγητές του 19ου αιώνα, αλλά και ακόμα πιο πριν (στο μουσείο φυλάσσεται ο μεγαλύτερος πίνακας που έγινε ποτέ για την Αθήνα, έργο του 1764), και να ρίξουν μια ματιά στη ζωή του Όθωνα και της Αμαλίας που κατοίκησαν σε αυτό το κτήριο από το 1836 έως το 1843 (σ.σ. η αυλή του σημερινού εστιατορίου Black Duck υπήρξε ο προσωπικός κήπος της βασίλισσας Αμαλίας). Η ξενάγηση θα γίνει από τη Δήμητρα Παπαναγιώτου με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης και κοστίζει €6.
Μια πόλη όμως δεν είναι μόνο τα κτίρια της, όσο εμβληματικά και αν είναι αυτά. Μια πόλη είναι οι άνθρωποί της, οι συνήθειές τους, οι ιστορίες τους και φυσικά το φαγητό τους. Για αυτό το λόγο, την ξενάγηση θα ακολουθήσει γεύμα αστικής κουζίνας στο εστιατόριο Κεντρικόν, που βρίσκεται στο ίδιο σημείο της οδού Κολοκοτρώνη, από το 1935. Το γεύμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 15:15, περιλαμβάνει μερικά κλασικά πιάτα του γνωστού σε όλους μας Τσελεμεντέ, που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ανάμεικτη σαλάτα βραστών λαχανικών, η πασίγνωστη αθηναϊκή, οι ντολμάδες αυγολέμονο, οι μελιτζάνες ραγού, το σνίτσελ Βιενουά και το χοιρινό πρασοσέλινο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, είναι τα πιάτα του μενού, ενώ για το τέλος υπάρχει ένα κρεμώδες και αέρινο Κρεμ Καραμελέ. Η τιμή του μενού είναι €22/άτομο και περιλαμβάνει κρασί (Λευκό Μεγαπάνος).
*Για κρατήσεις: 694 4386175
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών: Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος
Κεντρικόν: Κολοκοτρώνη 10, Σύνταγμα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.