Ένα κυκλαδίτικο γεύμα και μια κοινωνία 5000 χρόνια πριν
Η έκθεση του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μας ταξιδεύει στον χρόνο όσο η Ομάδα Γαστρονομίας…μαγειρεύει!
Για τα 30 χρόνια λειτουργίας του το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε μια έκθεση που απαντάει σε ενδιαφέροντα ερωτήματα. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν σε αυτόν τον τόπο που τώρα κατοικούμε εμείς; Η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» λόγω μεγάλης ζήτησης παρατείνεται μέχρι τις 9 Απριλίου. Μια καλή ευκαιρία για να την επισκεφθούμε είναι το Σάββατο 1 Απριλίου στις 13.30, μαζί με την Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού.
Θα μάθουμε πώς ήταν δομημένη η κοινωνία των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200-2000 π.Χ), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι άνθρωποι τότε, τις ασχολίες των κατοίκων και τα επαγγέλματά τους, τις κοινωνικές η θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, και όλα αυτά μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Η ξενάγηση γίνεται από έμπειρο στέλεχος του μουσείου και στοιχίζει €8.
Αφού μάθουμε όλα αυτά και γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον πολιτισμό και τη ιστορία αυτής της χώρας, το μάθημα περνάει στην…πράξη, σε μια ήσυχη, καλά κρυμμένη αυλή του Κολωνακίου. Με αφορμή την ξενάγηση στο Κυκλαδικό Μουσείο, η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού διοργανώνει στο εστιατόριο Αθηναία, το Σάββατο 1 Απριλίου και ώρα 15.00 ένα δημιουργικά νηστίσιμο κυκλαδίτικο γεύμα. Το μενού περιλαμβάνει αρκετές επιλογές, ξεκινώντας από χορτόπιτα με καυκαλίθρες και φτάνοντας μέχρι κριθαρότο με γαρίδες και ντομάτα. Όλα τα πιάτα είναι για τη μέση και το μενού έχει €24/άτομο (στην τιμή περιλαμβάνονται 2 ποτήρια κρασί για κάθε άτομο). Ας μην ξεχνάμε ότι όπως η ιστορία έτσι και η γεύση έχει να πολλά να αφηγηθεί για το ποιοι είμαστε…
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321
Αθηναία: Καρνεάδου 25, Κολωνάκι, 210 7294290
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.