Θεματα

Ένα κυκλαδίτικο γεύμα και μια κοινωνία 5000 χρόνια πριν

Η έκθεση του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μας ταξιδεύει στον χρόνο όσο η Ομάδα Γαστρονομίας…μαγειρεύει! 

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347079-720509.jpg

Για τα 30 χρόνια λειτουργίας του το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε μια έκθεση που απαντάει σε ενδιαφέροντα ερωτήματα. Πώς ζούσαν οι άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν σε αυτόν τον τόπο που τώρα κατοικούμε εμείς; Η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» λόγω μεγάλης ζήτησης παρατείνεται μέχρι τις 9 Απριλίου. Μια καλή ευκαιρία για να την επισκεφθούμε είναι το Σάββατο 1 Απριλίου στις 13.30, μαζί με την Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού.

Θα μάθουμε πώς ήταν δομημένη η κοινωνία των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200-2000 π.Χ), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν οι άνθρωποι τότε, τις ασχολίες των κατοίκων και τα επαγγέλματά τους, τις κοινωνικές η θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, και όλα αυτά μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Η ξενάγηση γίνεται από έμπειρο στέλεχος του μουσείου και στοιχίζει €8.

Αφού μάθουμε όλα αυτά και γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον πολιτισμό και τη ιστορία αυτής της χώρας, το μάθημα περνάει στην…πράξη, σε μια ήσυχη, καλά κρυμμένη αυλή του Κολωνακίου. Με αφορμή την ξενάγηση στο Κυκλαδικό Μουσείο, η Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού διοργανώνει στο εστιατόριο Αθηναία, το Σάββατο 1 Απριλίου και ώρα 15.00 ένα δημιουργικά νηστίσιμο κυκλαδίτικο γεύμα. Το μενού περιλαμβάνει αρκετές επιλογές, ξεκινώντας από χορτόπιτα με καυκαλίθρες και φτάνοντας μέχρι κριθαρότο με γαρίδες και ντομάτα. Όλα τα πιάτα είναι για τη μέση και το μενού έχει €24/άτομο (στην τιμή περιλαμβάνονται 2 ποτήρια κρασί για κάθε άτομο). Ας μην ξεχνάμε ότι όπως η ιστορία έτσι και η γεύση έχει να πολλά να αφηγηθεί για το ποιοι είμαστε…

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321

Αθηναία: Καρνεάδου 25, Κολωνάκι, 210 7294290

gastronomyclub.weebly.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.