- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
5 μπακαλιάροι και μια εκδρομή
Ναι, η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο. Όχι, δεν θα το βάλουμε κάτω.
H 25η Μαρτίου φέτος, κυριολεκτικά μας την έσκασε. Μας έφυγε μέσα από τα χέρια! Από εκεί που ήταν μια ωραιότατη αργία, πήγε και στρογγυλοκάθισε πάνω στο Σάββατο. Αλλά δεν θα της περάσει έτσι. Όχι, κύριοι. Θα της δείξουμε εμείς! Θα κάνουμε χάζι την παρέλαση, θα φάμε μπακαλιάρο-μούρλια, θα φορτίσουμε μπαταρίες με βόλτα στον ήλιο και στο τσακίρ κέφι απάνω θα κάνουμε και μια σύντομη εκδρομή. Χαμόγελα να ’χουμε. Όλα τα άλλα βρίσκονται.
1920 Deli Bistro
Από την εποχή που ήταν το στέκι του Ελύτη και του Ελία Καζάν, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το σήμα κατατεθέν του 1920. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι γίνεται, όταν έτσι και αλλιώς έχει την τιμητική του! Εκτός όμως από το πιάτο- βασιλιά της ημέρας, η Ευδοκία Φυλακούρη και η Νίκη Τρέσσου, αυτό το εξαιρετικό ντουέτο μαγειρισσών, ετοιμάζουν κι άλλες νοστιμιές, δηλαδή καλαμάρι ψητό με πέστο αρωματικών, χταπόδι καπνιστό με τηγανιτή κάππαρη, αχιβάδα τηγανιά με σπαράγγια και λεμόνι, ντοματίνια με γαλοτύρι και δυόσμο και πολλά-πολλά ακόμα. Αιτωλικού 72, Πειραιάς, 2104612457
Θαλασσινός
Το γνωστό ψαροεστιατόριο απλώνει τα πανιά του και ανοίγεται σε… γευστική τραμουντάνα. Ανανεωμένο και ετοιμοπόλεμο με νέο μάγειρα στο τιμόνι ετοιμάζεται για ακόμα πιο νόστιμες θαλασσινές διαδρομές. Ο Ηλίας Μπαλάσκας είναι πλέον ο νέος σεφ και λίγο πριν βγάλει τα καινούργια πιάτα του νέου μενού μαγειρεύει για την 25η Μαρτίου μπακαλιάρο σκέτη μούρλια με παντζάρια, ψητό πράσο και σκόρδο, μπακαλιάρο με σαλτσούλα ντομάτας, σταφίδες και δεντρολίβανο. Μαζί και όλα τα ωραία της θάλασσας. Σπεύσατε! Λυσικράτους 32& Ηρακλέους, Τζιτζιφιές, 2109404518
Ριφιφί
Το ωραίο (και καλλιτεχνικό, να τα λέμε κι αυτά) εστιατόριο των Εξαρχείων ετοιμάζει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις διαφορετικούς μπακαλιάρους: μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά (με ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης), μπακαλιάρο με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα στον φούρνο και μπακαλιάρο πλακί. Διάλεξε την εκδοχή που προτιμάς και συνόδευσε με λευκή ταραμοσαλάτα (από 100% αυγά βακαλάου), παντζάρια ψητά σε σάλτσα βαλσάμικου πάνω σε γιαούρτι και ρόκα, πασπαλισμένα με καρύδι, και ολόφρεσκους ζοχούς. Εμ. Μπενάκη 69& Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 2103300237
It
Προσέχει πάντα τις πρώτες ύλες του, ο μπακαλιάρος δεν θα του ξέφευγε. Για αύριο λοιπόν ψαρεύει μπακαλιάρο που κολυμπάει στα ανοιχτά και τον σερβίρει φιλέτο, να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Στον κατάλογο θα βρεις πολλά νόστιμα και υγιεινά μεζεδάκια, για να συμπληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η αλμύρα στα χείλη. Σκουφά 29, Κολωνάκι, 2103635773
Yoleni’s
Από τη 13.00 και μετά στο ισόγειο του ελληνικού delicatessen-πολυχώρου κυκλοφορούν πιάτα αφιερωμένα στην ημέρα. Παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά και λεμόνι, σαλάτα από παντζάρια και σπιτικό dressing (αυτά τα τελευταία από το μανάβικο που λειτουργεί στο υπόγειο του καταστήματος), καθώς και τα απαραίτητα αποστάγματα για να πούμε «εβίβα». Το γεύμα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, ενώ για τους μικρότερους της παρέας έχει στηθεί ολόκληρο θεματικό πρόγραμμα στο παιδικό εργαστήρι “Yolenini” με χειροτεχνίες, διήγηση παραμυθιών, τραγούδι και παραδοσιακούς χορούς. Tip: Μπορείτε ακόμα να προμηθευτείτε και παραδοσιακό μπακαλιάρο για το σπίτι, σκορδαλιά με την αυθεντική συνταγή από την οικογένεια Σαρήμπογια και φίνα αποστάγματα. Σόλωνος 9, 212 2223623
Μια μικρή εκδρομή για το μενού της επανάστασης
Αν είστε μεταξύ αυτών που θα κατευθυνθούν προς το όμορφο Ναύπλιο αυτό το Σαββατοκύριακο, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Φουγάρο για «επαναστατικό μενού» με μπακαλιάρο σκορδαλιά, πικάντικα μύδια, γαρίδες σαγανάκι, μελιτζάνες με σάλτα ντομάτας, πατατοσαλάτα με ελιές και κάππαρη και ένα σωρό ακόμα. Όχι μόνο δηλαδή…Με έμπνευση την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου και τους ήρωές της οργανώνεται εργαστήριο με μπόλικες χειροτεχνίες για… μικρούς επαναστάτες. Από τις 3μ.μ και μετά τα ηνία αναλαμβάνει ο Χορευτικός Σύλλογος Αργολίδας του Δήμου Επιδαύρου με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και τραγούδια. Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, 2752047300, www.fougaro.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.