- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Υπάρχει η κατηγορία των Μεγάλων Haters. Αυτών δηλαδή που στη σκέψη και μόνο της σαλάτας βγάζουν την ιλαρά και την τρώνε (όποτε) σαν να είναι καταναγκαστικό έργο. Υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που τις σαλάτες τις αγαπούν, τις έχουν εντάξει πλήρως στη διατροφή τους αλλά κάπου- κάπου ξεμένουν από έμπνευση και βαριούνται τα ίδια και τα ίδια.
Ελάτε τώρα, ας μην είμαστε αχάριστοι! Ζούμε στην Ελλάδα, έχουμε στη διάθεσή μας πολλά πεντανόστιμα φρέσκα λαχανικά, όχι όπως στην Αγγλία, για παράδειγμα, που το μαρούλι δεν έχει καμία διαφορά από κόλλα χαρτί Α4. Έχουμε επίσης διάφορες επιλογές σε έξτρα υλικά που σίγουρα ανανεώνουν τις γεύσεις μας. Θα ήθελα να είστε open minded, να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας και να υποσχεθείτε ότι ακόμα και αυτά που δεν είστε σίγουροι, θα τα δοκιμάσετε έστω μια φορά.
1.Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια κ.α είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, δίνουν μια ωραία «κριτσανιστή» αίσθηση στις μπουκιές μας και το αίσθημα του κορεσμού. Φυσικά χρειάζεται να διαλέξετε ανάλατους ξηρούς καρπούς και επίσης να έχετε κατά νου ότι μιλάμε για μικρές ποσότητες- περίπου όσο μια χούφτα (τους υπόλοιπους κρατήστε τους για το ουϊσκάκι).
2.Φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα
Μην διστάσετε να προσθέσετε λίγες φέτες από τραγανό ξινόμηλο ή γλυκό φιρίκι, δροσιστικό αχλάδι ή φράουλες, ενυδατικά εσπεριδοειδή, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες τα ροδάκινα και τα σταφύλια θα δώσουν μια νότα γλυκάδας στο γεύμα σας. Τα φρέσκα φρούτα βοηθούν στη σωστή πέψη, ισορροπούν τις γεύσεις των λαχανικών, έχουν βελούδινη υφή και φυσικά, μας δίνουν την απαραίτητη φρουκτόζη που κουνάει το μαντήλι στην επιθυμία για γλυκό. Το ίδιο ισχύει και για τα αποξηραμένα φρούτα όπως cranberries, σταφίδες και σύκα. Διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα αποξηραμένα φρούτα που αγοράζετε δεν είναι βουτηγμένα στις ζάχαρες και τα συντηρητικά αλλά αντιθέτως βρασμένα σε φυσικούς χυμούς μήλου ή ανανά.
3. Αβοκάντο
Εντάξει, εντάξει, σας τα έχουμε πρήξει με το αβοκάντο, το ξέρω, όποια πέτρα και αν σηκώσετε, όποιο μενού και αν κοιτάξετε, ένα αβοκάντο θα ξεπηδά. Όμως… είναι όντως θαυματουργό. Είναι το απόλυτο φυτικό βούτυρο, έχει αντικαρκινική δράση, είναι ό,τι καλύτερο για τη λειτουργία της καρδιάς, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών που περιέχονται τόσο στο ίδιο όσο και σε άλλα λαχανικά και τέλος, είναι ευεργετικό κατά τη διάρκεια της (φτου-φτου μακριά από εμάς) εγκυμοσύνης. Παιδιά, δώστε του μια ευκαιρία. Μας κάνει καλό. Προσθέστε μισό ώριμο αβοκάντο μετρίου μεγέθους στη σαλάτα σας με μπόλικο πιπεράκι και λεμόνι.
4.Κινόα
Θεωρείται το πιο θρεπτικό δημητριακό στον πλανήτη. Ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων ολικής άλεσης, κάνει καλό στο πεπτικό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα. Τι άλλο θέλετε δηλαδή; Είναι τρομερά χορταστική και μετατρέπει τη σαλάτα σας σε ένα πλήρες γεύμα. Το μυστικό είναι να την ξεβγάλετε πολύ καλά με άφθονο νερό πριν τη βράσετε και να τη στραγγίξετε για να μην κρατήσει νερά. Το καλύτερο από όλα είναι ότι η κινόα έχει την ικανότητα να «απορροφά» τις γεύσεις και τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά και άρα να δίνει σημαντικούς «πόντους» στην τελική γεύση.
5.Σος μπλασάμικου
DIY και καθάρισες! Ναι είναι αλήθεια ότι οι σος του εμπορίου είναι παχυντικές και ανθυγιεινές. Έλα όμως που ξεροσφύρι- λάδι, ξύδι δηλαδή- τη σαλατούλα δεν την ευχαριστιέσαι; Ποια είναι η λύση; Φτιάξε τη δική σου σος μπαλσάμικου χτυπώντας στο μπλεντεράκι λάδι, ξύδι, (λίγο) μέλι, (λίγη) μουστάρδα και πιπέρι και αυτοσχεδίασε προσθέτοντας αν θες φρέσκιες φράουλες, φρέσκο μάνγκο ή ρόδι. Διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό, μπορείς να έχεις μια ποσότητα στο ντουλαπάκι σου στο γραφείο και οι σαλάτες σου να μοιάζουν σαν και αυτές που απολαμβάνεις έξω, με τη μόνη διαφορά ότι οι δικές σου δεν είναι βόμβες θερμίδων.
+1 Παίξε
Μην το φοβάσαι! Δοκίμασε να συνδυάσεις διάφορα υλικά όπως παξιμαδάκια με χαρουπάλευρο, σος με ταχίνι και μέλι, φρέσκα μυρωδικά όπως βασιλικό και θυμάρι και ό,τι άλλο είναι για εσένα «αγαπημένη» γεύση. Να θυμάσαι, πως αν κάτι κάνει τη διαφορά στη διατροφή σου, αυτό είναι το μέτρο και ισχύει καθολικά για όλα τα γεύματά σου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.