Αρνάκι στο φούρνο με φασκόμηλο
Τι χρειαζόμαστε 1,5-2 κιλά μπούτι αρνιού ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● 3 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο ● 4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο ● 1 μικρή σκελίδα σκόρδου κοπανισμένη ● 175 ml λευκό κρασί ● 3 κουταλάκια ξίδι από λευκό κρασί ● 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες● λίγο αλεύρι ● αλάτι ● πιπέρι
Τι χρειαζόμαστε 1,5-2 κιλά μπούτι αρνιού ● 3 κ.σ. ελαιόλαδο ● 3 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο ● 4 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο ● 1 μικρή σκελίδα σκόρδου κοπανισμένη ● 175 ml λευκό κρασί ● 3 κουταλάκια ξίδι από λευκό κρασί ● 4 μέτριες πατάτες κομμένες σε ροδέλες● λίγο αλεύρι ● αλάτι ● πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε Κόβουμε το μπουτάκι σε κομμάτια (καλύτερα να το κάνει ο χασάπης). Ρίχνουμε λίγο αλεύρι με τα δάχτυλα στα κομμάτια του κρέατος. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι (που μπαίνει στο φούρνο) ή σε ένα ταψί. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10΄ περίπου. Ανακατεύουμε και γυρίζουμε τα κομμάτια μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και το σκόρδο. Προσοχή: ανακατεύουμε καλά τα κομμάτια ώστε να απορροφήσουν τα αρώματα από τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε το κρασί με το ξίδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι, συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε έως ότου εξατμιστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Προσθέτουμε τις πατάτες και 150 ml βραστό νερό, σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στο φούρνο για 30΄ περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό. Όσο ψήνεται έχουμε το νου μας κι αν δούμε ότι έχει απορροφήσει τη σάλτσα προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό μαζί με λίγο κρασί και ξίδι. Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Μάθε ιστορία Το φασκόμηλο είναι ένας πολύ ανθεκτικός, σε βαθμό αναισθησίας, θάμνος, οι βοτανολόγοι το ονομάζουν “Salvia officinalis”. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Αιγύπτιους, στους Έλληνες, που το θεωρούσαν φυτό της αθανασίας, και στους Ρωμαίους, που αργότερα το διέδωσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό, το χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές και πίστευαν ότι εκτός των άλλων κάνει καλό στην ερωτική δραστηριότητα. Τιμούσαν το φασκόμηλο με μια ειδική ιεροτελεστία για το μάζεμά του. Σύμφωνα με τις πηγές, τελούσαν ένα είδος θυσίας με νερό, κρασί και τροφή, φορούσαν καθαρούς λευκούς χιτώνες, ήταν ξυπόλυτοι και όσοι έκοβαν το φασκόμηλο έπρεπε να κρατούν εργαλεία και μαχαίρια που δεν ήταν φτιαγμένα από σίδερο. Σε πολλές περιοχές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν φασκόμηλο στα σπίτια, γιατί πίστευαν ότι έδιωχνε το θάνατο.
● Side dishes tip Σαλάτα σπανάκι με καβουρδισμένα κουκουνάρια.
● Go Green tip Αντί να καταναλώνετε ενέργεια για το ξαναζέσταμα των φαγητών απλώς αφήστε τα λίγη ώρα έξω από το ψυγείο μέχρι να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
● Σκονάκι Για νοστιμότερα αποτελέσματα δεν βάζουμε τις πατάτες και κάνουμε την εξής πονηριά: όταν το αρνάκι είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε σε ένα μικρό τηγάνι 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα του, προσθέτουμε 3 αντζούγιες, μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και με μια ξύλινη κουτάλα λιώνουμε τις αντζούγιες. Ομοιογενοποιούμε καλά, και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από το κρέας λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.