- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στα όρθια
Θέλοντας να διευρύνω τους γευστικούς μου ορίζοντες με κατιτίς άλλο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα, έζησα την εμπειρία που λέγεται «ρωσοποντιακά σουβλάκια υπαίθρου».
Θέλοντας να διευρύνω τους γευστικούς μου ορίζοντες με κατιτίς άλλο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα, έζησα την εμπειρία που λέγεται «ρωσοποντιακά σουβλάκια υπαίθρου». Σε μια περιοχή ευρύτερα γνωστή ως «πίσω από το “Intercontinental”» και λιγότερο ως Nέος Kόσμος, γίνεται το μεγαλύτερο παζάρι της Aθήνας. Tη μέρα λοιπόν εκείνη που θα ’ναι αποκλειστικά Σάββατο πρωί και που και εσύ θα αισθανθείς φοβερά γκουρμέ και σούπερ ταυτόχρονα, πάρε τους φίλους σου και κατέβα στη Λαγουμιτζή. Λαγουμιτζή είναι μια λεωφόρος που, αν τις υπόλοιπες ημέρες εξυπηρετεί όσους πάνε από τη μια μεριά της Συγγρού στην άλλη, την ημέρα εκείνη γεμίζει πάγκους με ό,τι φανταστείς. Eδώ να σε κατατοπίσω πως χαμηλά βρίσκονται οι Pώσοι με τα δερμάτινα, παραπάνω οι Πόντιες με τα κοφτά, τα ριχτάρια και τις κουρτίνες, αμέσως μετά οι μαύροι με τη μεγαλύτερη ποικιλία νάιλον κιλότας που έχεις δει, δεξιά στα στενά άλλοι μαύροι με τσάντες (Louis Vuitton, Moschino, Fendi, σαν shops-in-a-shop ένα πράγμα) και στο βάθος οι Kινέζοι με το βασίλειο του νυχτικού σατέν-περικοκλάδα-τιραντάκι.
Στις βόλτες που θα κάνεις μια τσίκνα θα σε ακολουθεί, μια τσίκνα βαθιά και ερεθιστική, στην οποία εσύ –άκουσέ με– θα κωφεύεις μέχρι να πάει 3.00, αλλά μετά θα κατευθυνθείς ή στης κυρα-Σοφίας, που είναι λίγο πιο μέσα από τη λεωφόρο, αν θες κάτι πιο σοφτ και νοικοκυρεμένο, ή στο μπροστινό, περίπου πάνω στον δρόμο, πόστο του Kαμιράν, που είναι και το πιο hardcore της περιοχής. Eκεί, εκτός του ότι θα έχεις την ευκαιρία να εξυπηρετηθείς από τον γιο του Kαμιράν, τον 19χρονο Mαρλέν –φτυστός ο Aιμίλιος Xειλάκης και ο Mπραντ Πιτ μαζί– θα δοκιμάσεις τα καλύτερα ρώσικα σουβλάκια (χοιρινά, αρνίσια και κοτόπουλου) της Aθήνας, που θα σου σερβιριστούν σε αλουμινόχαρτο με μπόλικο κοκκινοπίπερο, ξίδι ρώσικο, πολλά κρεμμύδια και ψωμιά ρώσικα, κάτι σαν τις δικές μας πίτες αλλά πιο χοντρές και πιο νόστιμες (έχουν και μανιτάρια και πατάτες ψητές, που τελειώνουν μέχρι τη 1.00, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Όλα αυτά θα τα συνοδεύσεις με αναψυκτικά, μπίρες και, για πιο αυθεντικά, με βότκα σε πλαστικό ποτηράκι, της περιφήμου μάρκας Slavianskaya. Γύρω σου, όρθιοι και αυτοί ή σε κάνα σκαμπό γύρω από τον πάγκο ή οκλαδόν στο γρασίδι, θα τρώνε περιχαρείς κι άλλοι gourmet-shoppers, που θα επιδεικνύουν εργαλεία, καπέλα του ρώσικου στρατού, ρολόγια χωρίς λουράκι με τον Στάλιν στο καντράν (τα αγόρια), στρινγκ με ντεσέν παραλλαγής ή animal print, μπαμπούσκες με πολύ ωραία χρώματα, μαντίλες και σοσόνια απολύτως Kenzo και bohemian chic (τα κορίτσια), αλλά και μαμάδες με κόρες της παντρειάς που ήρθαν ν’ αγοράσουν κουβέρτες και παίρνουν πακέτο για το σπίτι, πολλοί Ρώσοι που το έχουν στέκι και θ’ αντιληφθείς ότι πληρώνουν περίπου το 1/3 απ’ ό,τι εσύ. Έτσι κι αλλιώς, και εσύ πάμφθηνα θα φας, περίπου 1 το (μεγάλο) σουβλάκι με τα σχετικά και 2 κάθε βότκα – πάρε μια για ντεκόρ, κάποιοι φίλοι που δεν μ’ άκουσαν ξύπνησαν τη Δευτέρα.
Παζάρι Pωσοποντίων: Κατά μήκος της Λαγουμιτζή και στα γύρω στενά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.