Θεματα

Σαν Σεμπαστιάν, η πρωτεύουσα των tapas!

Τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345319-717332.jpg

Τα tapas bar – που αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ισπανίας γενικότερα – καθιστούν το Σαν Σεμπαστιάν πρωταθλήτρια πόλη στον κόσμο στη σχέση μπαρ ανά κάτοικο. Τέτοια πυκνότητα καταστημάτων, μικρών και μεγάλων και τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου. 

Για να εξηγηθούμε: σε κάθε tapas bar, ακόμα και στα πιο μικροσκοπικά, βρίσκεις στον πάγκο τους δεκάδες ιδιότυπους μεζέδες. Μεζέδες που φτιάχνονται από τον κάθε μαγαζάτορα και είναι της στιγμής και φρέσκoι. Δεν έχεις πολλά να πεις, να δεις κατάλογο, ή να ρωτήσεις. Βλέπεις αυτό που σου γυαλίζει στο μάτι και το ζητάς.

Τα ποτήρια του κρασιού τιμούνται 1.10 € και σερβίρονται σε ποτήρια πανέμορφα, ενώ οι μεζέδες (τα tapas στην Ισπανία, λέγονται pinchos στο Σαν Σεμπαστιαν και pintxos στα βάσκικα) κυμαίνονται από 1.00 έως 2.50€ ανάλογα την πολυπλοκότητα. Τα κρασιά είναι από τα ερυθρά τα Tintos (ερυθρά κρασιά) από τη Rojas και τα λευκά τα Txacoli (zacoli στην προφορά = λευκό κρασί ) και βέβαια τα sidra ( μηλίτης δηλαδή αλλά με μπόλικο αλκοόλ που διαφέρει από το cidre των Γάλλων) στις παραδοσιακές sidreria, όπου οι μπάρμαν σημαδεύουν το ποτήρι από ψηλά με τη φιάλη και το κρασί να πετάγεται με ορμή από τη χαρακτηριστική κάνουλα. Για την εξοικείωση της νεολαίας έχει καθιερωθεί τις Πέμπτες τα βράδια για τους νέους ένα ποτήρι κρασί και ένα tapas να  δίνονται με προσφορά 2.00€.

Στα bar λοιπόν οι μεζέδες σερβίρονται στο όρθιο, και στο καθιστό μπορείς να φας κανονικά τα raciones κάποιες μερίδες λίγο μεγαλύτερες. Oι ρασιόνες, είναι πιο μεγάλες μερίδες από τα tapas και η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,5 με 3,5€. Ας δούμε μερικούς μεζέδες κάποιων tapas bar.

Aριστερά ψωμάκι με μελιτζάνα, τυρί κατσικίσιο και μαρμελάδα και δεξιά ψωμάκια με κόκκινη πιπεριά, βραστό μπακαλιάρο και κρεμμυδάκι.Aριστερά ψωμάκι με μελιτζάνα, τυρί κατσικίσιο και μαρμελάδα και δεξιά ψωμάκια με κόκκινη πιπεριά, βραστό μπακαλιάρο και κρεμμυδάκι.

Μεζές με ψωμάκι, πιπεριά σε γαλέτα τηγανητή.

Μεζές με ψωμάκι, πιπεριά σε γαλέτα τηγανητή

Μεζές με ψωμάκι, ρώσικη σαλάτα και χαμόν (ισπανικό ζαμπόν).

Μεζές με ψωμάκι, ρώσικη σαλάτα και χαμόν (ισπανικό ζαμπόν).

Ψωμάκια με χαμόν iberico από την Νότια Ισπανία.

Ψωμάκια με χαμόν iberico από την Νότια Ισπανία

Mεζές με ψωμάκι τόνο, αντζούγια ξυδάτη, πιπερίτσα ξυδάτη και σάλτσα.

Mεζές με ψωμάκι τόνο, αντζούγια ξυδάτη, πιπερίτσα ξυδάτη και σάλτσα

Συνοψίζοντας, τα tapas έχουν βάση το ψωμί μπαγκέτας και συνοδεύονται από τοπικά κατσικίσια τυριά, αλλαντικά, μαγιονέζα, πιπεριές -η πιπεριά συνηθίζεται σε πολλές εκδοχές-, αντσούγιες, γαρίδες, μπακαλιάρο σε πολλές εκδοχές, ρώσικη σαλάτα, πατάτες κυρίως βρασμένες και πολτοποιημένες με άλλα υλικά σε μορφή κροκέτας. Κροκέτες γίνονται με πολλά άλλα είδη όπως με μανιτάρια, καλαμάρια, μπακαλιάρο αλλαντικά και τυριά!

www.greekgastronomyguide.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.