- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Σαν Σεμπαστιάν, η πρωτεύουσα των tapas!
Τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![345319-717332.jpg 345319-717332.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/03/19/345319-717332.jpg)
Τα tapas bar – που αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ισπανίας γενικότερα – καθιστούν το Σαν Σεμπαστιάν πρωταθλήτρια πόλη στον κόσμο στη σχέση μπαρ ανά κάτοικο. Τέτοια πυκνότητα καταστημάτων, μικρών και μεγάλων και τέτοια ποικιλία εδεσμάτων δεν έχω ματαδεί στη ζωή μου.
Για να εξηγηθούμε: σε κάθε tapas bar, ακόμα και στα πιο μικροσκοπικά, βρίσκεις στον πάγκο τους δεκάδες ιδιότυπους μεζέδες. Μεζέδες που φτιάχνονται από τον κάθε μαγαζάτορα και είναι της στιγμής και φρέσκoι. Δεν έχεις πολλά να πεις, να δεις κατάλογο, ή να ρωτήσεις. Βλέπεις αυτό που σου γυαλίζει στο μάτι και το ζητάς.
Τα ποτήρια του κρασιού τιμούνται 1.10 € και σερβίρονται σε ποτήρια πανέμορφα, ενώ οι μεζέδες (τα tapas στην Ισπανία, λέγονται pinchos στο Σαν Σεμπαστιαν και pintxos στα βάσκικα) κυμαίνονται από 1.00 έως 2.50€ ανάλογα την πολυπλοκότητα. Τα κρασιά είναι από τα ερυθρά τα Tintos (ερυθρά κρασιά) από τη Rojas και τα λευκά τα Txacoli (zacoli στην προφορά = λευκό κρασί ) και βέβαια τα sidra ( μηλίτης δηλαδή αλλά με μπόλικο αλκοόλ που διαφέρει από το cidre των Γάλλων) στις παραδοσιακές sidreria, όπου οι μπάρμαν σημαδεύουν το ποτήρι από ψηλά με τη φιάλη και το κρασί να πετάγεται με ορμή από τη χαρακτηριστική κάνουλα. Για την εξοικείωση της νεολαίας έχει καθιερωθεί τις Πέμπτες τα βράδια για τους νέους ένα ποτήρι κρασί και ένα tapas να δίνονται με προσφορά 2.00€.
Στα bar λοιπόν οι μεζέδες σερβίρονται στο όρθιο, και στο καθιστό μπορείς να φας κανονικά τα raciones κάποιες μερίδες λίγο μεγαλύτερες. Oι ρασιόνες, είναι πιο μεγάλες μερίδες από τα tapas και η τιμή τους κυμαίνεται στα 2,5 με 3,5€. Ας δούμε μερικούς μεζέδες κάποιων tapas bar.
Aριστερά ψωμάκι με μελιτζάνα, τυρί κατσικίσιο και μαρμελάδα και δεξιά ψωμάκια με κόκκινη πιπεριά, βραστό μπακαλιάρο και κρεμμυδάκι.
Μεζές με ψωμάκι, πιπεριά σε γαλέτα τηγανητή
Μεζές με ψωμάκι, ρώσικη σαλάτα και χαμόν (ισπανικό ζαμπόν).
Ψωμάκια με χαμόν iberico από την Νότια Ισπανία
Mεζές με ψωμάκι τόνο, αντζούγια ξυδάτη, πιπερίτσα ξυδάτη και σάλτσα
Συνοψίζοντας, τα tapas έχουν βάση το ψωμί μπαγκέτας και συνοδεύονται από τοπικά κατσικίσια τυριά, αλλαντικά, μαγιονέζα, πιπεριές -η πιπεριά συνηθίζεται σε πολλές εκδοχές-, αντσούγιες, γαρίδες, μπακαλιάρο σε πολλές εκδοχές, ρώσικη σαλάτα, πατάτες κυρίως βρασμένες και πολτοποιημένες με άλλα υλικά σε μορφή κροκέτας. Κροκέτες γίνονται με πολλά άλλα είδη όπως με μανιτάρια, καλαμάρια, μπακαλιάρο αλλαντικά και τυριά!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα νησί-όνειρο, κομμάτι μιας παλιάς Ελλάδας με πολύ φιλόξενους ανθρώπους
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.