4 φίλοι άνοιξαν το πρώτο μικροζυθοποιείο στο κέντρο της Αθήνας
Η Noctua έχει έμβλημα την κουκουβάγια και είναι μια πραγματικά καλή μπίρα
Σχεδόν όλα τα αγόρια φίλοι μου είχαν αυτό το όνειρο. Να φτιάξουν τη δική τους μπίρα. Θα ήταν η καλύτερη, η πιο γευστική, θα την έπιναν όλοι. Εγώ θα έπαιρνα το Πούλιτζερ, με κάποιον τρόπο θα έβγαζα αρκετά λεφτά ώστε να γυρίσω τον κόσμο, και θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι. Μετά ξυπνήσαμε.
Σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων όμως στην οδό Πειραιώς, το όνειρο υπάρχει ακόμα. Κι αυτή τη φορά έχει μπλεχτεί αρκετά ελπιδοφόρα με την πραγματικότητα. Ο Ιάσονας, ο Χρήστος, ο Ορφέας και ο Δημήτρης, όλοι φίλοι μεταξύ τους, παράτησαν τις προηγούμενες δουλειές τους και τον Αύγουστο του 2016 άνοιξαν το πρώτο μικροζυθοποιείο της Αθήνας. Με τη βοήθεια του οινολόγου και beer brewer Νίκου Χατζάκη, άρχισαν δειλά να παράγουν τη δική τους μπίρα. Το όνομα αυτής, Noctua.
Noctua; «Ναι! Το όνομα της νυχτερινής κουκουβάγιας στα λατινικά!», λέει ο Χρήστος. «Το σύμβολο της Αθήνας!», συμπληρώνει ο Ιάσονας. «Φαγωθήκαμε να ανοίξουμε τη μικροζυθοποιεία μας στο κέντρο, γιατί θέλαμε να είναι επισκέψιμη. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα πώς φτιάχνεται η μπίρα. Και στη Αθήνα δεν υπάρχει άλλη ζυθοποιεία, κάτι που είναι πολύ περίεργο. Η Θεσσαλονίκη, ας πούμε, έχει δυο-τρεις».
Στο μεγάλο ενιαίο χώρο, που δεν θυμίζει πια παλιό συνεργείο, υπάρχουν ξύλινοι πάγκοι και πολλά μπουκάλια με τη κουκουβάγια να σε κοιτάει με νόημα. Στο βάθος τα καζάνια αστράφτουν. Συγκεντρωνόμαστε γύρω τους και τα παιδιά εξηγούν λεπτομερώς όλη τη διαδικασία παραγωγής. «Στόχος μας είναι να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά σημαίνει craft μπίρα και πώς δημιουργείται. Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπίρα, απλά δεν έχει ανακαλύψει ακόμα την μπίρα που του ταιριάζει. Σκοπός μας είναι να τον βοηθήσουμε να το βρει».
Το ζυθοποιείο προς το παρόν δεν είναι ανοιχτό για ξενάγηση συγκεκριμένες ώρες και μέρες, όμως σύντομα θα υπάρχει πρόγραμμα. Μέχρι τότε γίνονται συχνά event και αρκετά Σάββατα (υπάρχει ενημέρωση από τη σελίδα τους στο Facebook), καλούν τον κόσμο σε δοκιμές.
Αρκετά όμως με όλα αυτά. Ήρθε η ώρα να πιούμε μπίρες. Και τι μπίρες! Χωρίς καμία υπερβολή, οι δύο πρώτες τους μπίρες είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Η Head Twister είναι μια pale ale με 5,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αρκετά πικρή στην αρχή για ξανθιά μπίρα. Γρήγορα όμως η ασυνήθιστη πικράδα της δίνει τη θέση της σε ένα πλούσιο σώμα και μία επίγευση που καλά κρατεί. Σε εκπλήσσει!
Η μαύρη Night Vision όμως με 7,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι ξεκάθαρα η αγαπημένη μου. Πλούσια, γευστική, με ισορροπημένα αρώματα και νότες σοκολάτας, είναι από τις πιο ωραίες μαύρες μπίρες που έχω πιει πο-τέ! Αυτό δεν είναι απλά το όνειρο τεσσάρων αγοριών. Είναι ένα ακόμα αισιόδοξο βήμα προς το μέλλον της ελληνικής, ποιοτικής μπίρας.
Info
Πειραιώς 124, 210 3454484, Fb: Noctua Brewery Athens
*Μπορείτε να προμηθευτείτε τη Noctua, είτε κατευθείαν από το ζυθοποιείο, είτε από επιλεγμένες κάβες και καταστήματα (όλες οι διευθύνσεις στο www.noctua.gr)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.