- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
4 φίλοι άνοιξαν το πρώτο μικροζυθοποιείο στο κέντρο της Αθήνας
Η Noctua έχει έμβλημα την κουκουβάγια και είναι μια πραγματικά καλή μπίρα
![345292-717238.jpg 345292-717238.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/03/17/345292-717238.jpg)
Σχεδόν όλα τα αγόρια φίλοι μου είχαν αυτό το όνειρο. Να φτιάξουν τη δική τους μπίρα. Θα ήταν η καλύτερη, η πιο γευστική, θα την έπιναν όλοι. Εγώ θα έπαιρνα το Πούλιτζερ, με κάποιον τρόπο θα έβγαζα αρκετά λεφτά ώστε να γυρίσω τον κόσμο, και θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι. Μετά ξυπνήσαμε.
Σε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων όμως στην οδό Πειραιώς, το όνειρο υπάρχει ακόμα. Κι αυτή τη φορά έχει μπλεχτεί αρκετά ελπιδοφόρα με την πραγματικότητα. Ο Ιάσονας, ο Χρήστος, ο Ορφέας και ο Δημήτρης, όλοι φίλοι μεταξύ τους, παράτησαν τις προηγούμενες δουλειές τους και τον Αύγουστο του 2016 άνοιξαν το πρώτο μικροζυθοποιείο της Αθήνας. Με τη βοήθεια του οινολόγου και beer brewer Νίκου Χατζάκη, άρχισαν δειλά να παράγουν τη δική τους μπίρα. Το όνομα αυτής, Noctua.
Noctua; «Ναι! Το όνομα της νυχτερινής κουκουβάγιας στα λατινικά!», λέει ο Χρήστος. «Το σύμβολο της Αθήνας!», συμπληρώνει ο Ιάσονας. «Φαγωθήκαμε να ανοίξουμε τη μικροζυθοποιεία μας στο κέντρο, γιατί θέλαμε να είναι επισκέψιμη. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα πώς φτιάχνεται η μπίρα. Και στη Αθήνα δεν υπάρχει άλλη ζυθοποιεία, κάτι που είναι πολύ περίεργο. Η Θεσσαλονίκη, ας πούμε, έχει δυο-τρεις».
Στο μεγάλο ενιαίο χώρο, που δεν θυμίζει πια παλιό συνεργείο, υπάρχουν ξύλινοι πάγκοι και πολλά μπουκάλια με τη κουκουβάγια να σε κοιτάει με νόημα. Στο βάθος τα καζάνια αστράφτουν. Συγκεντρωνόμαστε γύρω τους και τα παιδιά εξηγούν λεπτομερώς όλη τη διαδικασία παραγωγής. «Στόχος μας είναι να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά σημαίνει craft μπίρα και πώς δημιουργείται. Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπίρα, απλά δεν έχει ανακαλύψει ακόμα την μπίρα που του ταιριάζει. Σκοπός μας είναι να τον βοηθήσουμε να το βρει».
Το ζυθοποιείο προς το παρόν δεν είναι ανοιχτό για ξενάγηση συγκεκριμένες ώρες και μέρες, όμως σύντομα θα υπάρχει πρόγραμμα. Μέχρι τότε γίνονται συχνά event και αρκετά Σάββατα (υπάρχει ενημέρωση από τη σελίδα τους στο Facebook), καλούν τον κόσμο σε δοκιμές.
Αρκετά όμως με όλα αυτά. Ήρθε η ώρα να πιούμε μπίρες. Και τι μπίρες! Χωρίς καμία υπερβολή, οι δύο πρώτες τους μπίρες είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Η Head Twister είναι μια pale ale με 5,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αρκετά πικρή στην αρχή για ξανθιά μπίρα. Γρήγορα όμως η ασυνήθιστη πικράδα της δίνει τη θέση της σε ένα πλούσιο σώμα και μία επίγευση που καλά κρατεί. Σε εκπλήσσει!
Η μαύρη Night Vision όμως με 7,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι ξεκάθαρα η αγαπημένη μου. Πλούσια, γευστική, με ισορροπημένα αρώματα και νότες σοκολάτας, είναι από τις πιο ωραίες μαύρες μπίρες που έχω πιει πο-τέ! Αυτό δεν είναι απλά το όνειρο τεσσάρων αγοριών. Είναι ένα ακόμα αισιόδοξο βήμα προς το μέλλον της ελληνικής, ποιοτικής μπίρας.
Info
Πειραιώς 124, 210 3454484, Fb: Noctua Brewery Athens
*Μπορείτε να προμηθευτείτε τη Noctua, είτε κατευθείαν από το ζυθοποιείο, είτε από επιλεγμένες κάβες και καταστήματα (όλες οι διευθύνσεις στο www.noctua.gr)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.