- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ρεβιθοκεφτέδες της Σίφνου είναι από τα πιο διάσημα πιάτα των Κυκλάδων. Μάθε πώς γίνονται
Στα Κυκλαδονήσια, οι κεφτέδες των φτωχών – που δεν μπορούσαν να έχουν κρέας στο τραπέζι τους παρά μόνο τις γιορτές – γίνονταν από τα χόρτα, όσπρια και λαχανικά που έβρισκαν στον τόπο τους. Έτσι στις Κυκλάδες συναντάμε χορτοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες αλλά και χταποδοκεφτέδες και ψαροκεφτέδες κλπ. Άλλες φορές το υλικό του περιεχομένου του κεφτέ γινόταν επί τούτου, κι άλλοτε ήταν το περίσσευμα του φαγητού της προηγούμενης ημέρας. Και στις δυο περιπτώσεις φτιαχνόταν ένας χυλός με αλεύρι και οι κεφτέδες τηγανίζονταν σε ελαιόλαδο.
Ενώ αυτό συνέβαινε σ’ όλα τα νησιά, κάποια Κυκλαδονήσια ταυτίστηκαν με τους κεφτέδες τους, ίσως επειδή εξειδικεύτηκαν σ’ αυτούς λόγω της πρώτης ύλης που υπήρχε σε αφθονία στον τόπο τους.
Oι ρεβιθοκεφτέδες της Σίφνου είναι ένα φαγητό, που παλιά το έφτιαχναν στα νοικοκυριά κυρίως με το περίσσευμα της ρεβιθάδας της προηγούμενης ημέρας. Στις μέρες μας, που οι ρεβιθοκεφτέδες στις ταβέρνες είναι ανάρπαστοι, το υλικό τους φτιάχνεται εξ’ αρχής.
Ο τρόπος παρασκευής τους ξεκινά από το ξέπλυμα των ρεβιθιών, τα οποία παραμένουν μια νύχτα στο νερό για να φουσκώσουν και μετά τρίβονται για να βγουν τα χοντρά φλούδια τους. Αφού πάρουν μια βράση στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι τα χυλωμένα ρεβίθια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν χρειαστεί, λίγο αλάτι. Zυμώνουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί και όταν ενωθούν μεταξύ τους πλάθουμε το μείγμα σε πλατιούς κεφτέδες. Mετά τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Και εδώ τόσο η γεύση όσο και το σχήμα κάθε ρεβιθοκεφτέ εξαρτάται από τα γούστα της νοικοκυράς.
*Για το πανηγύρι του προφήτη Ηλία στη Σίφνο διαβάστε εδώ.
**Για τους ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης διαβάστε εδώ.