Θεματα

Οι κεφτέδες της Σίφνου

Φτιάχνουμε ένα από τα πιο διάσημα πιάτα των Κυκλάδων.

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344025-715023.jpg

Οι ρεβιθοκεφτέδες της Σίφνου είναι από τα πιο διάσημα πιάτα των Κυκλάδων. Μάθε πώς γίνονται

Στα Κυκλαδονήσια, οι κεφτέδες των φτωχών – που δεν μπορούσαν να έχουν κρέας στο τραπέζι τους παρά μόνο τις γιορτές – γίνονταν από τα χόρτα, όσπρια και λαχανικά που έβρισκαν στον τόπο τους. Έτσι στις Κυκλάδες συναντάμε χορτοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες αλλά και χταποδοκεφτέδες και ψαροκεφτέδες κλπ. Άλλες φορές το υλικό του περιεχομένου του κεφτέ γινόταν επί τούτου, κι άλλοτε ήταν το περίσσευμα του φαγητού της προηγούμενης ημέρας. Και στις δυο περιπτώσεις φτιαχνόταν ένας χυλός με αλεύρι και οι κεφτέδες τηγανίζονταν σε ελαιόλαδο.

Ενώ αυτό συνέβαινε σ’ όλα τα νησιά, κάποια Κυκλαδονήσια ταυτίστηκαν με τους κεφτέδες τους, ίσως επειδή εξειδικεύτηκαν σ’ αυτούς λόγω της πρώτης ύλης που υπήρχε σε αφθονία στον τόπο τους.

Oι ρεβιθοκεφτέδες της Σίφνου είναι ένα φαγητό, που παλιά το έφτιαχναν στα νοικοκυριά κυρίως με το περίσσευμα της ρεβιθάδας της προηγούμενης ημέρας. Στις μέρες μας, που οι ρεβιθοκεφτέδες στις ταβέρνες είναι ανάρπαστοι, το υλικό τους φτιάχνεται εξ’ αρχής.

Ο τρόπος παρασκευής τους ξεκινά από το ξέπλυμα των ρεβιθιών, τα οποία παραμένουν μια νύχτα στο νερό για να φουσκώσουν και μετά τρίβονται για να βγουν τα χοντρά φλούδια τους. Αφού πάρουν μια βράση στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Λιώνουμε με ένα πιρούνι τα χυλωμένα ρεβίθια και προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν χρειαστεί, λίγο αλάτι. Zυμώνουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί και όταν ενωθούν μεταξύ τους πλάθουμε το μείγμα σε πλατιούς κεφτέδες. Mετά τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Και εδώ τόσο η γεύση όσο και το σχήμα κάθε ρεβιθοκεφτέ εξαρτάται από τα γούστα της νοικοκυράς.

*Για το πανηγύρι του προφήτη Ηλία στη Σίφνο διαβάστε εδώ.

**Για τους ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.