- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Όσα δοκίμασα ένα βράδυ στο Varoulko, λίγο πριν (ξανά) πάρει αστέρι Michelin
Τα καινούργια πιάτα του Λεύτερη Λάζαρου εξηγούν γιατί ο σεφ δεν σταματάει να παίρνει βραβεία
![343723-714442.jpg 343723-714442.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/03/09/343723-714442.jpg)
Τα βράδια στο Μικρολίμανο, έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε πλοίο. Εστιατόρια ακριβώς μπροστά στη θάλασσα, το ένα δίπλα στο άλλο, σε κάνουν να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο γευστικό καράβι που η ρότα του εξαρτάται από ποιο φινιστρίνι θα διαλέξεις να ανοίξεις. Το πιο λαμπρό και υποσχόμενο απ’ όλα, είναι εκείνο που έχει ένα άστρο από πάνω του να το φωτίζει επί δεκαπέντε συναπτά έτη.
Στη γυάλινη πόρτα του Varoulko τα κόκκινα αυτοκόλλητα ενημερώνουν: «Michelin 2002» (το πρώτο που δόθηκε σε ελληνικό εστιατόριο), «Michelin 2003», «Michelin 2004» και οι χρονιές περνάνε μετρώντας αστέρια έως το 2016. Φαντάζομαι ότι από χθες, άλλο ένα αστέρι, αυτό με την επιγραφή 2017, βρήκε τη θέση του στην πόρτα της ατμοσφαιρικής σάλας, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον οδηγό Michelin, το Varoulko και ο σεφ του, Λευτέρης Λαζάρου, κατέκτησαν και πάλι τη λαμπρή επιβράβευση.
Λίγες μέρες πριν το πολυπόθητο, έχω έρθει στο Varoulko για να δοκιμάσω τα καινούργια πιάτα του Λευτέρη Λαζάρου, που μάλιστα φέτος συνεργάζεται με έναν πολύ καλό σεφ, τον Γιάννη Παρίκο.Έχω έξαψη και προσμονή... Το βλέμμα μου πλανιέται γύρω-γύρω και συχνά κάπου σταματά. Στους υπέρκομψους σερβιτόρους, στον ατμοσφαιρικό φωτισμό, στη θάλασσα, που δεν μπορώ να πιστέψω πόσο κοντά της κάθομαι, στο χαμόγελο του Λευτέρη Λαζάρου που μισοκρύβεται κάτω από τα μουστάκια του.
Ξέρω πως αυτό που θα ακολουθήσει, δεν είναι συνηθισμένο δείπνο, είναι εμπειρία. Η γεύση έχει περίεργη σχέση με το συναίσθημα. Έχει τη δύναμη να κινητοποιεί αναμνήσεις πολύ μακρινές και (λιγότερο συχνά) καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που νιώθεις τη στιγμή που τρως κάτι. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, λίγοι μπορούν να το καταφέρουν. Ο Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από αυτούς.
Θα ήθελα να αναφέρω λοιπόν τα καινούργια πιάτα, τα πιάτα που έφαγα, όσο πιο λιτά γίνεται. Πλην του πιάτου, δεν έχουν ανάγκη από άλλο στολίδι. Δοκιμάσα τόνο με shiso, τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας, μαύρο σουσάμι, ντομάτα και soya. Καλαμάρι ψητό ελληνικής αλιείας με κρέμα ταραμά, ψητό μαρούλι και ζελεδάκια ούζου. Χριστόψαρο με τριλογία αγκινάρας Ιερουσαλήμ και σιναπόσπορο. Παναρισμένο αυγό με καπνιστό χέλι και μους πατάτας (πιθανότατα ένα πιάτο που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου). Για το τέλος ήρθε μια crème brulee, αρωματισμένη με βανίλια Μαδαγασκάρης και θυμάρι, αχλάδι ποσέ και παγωτό ρούμι. Απλά, κομψά και υπέροχα. Μερικές φορές, είναι καλύτερα να σιωπούμε για να απολαύσουμε τη γεύση της στιγμής με όλες μας τις αισθήσεις.
Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.