Θεματα

Σούπα με πατάτες και πράσα

Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 289
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3421-8743.jpg

Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους● μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους ● 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● 4-5 φέτες μπέικον ● 650 ml ζωμό κρέατος ● μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα ● ελάχιστο ελαιόλαδο ● αλάτι ● πιπέρι -κατά προτίμηση λευκό ● 1-2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Πώς τη φτιάχνουμε Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα και προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες. Τα τσιγαρίζουμε για 2-3΄ανακατεύοντας με προσοχή, ώστε να μη λιώσουν. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για 5΄ κουνώντας το τηγάνι και προσέχοντας να μην «κολλήσουν» στον πάτο τα λαχανικά. Ρίχνουμε ζεστό το ζωμό του κρέατος, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 30΄. Ρίχνουμε τη μισή σούπα σε ένα μπολ, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με το ειδικό μηχάνημα χειρός έως ότου γίνει ένας παχύρρευστος πουρές. Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στο τηγάνι, κουνάμε καλά ώστε να ανακατευτεί με την υπόλοιπη σούπα και σιγοβράζουμε για 10-15΄. Στο μεταξύ σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα αλουμινόχαρτο βάζουμε το μπέικον και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μπέικον και ολοκληρώνουνε το σερβίρισμα προσθέτοντας παρμεζάνα.

Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας μάς λένε ότι η ιστορίας της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να απολαμβάνουν την πρώτη ζεστή σούπα. Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, κατά τη Νεολιθική εποχή, ήταν οι πρώτοι που έβρασαν σούπες. Η πρακτική πάντως του να συνδυάζονται διάφορα υλικά και να βράζονται ήταν γνωστή σε όλους τους λαούς της αρχαιότητας και οι συνταγές για σούπες ήταν συνάρτηση των τοπικών προϊόντων αλλά και της κουλτούρας του κάθε λαού. Σύμφωνα με πηγές, στην αρχαιότητα έτρωγαν τις σούπες ως φάρμακο. Τον Μεσαίωνα περνούν στα τραπέζια των ευγενών και αρχίζουν οι πρώτοι σοβαροί προβληματισμοί για το κατάλληλο κουτάλι, τον τρόπο χρήσης του και τους καλούς τρόπους. Το 16ο αι. μικροπωλητές πουλούσαν σούπες στους δρόμους του Παρισίου. Λέγεται ότι το 18ο αι. ένας επιχειρηματίας άνοιξε το πρώτο μαγαζί με σπεσιαλιτέ τέτοιου είδους σούπες. Έτσι αυτές συνδέθηκαν και με την ιστορία των εστιατορίων. Αργότερα, με τη βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη της επιστήμης, οι σούπες μπήκαν σε κονσέρβες, άρχισαν να καταναλώνονται μαζικά και έγιναν μόδα.

Side dishes tip  Ξεροψημένες φέτες χωριάτικου ψωμιού με βούτυρο και μαϊντανό.

Go Green tip Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά. Ο φούρνος κρατά τη θερμοκρασία του περίπου 30΄ από τη στιγμή που τον κλείνετε.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας

jenniestav@yahoo.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.