Σούπα με πατάτες και πράσα
Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους
![3421-8743.jpg 3421-8743.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/02/10/3421-8743_0.jpg)
Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους● μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους ● 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● 4-5 φέτες μπέικον ● 650 ml ζωμό κρέατος ● μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα ● ελάχιστο ελαιόλαδο ● αλάτι ● πιπέρι -κατά προτίμηση λευκό ● 1-2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Πώς τη φτιάχνουμε Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα και προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες. Τα τσιγαρίζουμε για 2-3΄ανακατεύοντας με προσοχή, ώστε να μη λιώσουν. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για 5΄ κουνώντας το τηγάνι και προσέχοντας να μην «κολλήσουν» στον πάτο τα λαχανικά. Ρίχνουμε ζεστό το ζωμό του κρέατος, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 30΄. Ρίχνουμε τη μισή σούπα σε ένα μπολ, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με το ειδικό μηχάνημα χειρός έως ότου γίνει ένας παχύρρευστος πουρές. Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στο τηγάνι, κουνάμε καλά ώστε να ανακατευτεί με την υπόλοιπη σούπα και σιγοβράζουμε για 10-15΄. Στο μεταξύ σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα αλουμινόχαρτο βάζουμε το μπέικον και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μπέικον και ολοκληρώνουνε το σερβίρισμα προσθέτοντας παρμεζάνα.
Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας μάς λένε ότι η ιστορίας της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να απολαμβάνουν την πρώτη ζεστή σούπα. Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, κατά τη Νεολιθική εποχή, ήταν οι πρώτοι που έβρασαν σούπες. Η πρακτική πάντως του να συνδυάζονται διάφορα υλικά και να βράζονται ήταν γνωστή σε όλους τους λαούς της αρχαιότητας και οι συνταγές για σούπες ήταν συνάρτηση των τοπικών προϊόντων αλλά και της κουλτούρας του κάθε λαού. Σύμφωνα με πηγές, στην αρχαιότητα έτρωγαν τις σούπες ως φάρμακο. Τον Μεσαίωνα περνούν στα τραπέζια των ευγενών και αρχίζουν οι πρώτοι σοβαροί προβληματισμοί για το κατάλληλο κουτάλι, τον τρόπο χρήσης του και τους καλούς τρόπους. Το 16ο αι. μικροπωλητές πουλούσαν σούπες στους δρόμους του Παρισίου. Λέγεται ότι το 18ο αι. ένας επιχειρηματίας άνοιξε το πρώτο μαγαζί με σπεσιαλιτέ τέτοιου είδους σούπες. Έτσι αυτές συνδέθηκαν και με την ιστορία των εστιατορίων. Αργότερα, με τη βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη της επιστήμης, οι σούπες μπήκαν σε κονσέρβες, άρχισαν να καταναλώνονται μαζικά και έγιναν μόδα.
● Side dishes tip Ξεροψημένες φέτες χωριάτικου ψωμιού με βούτυρο και μαϊντανό.
● Go Green tip Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά. Ο φούρνος κρατά τη θερμοκρασία του περίπου 30΄ από τη στιγμή που τον κλείνετε.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.