- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σούπα με πατάτες και πράσα
Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους

Τι χρειαζόμαστε 25 γρ. βούτυρο ● 600 γρ. πράσα – μόνο τα λευκά μέρη κομμένα σε ροδέλες μέτριου πάχους● μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους ● 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ● 4-5 φέτες μπέικον ● 650 ml ζωμό κρέατος ● μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα ● ελάχιστο ελαιόλαδο ● αλάτι ● πιπέρι -κατά προτίμηση λευκό ● 1-2 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Πώς τη φτιάχνουμε Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσό χρώμα και προσθέτουμε το πράσο και τις πατάτες. Τα τσιγαρίζουμε για 2-3΄ανακατεύοντας με προσοχή, ώστε να μη λιώσουν. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε για 5΄ κουνώντας το τηγάνι και προσέχοντας να μην «κολλήσουν» στον πάτο τα λαχανικά. Ρίχνουμε ζεστό το ζωμό του κρέατος, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για 30΄. Ρίχνουμε τη μισή σούπα σε ένα μπολ, την αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με το ειδικό μηχάνημα χειρός έως ότου γίνει ένας παχύρρευστος πουρές. Ρίχνουμε τον πουρέ πίσω στο τηγάνι, κουνάμε καλά ώστε να ανακατευτεί με την υπόλοιπη σούπα και σιγοβράζουμε για 10-15΄. Στο μεταξύ σε ένα μικρό ταψί ή σε ένα αλουμινόχαρτο βάζουμε το μπέικον και το ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το μπέικον και ολοκληρώνουνε το σερβίρισμα προσθέτοντας παρμεζάνα.
Μάθε ιστορία Οι ιστορικοί της γαστρονομίας μάς λένε ότι η ιστορίας της σούπας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της μαγειρικής. Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να απολαμβάνουν την πρώτη ζεστή σούπα. Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου, κατά τη Νεολιθική εποχή, ήταν οι πρώτοι που έβρασαν σούπες. Η πρακτική πάντως του να συνδυάζονται διάφορα υλικά και να βράζονται ήταν γνωστή σε όλους τους λαούς της αρχαιότητας και οι συνταγές για σούπες ήταν συνάρτηση των τοπικών προϊόντων αλλά και της κουλτούρας του κάθε λαού. Σύμφωνα με πηγές, στην αρχαιότητα έτρωγαν τις σούπες ως φάρμακο. Τον Μεσαίωνα περνούν στα τραπέζια των ευγενών και αρχίζουν οι πρώτοι σοβαροί προβληματισμοί για το κατάλληλο κουτάλι, τον τρόπο χρήσης του και τους καλούς τρόπους. Το 16ο αι. μικροπωλητές πουλούσαν σούπες στους δρόμους του Παρισίου. Λέγεται ότι το 18ο αι. ένας επιχειρηματίας άνοιξε το πρώτο μαγαζί με σπεσιαλιτέ τέτοιου είδους σούπες. Έτσι αυτές συνδέθηκαν και με την ιστορία των εστιατορίων. Αργότερα, με τη βιομηχανική επανάσταση και την ανάπτυξη της επιστήμης, οι σούπες μπήκαν σε κονσέρβες, άρχισαν να καταναλώνονται μαζικά και έγιναν μόδα.
● Side dishes tip Ξεροψημένες φέτες χωριάτικου ψωμιού με βούτυρο και μαϊντανό.
● Go Green tip Κλείστε το φούρνο αμέσως μόλις τελειώσει το ψήσιμο, εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα χρησιμοποιώντας τη θερμοκρασία του φούρνου για να ζεστάνετε άλλα φαγητά. Ο φούρνος κρατά τη θερμοκρασία του περίπου 30΄ από τη στιγμή που τον κλείνετε.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παλιά πόλης του νησιού έχει το δικό της σημείο συνάντησης
Γλυκά ακόμη και για αυτούς που δεν είναι «του γλυκού»
Ένα από τα μαγαζιά που κρατούν ζωντανές τις γαστρονομικές παραδόσεις του νησιού
Η πείνα του χαλίφη που οδήγησε στη δημιουργία του
Θαλασσινή αύρα, θαλασσινές γεύσεις, ποιότητα και φιλοξενία που θα θες να επισκεφτείς ξανά
Τα μυστικά για να φτιάξεις ένα smash burger στην κουζίνα του σπιτιού σου
Για καλό καφέ, φοκάτσιες, cookies και απεριτίβο στα νέα καφέ που έχουν ανοίξει κέντρο-απόκεντρο
Τραγανό choux, κρέμα, σοκολάτα και σαντιγί, αυτό δεν είναι γλυκό, είναι ένας μεγάλος έρωτας!
Και εκεί σερβίρει το ολοκαίνουργιο bar food menu του Νίκου Καραθάνου
Κλείσε τραπέζι όσο ακόμη προλαβαίνεις το λάχανο στον καιρό του
Ρετρό οχήματα μεταμορφώνονται σε πλήρως εξοπλισμένα μπαρ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.