- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Αυτή η Δευτέρα εiναι η πιο νόστιμη του χρόνου όλου!
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να περάσεις μια μούρλια Σαρακοστή
Η Καθαρά Δευτέρα υπάρχει για να μπούμε πιο ομαλά στην περίοδο της νηστείας που προηγείται του Πάσχα. Απλά και νόστιμα, λιτά φαγάκια, μαγειρεμένα με φροντίδα και τα πιο «αθώα» υλικά της ελληνικής κουζίνας. Πραγματικά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουμε πάντα και σηκωνόμαστε από το τραπέζι χωρίς τη ζώνη του παντελονιού στην αρχική της θέση. Ζεστές, φρεσκοψημένες λαγάνες, βελούδινος ταραμάς, όσπρια και θαλασσινά (σε αυτό το σημείο πάντα υπερβάλουμε λιγάκι με τα τηγανητά καλαμαράκια) και φυσικά ο αγαπημένος χαλβάς σε περίοπτη θέση. Α, μα είναι τόσο νόστιμο το σαρακοστιανό τραπέζι, πώς να του αντισταθείς;
Καθαρά Δευτέρα delivery
3 ψαράδικα για φρεσκότατα θαλασσινά με ένα τηλεφώνημα
Θάλασσα. Delivery 7 μέρες την εβδομάδα με 10 καταστήματα σε όλη την Αθήνα. Ό,τι ψάρι λαχταράς και ψημένο με €2/κιλό επιπλέον. Λ. Πεντέλης 74, Χαλάνδρι, 2106813030 (καταστήματα και σε Μαρούσι, Γλυφάδα, Άλιμο, Χολαργό, Ν. Φιλαδέλφεια, Γαλάτσι, Κηφισιά, Καλλιθέα και Χαϊδάρι)
Θάλαττα. Και ψάρια, και θαλασσινά και μια σούπερ ψαρόσουπα, όλα από Καλύμνιους ψαράδες που ψαρεύουν μεσοπέλαγα με δικά τους καΐκια. Δωδεκανήσου 59, Άλιμος, 2109933687
Πικούνης. Από καθαρισμένο ψάρι μέχρι φρέσκο αχινό! Γιατί αυτή την Καθαρά Δευτέρα θα τους αφήσεις όλους άφωνους. Διονύσου 70, Κηφισιά, 2108011311
Καμιά Δευτέρα χωρίς Μακεδονικό χαλβά!
Δύο πράγματα δεν λείπουν ποτέ από την Καθαρά Δευτέρα: ο χαρταετός και ο χαλβάς. Αλλά δεν μιλάμε για οποιοδήποτε χαλβά, μιλάμε για το βασιλιά της υπόθεσης. Ο Μακεδονικός Χαλβάς παράγεται από ταχίνι, δηλαδή από 100% αλεσμένο σουσάμι, το οποίο μάλιστα εδώ και έναν αιώνα εξακολουθεί να αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών! Από τη μία λοιπόν ο πατροπαράδοτος τρόπος παραγωγής, από την άλλη η άριστη ποιότητα των πρώτων υλών κάνουν την αυθεντική γεύση Μακεδονικού Χαλβά. Δίνει την ξεχωριστή γλύκα στο νηστίσιμο τραπέζι (και εδώ που τα λέμε, και όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου).
Γίνεται Καθαρή Δευτέρα χωρίς τσίπουρο;
Όλα ωραία τα έχει αυτή η μέρα, αργία είναι, υπέροχους μεζέδες έχει, γλέντι και χαμόγελα πολλά, τι άλλο να ζητήσει κανείς; Ένα ποτηράκι τσίπουρο, το απαραίτητο ταίρι των μεζέδων. Το τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη παράγεται στην πατρίδα του τσίπουρου, στον Βόλο, από μία ελληνική οικογενειακή επιχείρηση. Η αποκλειστικά φυσική απόσταξή του, γίνεται με την τέχνη και τη συνταγή των παλιών αλλά και με την όρεξη της νέας γενιάς. Η εξαιρετική του ποιότητα εξασφαλίζει τα πλούσια αρώματά του και την ελαφριά του γεύση. Από το πρώτο ποτηράκι καταλαβαίνεις ότι η παράδοση του Βόλου, τα αρώματα των σταφυλιών, οι γιορτές, οι χαρές, οι κουβέντες, τα γέλια στο τραπέζι, όοολα είναι μέσα του. Στην υγειά μας!
Πού πετάει καλύτερα ο χαρταετός, στο βουνό ή στη θάλασσα;
Κούλουμα στο ΚΠΙΣΝ
Παραδοσιακό γλέντι με νηστίσιμους μεζέδες και φυσικά το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού. Τι; Δεν προλαβαίνεις να πάρεις χαρταετό; Α, μα καθόλου δεν πειράζει! Στα Νότια Μονοπάτια του θα διοργανωθεί εργαστήρι (11.00-14.00), όπου με την καθοδήγηση του διακοσμητή Ηλία Καραντωνίου μικροί και μεγάλοι κατασκευάζουν τον κατάδικό τους χαρταετό. Το εργαστήρι θα έχει συνεχόμενη ροή και θα κατασκευάζονται 20 χαρταετοί ανά 30 λεπτά. Ραντεβού στις 11.00 στο Ξέφωτο.
Στο καταφύγιο Φλαμπούρι
Τα πιο ωραία νηστίσιμα σε περιμένουν στην καταπράσινη Πάρνηθα. Το καταφύγιο Φλαμπούρι θα είναι ανοιχτό από τις 8.30 με ροφήματα, σπιτικές πίτες και πρωινό, ενώ το μεσημεράκι θα κάνουν την εμφάνισή τους τα σπιτικά φαγητά, τα ψητά, οι σαλάτες, τα γλυκά και το κρασί. Εδώ, δεν υπάρχουν στύλοι της ΔΕΗ, ούτε καλώδια, οπότε ο χαρταετός δεν θα βρει κανένα εμπόδιο στο δρόμο του προς τα σύννεφα. www.flabouri.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.