Θεματα

Η δίαιτα της Σούζης

Αποκαλύπτουμε τι έτρωγε η Σούζη

A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Του Βασίλη Καραγιάννη

ΜΑΡΟΚΕΝ

Οι Μαροκινοί παρασκευάζουν αυτή την πίτα όπως εμείς τη χορτόπιτα ή τη σπανακόπιτα. Στο μείγμα προσθέτουν άγρια κανναβούρια ή λίγο χασισόλαδο. Τη σερβίρουν με τσάι και μέλι σε περιοχές που απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ για να φτιάχνουν κεφάλι. Μια παραλλαγή του μαροκέν είναι το κέικ του ευρωβουλευτή. Το συγκεκριμένο έδεσμα σερβίρεται στα coffee shops του Άμστερνταμ, όπου καταφεύγουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου στα διαλείμματα των συνεδριάσεων για την απαγόρευση του καπνίσματος. Λέγεται ότι οι άγγλοι συντηρητικοί βουλευτές προτιμούν μια παραλλαγή με παραισθησιογόνα, την οποία ονομάζουν «η πουτίγκα που τραγουδάει» ή «η πουτίγκα της βασίλισσας».

ΨΗΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η ψητή γαλοπούλα με σοκολάτα είναι μια αζτέκικη συνταγή που ξετρέλανε τους ισπανούς κατακτητές του Μεξικού το 15ο αιώνα. Το μυστικό στην παρασκευή της είναι η υποχρέωση της γαλοπούλας, πριν σφαγεί, να πιει τουλάχιστον 15 με 20 φλιτζάνια σοκολάτας. Πρόκειται για ένα βασιλικό πιάτο με διεγερτικές ιδιότητες που μόνο ο Μοντεζούμα είχε το δικαίωμα να απολαύσει. Σε μια σύγχρονη παραλλαγή της, η γαλοπούλα εμβαπτίζεται σε ζεστή μαύρη σοκολάτα αφού βγει από το φούρνο. Πασπαλίζεται με πάπρικα ή πολύ μαύρο πιπέρι και συνοδεύεται με άφθονη τεκίλα.

ΩΡΙΜΑ ΑΒΓΑ ΠΟΥΛΙΩΝ

Ένα ιδιαίτερο πιάτο από την περιοχή του Χου-ναν που κατέκτησε τους κινέζους τραπεζίτες είναι τα ώριμα αβγά. Πρόκειται για μια σπέσιαλ λιχουδιά που ο απλός λαός την αποκαλεί «τα αβγά του τοκογλύφου». Συνήθως τα αβγά πουλιών δεν βράζονται, αλλά σαπίζουν αργά, αφού σκεπαστούν με ασβέστη. Μετά από τρεις-τέσσερις βδομάδες ωρίμανσης σερβίρονται με πράσα, δαμάσκηνα, ρύζι και διάφορες πικάντικες σάλτσες. Συνήθως τρώγεται ο κρόκος με άφθονο ρυζόκρασο. Το σερβίτσιο περιλαμβάνει, εκτός από τα παραδοσιακά ξυλάκια, και μανταλάκι για να πιάνει κανείς τη μύτη, γιατί το συγκεκριμένο πιάτο, αν και είναι νόστιμο, βρομοκοπάει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΠΡΩΙΝΟ

Ο Τζιάκομο Καζανόβα αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι οι τρούφες που προέρχονται από την Τοσκάνη μπορούν να αναπτερώσουν τις δυνάμεις ενός άντρα που πέρασε ένα καθωσπρέπει οργιαστικό τριήμερο. Τα στρείδια επίσης βοηθάνε για έναν ακόμη γύρο σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο Λόρδος Μπάιρον προτείνει για την περίσταση αστακό, αβγά με μέλι, λουκάνικα και άφθονο καφέ, ενώ ο Μότσαρτ συνήθιζε να πίνει σοκολάτα με ρούμι, συνοδεύοντάς την με άφθονα κρεατικά αρωματισμένα με κανέλα, μοσχοκάρυδο και πιπερόριζα. Ένα ελευθεριακό πρωινό είναι γεγονός ότι τονώνει τον άντρα που εργάζεται σκληρά στο κρεβάτι και μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε του αρέσει, αρκεί να το παίρνει με σωστή παρέα. Συνήθως αυτού του είδους τα πρωινά τα απολαμβάνει κανείς ξυπνώντας μετά το μεσημέρι, ξαπλωμένος γυμνός με τις συντρόφους του. Το ελευθεριακό πρωινό πάει τέλεια με άφθονη σαμπάνια ή με brandy που το πίνεις ρίχνοντάς το στην κοιλιά της συντρόφου σου για να διευρύνεται η ηδονή.

ΤΑΡΤΑΡ

Το μπιφτέκι ταρτάρ προέρχεται από την τεράστια σιβηρική στέπα. Η παράδοση αναφέρει ότι στις επιδρομές τους οι Ούννοι, οι Τάταροι και ορισμένες μογγολικές φυλές τοποθετούσαν μεγάλα κομμάτια από φιλέτο βοδιού ή ελαφιού κάτω από τις σέλες τους. Μετά από μακρόχρονο καλπασμό έπαιρναν το κρέας, που είχε μαλακώσει, το ψιλόκοβαν σε κύβους και το πασπάλιζαν με τζούρες αλατιού. Συνήθως το φαγητό τους το απολάμβαναν με αριάνι, ωριμασμένο ξινόγαλο ή με χυμό από βατόμουρα. Οι γάλλοι μάγειροι παρασκευάζουν μια παραλλαγή με κιμά από φιλέτο μοσχαριού περασμένο τρεις φορές από τη μηχανή αλέσματος. Το ανακατεύουν με κρόκους αβγών, προσθέτουν ξύδι, μουστάρδα, κάπαρη ή φιλέτο αντσούγιας κι οπωσδήποτε μαϊντανό. Το μπιφτέκι ταρτάρ σερβιρίστηκε σε μια παραλλαγή του από τους «Αγγέλους της Κόλασης» στη δεκαετία του ’60: ελαφρό ψήσιμο του κρέατος μετά την κατεργασία του στη σέλα της μοτοσικλέτας, συνοδευόμενο με κρεμμύδια τηγανητά και κέτσαπ. Το απολαμβάνει κανείς με άφθονο μπέρμπον.

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΑΡΝΙ ΜΕ ΚΑΦΕ

Μια κοπτική συνταγή για το Πάσχα αναφέρει ότι ταΐζουμε συστηματικά τα αρνιά επί δυο-τρεις μήνες με κόκκους καφέ. Ύστερα τα ψήνουμε σε σιγανή φωτιά, σε χτιστό φούρνο και τα πασπαλίζουμε με άφθονα μπαχαρικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό φαγητό που σερβίρεται μετά την Ανάσταση. Η γεύση του αρνιού είναι λίγο πικρή, αλλά οι Αιθίοπες μοναχοί τη συνοδεύουν με ένα γλυκό κρασί από χουρμάδες και μέλι.

ΠΑΠΙΑ ΠΕΚΙΝΟΥ

Λέγεται ότι οι Μογγόλοι κατακτητές της Κίνας εμπνεύστηκαν αυτή τη συνταγή από ένα βασανιστήριο που εφάρμοζαν στους μανδαρίνους καταχραστές δημοσίου χρήματος. Η πάπια φουσκώνει με καλαμάκι, ύστερα ψήνεται σε σιγανή φωτιά και, αφού αρχίσει να ροδίζει, την επαλείφουν με μέλι. Το αποτέλεσμα ικανοποιεί τις λαϊκές μάζες. Εκπληκτική πέτσα, τραγανό κρέας κι ό,τι περισσέψει βράζεται για να γίνει μια νόστιμη σούπα. Τη σερβίρετε με κρεμμυδάκια, αγγουράκια και πίτες ρυζιού. Τη συνοδεύετε με κρασί λευκό ή ρυζόκρασο.

ΤΟ ΚΘΙΚΘΙΖΙ

Το πίνουν ισπανόφωνοι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας στη Λατινική Αμερική. Το κθικθίζι είναι δροσιστικό μη αλκοολούχο ποτό των Άνδεων. Παρασκευάζεται από φρέσκο αίμα κατσίκας και διάφορα μυρωδικά και το πίνουν όσοι έχουν σκοπό να κθικθίσουν. Πριν από 450 χρόνια το κθικθίζι έγινε η αιτία να κατακτήσουν το Περού οι Ισπανοί Κονκισταδόρες. Κι αυτό γιατί υπήρχε ένα μαγικό ρητό που διασώζεται από την Παλαιά Διαθήκη και που, άμα το θυμόσουν όταν είχες πιει κθιθίζι, ό,τι γύρευες σου το έδιναν. Έτσι ο Πιθάρο, ισπανός στρατιώτης και χριστιανός αγωνιστής, κθικθίκε αποκεφαλίζοντας χιλιάδες Ινδιάνους και κατόπιν είπε τις μεγάλες αυτές λέξεις που τον άφησαν στην ιστορία: «Μολθών Κθικθέν Ακθουραθέν». Από τότε στις Άνδεις όλοι μιλούν για το κθικθέν, το δε κθικθίζι προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους ισπανόφωνους στρατιωτικούς και τα σώματα ασφαλείας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης.