- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Έζησαν στα Εξάρχεια
Στη Νεάπολη έμεινε για 13 χρόνια ο Χαρίλαος Τρικούπης, στην οδό Ακαδημίας 54 και Μαυρομιχάλη. • Στην Ασκληπιού 3 ήταν το σπίτι του Κωστή Παλαμά, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του. • Ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής έμενε στην οδό Πινακωτών 15, τη σημερινή δηλαδή Χαριλάου Τρικούπη, και από το 1892 στην οδό Διδότου 33, πριν μείνει μέχρι το θάνατό του στη Ζωοδόχου Πηγής. • Ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης στη Θεμιστοκλέους 18. • Ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς στην οδό Μαυρομιχάλη 6. • Ο Ναπολέοντας Λαπαθιώτης στο 55 της Ζωοδόχου Πηγής και σε δικό του σπίτι στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη όπου και αυτοκτόνησε με το περίστροφο του πατέρα του. • Ο Κάρολος Κουν ξεκίνησε το Θέατρο Τέχνης από τη Νεάπολη, στη συμβολή Ζαλόγγου και Ζωοδόχου Πηγής. • Η οικογένεια της Έλλης Λαμπέτη εγκαταστάθηκε στη Νεάπολη το 1938, στην οδό Ασκληπιού 132 και Διγενή Ακρίτα. Σε αυτό το σπίτι έμεινε και η Λαμπέτη στα δύο πρώτα χρόνια του γάμου της με τον Μάριο Πλωρίτη μεταξύ 1950-1952, πριν μετακομίσουν στη Λυκαβηττού. • Ο Μάνος Κατράκης στη Λασκάρεως και Ασκληπιού. • Ο Δημήτρης Μυράτ στην Ιπποκράτους 81. • Ο Σταύρος Ξαρχάκος στη Θεμιστοκλέους πριν πάει Καλλιδρομίου. • Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος μεγάλωσε στη Ζωοδόχου Πηγής. • Ιπποκράτους 96 έμενε ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Χέλμης, σύζυγος της Μαρίκας Κοτοπούλη. • Η Μαρία Κάλλας, όταν ήρθε κάποτε από την Αμερική, έμενε στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Δερβενίων. • Ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας στην Καλλιδρομίου. • Τα μαθητικά του χρόνια στο Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων έζησε ο συγγράφεας Κώστας Ταχτσής. • Στη Στουρνάρη είχε το κινηματογραφικό του στούντιο ο Φιλοποίμην Φίνος, αργότερα Φίνος Φιλμ. • Η Μαρία Πολυδούρη κατοικούσε για ένα χρόνο Μεθώνης και Ιπποκράτους.
*Από το βιβλίο του Γιάννη Καιροφύλλα «Η ωραία Νεάπολις και τα παρεξηγημένα Εξάρχεια» (εκδ. Φιλιππότη)
Γιατί τα λένε Εξάρχεια
Τα Εξάρχεια οφείλουν το όνομά τους σε έναν Ηπειρώτη παντοπώλη, τον Έξαρχο, που διατηρούσε το παντοπωλείο του στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού. Δημιουρ γήθηκαν σταδιακά από το 1900 στην περιοχή δυτικά της Νέαπολης κάτω από το λόφο του Στρέφη.
Ρετρό ιστορίες, νεότερα και άλλα
- Εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η ταβέρνα «Ροζαλία», παλιότερα ήταν το σπίτι μιας γυναίκας, της Ροζαλίας, η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή. Ίσως η ταβέρνα να πήρε το όνομά της προς τιμήν αυτής της γυναίκας, όπως αναφέρει η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στο βιβλίο της «Ο καιρός της σοκολάτας» (εκδ. Πατάκη).
- Στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Ιουστινιανού, Οικονόμου, Δηλιγιάννη γυρίστηκε η τελευταία σκηνή της «Στέλλας» του Κακογιάννη. Εκεί που ο Φούντας μαχαίρωσε τη Μερκούρη.
- Πολλοί λένε σε διάφορα blogs για την κατάσταση στο πάρκο της Ναυαρίνου, ότι μαζεύεται λούμπεν κόσμος, ότι τα φυτά δεν φροντίζονται όπως πρέπει κ.λπ. Το πάρκο έχει συνέλευση στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όποιος ενδιαφέρεται (parkinparko.espivblogs.net)
- «Η ντάγκλα άρχισε να δίνει και να παίρνει. Οι δίκες από σπασίματα, βομβισμούς και γκράφιτι μετατράπηκαν, χάρη στις φροντίδες των ασφαλιτών, σε “χρήση παραισθησιογόνων ουσιών” και τα κλεφτρόνια εξασφάλιζαν τη δόση τους από πλιάτσικα. Ο “πανικός” διέλυσε σταδιακά την ύπαρξη της σημασίας της Πλατείας Εξαρχείων και οι κλούβες και τα καρούμπαλα με τα πληρώματά τους ήταν για μια εποχή μόνιμα εγκατεστημένα πέριξ της Πλατείας... Πολλοί όμως κυκλοφορούσαν ακόμα με “ψηλά το κεφάλι”. Έγραφαν ποιήματα, διαλαλούσαν το τυπωμένο, ή το τραγουδιστικό τους “ποιητικό εμπόρευμα” - με κιθάρα ή χωρίς: Kατερίνα Γώγου, Νικόλας Άσιμος, Δημήτρης Πουλικάκος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Ζωρζ Πιλαλί, Μπαλής…» Λεωνίδας Χρηστάκης, στο βιβλίο του «Τα Εξάρχεια δεν υπάρχουν στην ιστορία, στο χάρτη, στη ζωή» (εκδ. Τυφλόμυγα)
- Τα Εξάρχεια αναδείχθηκαν ανάμεσα στις 23 πιο cool γειτονιές της Ευρώπης για το 2017, και μάλιστα στην 9η θέση, από την ταξιδιωτική ιστοσελίδα Travel Supermarket. Κριτήρια ήταν ο πολιτισμός, η δημιουργικότητα και κατά πόσο οι γειτονιές αυτές μπορούν να δημιουργούν τάσεις.
Να δεις
Τη θεατρική παράσταση «Κόκορας», η οποία παίζεται κάθε Τετάρτη στο Ριφιφί. Πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι γύρω στα 40, ο Αργύρης (Νικόλας Κασάπης) και η Πόπη (Αλεξάνδρα Ούστα), τα καθημερινά προβλήματα των οποίων κάτι θα σου θυμίσουν. Εμμ. Μπενάκη 69Α, 210 3300237, Fb: Rififi Restaurant
Να διαβάσεις
Τη συλλογή διηγημάτων «Τη νύχτα αυτή τη λέμε εμείς φωτιά - Ιστορίες από τα Εξάρχεια», από τις εκδ. Athens Voice Books. Είναι μια συλλογή εφτά διηγημάτων από τους Κώστα Κατσουλάρη, Ζέφη Κόλια, Μαρία Μαρκουλή, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνο Τζαμιώτη, Σώτη Τριανταφύλλου και Μαρία Φακίνου.
Αστέρας Εξαρχείων, η ομάδα της γειτονιάς
Ιδρύθηκε το 1928 ως Πανεξαρχειακός, ο οποίος συγχωνεύτηκε µε την Υπεροχή για να δημιουργηθεί ο ΑΣΕΝ. Το 1967 έγινε ακόμη µία συγχώνευση µε τον Λευκό Αστέρα για να γεννηθεί ο Αστέρας Εξαρχείων. Έδρα της ομάδας η Αλεπότρυπα, ή αλλιώς το Δημοτικό γήπεδο Κυψέλης, ενώ οι φίλοι του Αστέρα διατηρούν φιλικές σχέσεις με αυτούς της St Pauli.
Άρτιστον
Φρεσκοφουρνιστά καρβελάκια, αφράτα τσουρέκια πλούσια σε μαχλέπι και μαστίχα που η μυρωδιά τους σου γαργαλάει τη μύτη! Ολόφρεσκα βουτήματα και μυρωδάτα μπισκότα. Νόστιμα γλυκά που σου διεγείρουν τον ουρανίσκο. Όλα αυτά θα τα βρεις στο Άρτιστον. Μια παραδοσιακή, οικογενειακή επιχείρηση που έρχεται από το μακρινό 1910. Με το πρώτο κατάστημα να βρίσκεται ακόμη στο ίδιο σημείο, στη Σπ. Τρικούπη 61 & Μετσόβου, ανακαινισμένο και μοντέρνο. Σήμερα, η τέταρτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει με το ίδιο πάθος και εργατικότητα την παράδοση, εγκαινιάζοντας ένα ακόμα κατάστημα, στη γωνία της Χαριλάου Τρικούπη & Ερεσού. Θα λατρέψεις τα διαφόρων ειδών αρτοποιήματά του, με πολλά ξεχωριστά είδη, ολικής, λευκά, ή πεντανόστιμα προζύμια, που θα ωριμάσουν αργά για να ψηθούν και να σου ξυπνήσουν μνήμες από το ψωμί που έψηνε η γιαγιά στο χωριό. Γεύσου τα φρεσκότατα και πεντανόστιμα σνακ , χειροποίητες σφολιάτες, σπανακόπιτες, κολοκυθόπιτες, αλμυρές τάρτες και ιδιαίτερα σάντουιτς φτιάχνονται καθημερινά με τα πιο αγνά υλικά για να ξεκινήσεις όμορφα τη μέρα σου. Γαλλικά κρουασάν και γλυκές απολαύσεις είναι εκεί και σε περιμένουν επίσης να τα απολαύσεις. Και μην ξεχνάμε τα θεσπέσια γλυκά που μπορείς να βρεις, όπως γνήσιες ελβετικές τρούφες, ζουμερές πάστες και μεγάλη ποικιλία βουτημάτων για να συνοδεύσεις τον μοσχομυριστό καφέ που είναι εκεί να σου προσφέρουν πάντα οι άνθρωποι του Άρτιστον με χαμόγελο και μια γλυκιά καλημέρα. Σαν τον παλιό καλό φούρνο της γειτονιάς σου. Κεντρικό: Σπ. Τρικούπη 61 & Μετσόβου, 2108211029 / Σόλωνος 91 &Χαριλάου Τρικούπη, 2103629489 / Σκουφά 41, Κολωνάκι, 2103629489 / Χαριλάου Τρικούπη 80 & Ερεσού, 2111838071, www.artiston.gr, fb: Άρτιστον
Daniel’s
Στο θρυλικό κομμωτήριο της Μαυρομιχάλη ο Daniel θα σου αφιερώσει τουλάχιστον μία ώρα και να είσαι σίγουρη ότι, είτε για κούρεμα πας είτε για βαφή, η αλλαγή θα είναι αληθινή και εντυπωσιακή. Ο φημισμένος Daniel, ο οποίος σχεδιάζει κομμώσεις για θεατρικές, κινηματογραφικές, τηλεοπτικές παραγωγές και fashion shows, ενώ διδάσκει τις τεχνικές του Vidal Sassoon, αγαπά ιδιαίτερα τα σγουρά μαλλιά στα οποία και ειδικεύεται και κάνει αληθινά κομμωτικά θαύματα. Όλα αυτά σε έναν ιδιαίτερο χώρο διακοσμημένο σαν λονδρέζικο χειρουργείο του 19ου αιώνα.
Μαυρομιχάλη 20, 213610278, www.daniels.gr, fb: danielshairsalon
Ο Κόκορας στο Ριφιφί
Φαντάσου εκεί που είσαι στο αγαπημένο σου εστιατόριο και απολαμβάνεις το φαγητό σου, τα φώτα να χαμηλώνουν και μια θεατρική παράσταση να αρχίζει στο δίπλα τραπέζι. Τέτοια ωραία και αναπάντεχα συμβαίνουν σε αυτή τη γειτονιά, την ανέκαθεν καλλιτεχνική. Ο Κόκορας είναι ένα θεατρικό σίριαλ που έγραψαν ο ιδιοκτήτης του Ριφιφί και σκηνοθέτης, Τάσος Γερακίνης, και η Κατερίνα Παπαναστασάτου. Ένα ζευγάρι γύρω στα 40, ο Αργύρης (Νικόλας Κασάπης) και η Πόπη (Αλεξάνδρα Ούστα), βγαίνουν για φαγητό στο ίδιο εστιατόριο με εσένα. Διαφωνούν, περιγράφουν τα καθημερινά τους προβλήματα και σε κάνουν να γελάς βαθιά γιατί στα αλήθεια ενσαρκώνουν στιγμιότυπα που κάτι σου θυμίζουν… Κάθε τόσο υπάρχει και άλλη ιστορία, ένα καινούργιο επεισόδιο στη ζωή του ζευγαριού (εξού και ο χαρακτηρισμός «σίριαλ»). Αυτή την περίοδο παίζεται ακόμα το δεύτερο επεισόδιο, που τιτλοφορείται «Το οικόπεδο», από το τέλος του Φεβρουαρίου θα αρχίσει «Η επιστολή». Κάθε Τετάρτη στις 21.30. Εμμ. Μπενάκη 69Α, 210 3300237, Fb: Rififi Restaurant
ΗβΗ
Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της πλατείας, όπου όσο ανοίγει ο καιρός βγαίνουν και τραπεζάκια, η μοντέρνα και φιλόξενη ΗβΗ σας περιμένει από το πρωί για καφέ και χάζι από τις μεγάλες της τζαμαρίες, ενώ θα σας προσφέρει και κάποια καλοφτιαγμένα σνακ. Όσο βραδιάζει, η ΗβΗ μετατρέπεται σε μπαράκι, οι μουσικές είναι καλά επιλεγμένες και αυτό που λέμε της παρέας, ενώ συχνά γίνονται και διάφορα events. Αγαπημένο στέκι φοιτητών με προσιτές τιμές. Στουρνάρη 2, 215 5100787
Ροζαλία
Το πιο διαχρονικό στέκι για φαγητό στην Αθήνα, καταφέρνει και συνδυάζει την αύρα του παλιού με τη φρεσκάδα του καινούργιου. Η κλασική μα τόσο διαφορετική Ροζαλία, προχωράει με τολμηρά βήματα εμπρός, έχοντας βαθιές ρίζες στην ιστορία της και στην ιστορία όσων την αγάπησαν, από τον Τσαρούχη μέχρι τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, όλους εμάς. Η κουζίνα της, κρατώντας σταθερά σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα και τη γεύση, προχωράει στη δημιουργία του καινούργιου. Στο όμορφο περιβάλλον της θα απολαύσετε πιάτα όπως αρνάκι ψητό με χειροποίητα ζυμαρικά, μοσχαράκι με μαύρη μπίρα και πουρέ γλυκοπατάτας, χοιρινό κότσι με μέλι αργοψημένο στον φούρνο. Εξαιρετικά και προσεγμένα είναι και τα ορεκτικά της, όπως η ζεστή φάβα με φρέσκο κρεμμύδι και παρθένο ελαιόλαδο, ο ντάκος με φρέσκια ντομάτα ξυσμένη στο χέρι και ξύγαλο Ιεράπετρας, το σαγανάκι γραβιέρας Νάξου με μέλι και σουσάμι, η καπνιστή μελιτζάνα στο φούρνο πασπαλισμένη με φέτα και μπόλικο ελαιόλαδο. Πάντα προσιτή, φιλική, αγαπημένη. Βαλτετσίου 59, 210 3807992, 2103302933, www.rozalia.gr, fb: Ροζαλία
Blue Bear
Αν θες να γνωρίσεις τα Εξάρχεια, πρέπει να αρχίσεις από την καρδιά τους, την περίφημη πλατεία Εξαρχείων. Εδώ ακριβώς, στεγασμένη στο εμβληματικότερο κτίριο της περιοχής, την μπλε πολυκατοικία, κρύβεται η μπλε αρκούδα. Στέκι καλλιτεχνικό σαν τη γειτονιά της, το πρωί σε περιμένει για τέλειο καφέ και μερικά κρύα πιάτα (όπως σαλάτες και σάντουιτς), για συζητήσεις με φίλους ή απλά για να καθίσεις αναπαυτικά και να διαβάσεις το βιβλίο σου. Το βράδυ όμως η αρκούδα ξυπνά και σε παρασέρνει σε ξέφρενα live, δυνατά ποτά, ατελείωτο χορό και κέφι μέχρι τελικής πτώσης. Στις 14/2 οι Vintage Noir μας παρουσιάζουν ένα ρετρό jazz, rock ’n roll live εμπνευσμένο από τη χαρά και τον πόνο του έρωτα, στις 18/2 τη σκυτάλη παίρνουν οιThe Peppers Beatles Tribute Band. Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια. Θεμιστοκλέους 80, 2111830114, Fb: Blue bear café bar
Ιπποπόταμος
Το ιστορικό μπαράκι της Δελφών, στο ίδιο σημείο από το ’78, μοιάζει σα να διανύει τη δεύτερη νιότη του, βγάζοντας αυτή την αύρα των ατελείωτων πάρτι, συζητήσεων, φλερτ και όσων άλλων έχουν συμβεί γύρω από την πάντα φιλόξενη μπάρα του και τα παρεΐστικα τραπέζια του. Ο Ιπποπόταμος ανοίγει από τις 11 για καφέ, θα σας σερβίρει και κάποια ελαφριά πιάτα αν πεινάσετε και όσο περνάει η ώρα θα συνεχίσει σε πιο μπαρ ρυθμούς, με μουσικές jazz, soul, funk και κυρίως ροκ. Χωρίς υπερβολή, το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Δελφών 3Β, 2103634583, fb: ippopotamos
Τα Στάχυα
Ο αγαπημένος φούρνος των Εξαρχείων γίνεται 20 χρονών! Είκοσι χρόνια γεμάτα νοστιμιά, ποιότητα και το χαμόγελο των παιδιών που φωτίζει τα πρωινά μας. Και τα βράδια μας όμως. Τα Στάχυα δεν κλείνουν ποτέ, 20 χρόνια τώρα είναι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στις λιγούρες μας. Αν δεν τα έχεις επισκεφθεί ακόμα, απλά δεν ξέρεις τι χάνεις. Ξεκίνα με τα κλασικά (ζαμπονοτυρόπιτα, τυροκούλουρο και όλες τις πίτες που θα βρεις) και συνέχισε μετά με τις καινούργιες, αμαρτωλές αφίξεις. Κιμαδόπιτα με μοσχάρι (κόλαση), τυρόπιτα με γραβιέρα Νάξου, μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με την πιο ωραία κρέμα που έχεις φάει ποτέ, και σφολιάτα με γραβιέρα Νάξου και… μπριζόλα χοιρινή! Πολλές εκπλήξεις ακόμα έρχονται, μείνετε συντονισμένοι. Σπυρίδωνος Τρικούπη 12, 2103838539, Fb: Τα Στάχυα
Ο Άγιος
Μπαρ με χαρακτήρα ο Άγιος, ο οποίος άνοιξε φέτος και λειτουργεί σε ένα καλοδιατηρημένο νεοκλασικό. Ο Άγιος αγαπάει το καλό ελληνικό τραγούδι, από τη δεκαετία του ’50 μέχρι και σήμερα, ακούει Μητροπάνο, Μπέλλου, Βοσκόπουλο, Μαρινέλλα, Στράτο και πολλές ακόμα μεγάλες φωνές από το ελληνικό πεντάγραμμο. Στη μεγάλη του μπάρα και στα τραπεζάκια του στο ημίφως θα συναντήσεις από φοιτητές έως δικηγόρους – και να είσαι έτοιμος για ξενύχτι. Από Τετάρτη έως Σάββατο, από τις 10 το βράδυ. Διδότου 33 & Ιπποκράτους, 210 3647968, fb: agiosbardidotou
Ασκαρδαμυκτί
Η παρέα του αγαπημένου Εργαστηρίου Παραδοσιακών Τεχνών Ασκαρδαμυκτί στα Εξάρχεια γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με δύο νέα τμήματα σπουδών που μυρίζουν ξύλο: Τμήμα ξυλουργικής & ξυλογλυπτικής! Στο Ασκαρδαμυκτί εκτός αυτών μπορείς να μάθεις Σχέδιο & Κατασκευή Υποδημάτων, Παραδοσιακή Οργανοποιία, Πατρόν-Ραπτική, Κατασκευή Δερμάτινης Τσάντας, Κατασκευή & Εμψύχωση Θεατρικής Μαριονέτας, Καλλιτεχνική Βιβλιοδεσία, Κατασκευή Σανδαλιού & Εσπαντρίγιας. Δεληγιάννη 6 & Σπ. Τρικούπη, 210 8819784, www.askardamykti.com, fb : Askardamykti
Σουσουράδα
Η γλυκιά Σουσουράδα της Μαυρομιχάλη είναι στ’ αλήθεια μια πολύ καλή πρόταση για όλες τις ώρες της ημέρας. Στο ζεστό της χώρο, με τις μεγάλες τζαμαρίες και με τα τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, θα σας σερβίρει από τις 9 το πρωί τους καλύτερους καφέδες της πόλης, βιολογικά τσάγια και φρέσκους χυμούς, μαζί με πεντανόστιμα σνακ, από σάντουιτς με ελληνικά τυριά και αλλαντικά αλλά και vegetarian προτάσεις, μέχρι σπιτικές τυρόπιτες και σπανακόπιτες και διάφορα άλλα, ενώ από το μεσημέρι θα φορέσει το μαγειρικό της σκούφο: εδώ ο κατάλογος περιέχει μια σειρά από ζεστά και κρύα πιάτα, μέχρι και θαλασσινά διαθέτει, ζυμαρικά και ποικιλίες, μαζί με πολύ καλά αποστάγματα, ελληνικά κρασιά, ποτά (και special) και κοκτέιλ. Από το Σαββατοκύριακο ξεκινάνε και τα brunch που δεν πρέπει να χάσετε, με δυναμωτικές σπιτικές χωριάτικες τηγανίτες, γλυκές και αλμυρές, σάντουιτς και πολύ ωραία γλυκά. Να γίνετε φίλοι στο fb να μαθαίνετε για τα συχνά events. Μέχρι τη μία τη νύχτα.
Μαυρομιχάλη 44, 210 3647936, fb: Σουσουράδα
Μαύρος Γάτος
Το ατμοσφαιρικό all day μπαρ της Κωλλέτη, με μια από τις ωραιότερες μπάρες της Αθήνας, μεγάλες τζαμαρίες ολόγυρα και τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, έξι χρόνια και κάτι στο ίδιο σημείο, αποτελεί σταθερό σημείο συνάντησης όσων κινούνται στο κέντρο. Ανοιχτός από το πρωί με καλούς καφέδες, σε μια γωνία πέρασμα, όσο βραδιάζει μετατρέπεται σε καθαρόαιμο μπαρ με ξεχωριστές μουσικές που επιλέγονται καθημερινά από διαφορετικούς djs. Τις Τετάρτες ο dj είναι quest, να ενημερώνεστε από το fb για τα συχνά event του. Κωλλέτη 42, 210 3800518, fb: Μαύρος Γάτος Bar
Microu Lee
Από τη στιγμή που άνοιξε το Microu Lee τα Εξάρχεια μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν τα πάντα. Ακόμα και το πιο νόστιμο, προσιτό κινέζικο της πόλης! Κι όταν λέμε «προσιτό» εννοούμε ότι οι τιμές ξεκινούν από €1,90 και δεν ξεπερνούν ποτέ τα €5! Αν δίπλα σε αυτό βάλεις και αυτή τη διαολεμένη νοστιμιά, καταλαβαίνεις γιατί όλοι σταματούν σε αυτό το λιλιπούτειο, χαριτωμένο μαγαζάκι κάθε φορά που η λιγούρα χτυπάει την πόρτα. Δοκίμασε μοσχαράκι Σανγκάης και γλυκόξινο κοτόπουλο (συνοδεύονται με ρύζι ή noodles), wonton με γέμιση τυρί, καβούρι, ή χοιρινό, κινέζικα σάντουιτς (ναι, είναι τόσο κολασμένα όσο φαντάζεσαι) και φυσικά τη μεγάλη σου αγάπη, τα noodles με κοτόπουλο και sweet chili sauce, που εδώ όμως είναι πιο νόστιμα από οπουδήποτε αλλού. Στοίχημα. Αν χάσω, σε κερνάω την επόμενη μπίρα Tsingtao. Στουρνάρη 14, 210 3800672, Fb:microulee
Νοστιμοσφαιρίδιον
Η απάντηση στο σουβλάκι είναι στρογγυλή, αφράτη και θυμίζει έντονα τη… γιαγιά σου! Επιτέλους βρέθηκε ο άνθρωπος που σκέφτηκε να κάνει τους κεφτέδες street food! Στο Νοστιμοσφαιρίδιον θα βρεις 7 είδη κεφτέδων (κλασικοί και αφράτοι, κοτοκεφτέδες, σουτζουκοκεφτέδες, σμυρναίικοι, κολοκυθοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες και σιφνέικοι ρεβιθοκεφτέδες), που πλάθονται καθημερινά εδώ και μοσχοβολούν μέχρι την πλατεία. Όλους αυτούς τους κεφτέδες μπορείς να τους τσιμπολογήσεις είτε στο δρόμο, είτε να τους χώσεις μέσα σε ζεστό ψωμάκι διαλέγοντας κεφτέ και σος της επιλογής σου (υπάρχουν 8 σος και όλες φτιάχνονται εδώ), δημιουργώντας έτσι ένα κεφτεδοσάντουιτς. Δοκίμασε όμως και την κεφτεδόπιτα (με ροδίτικη πίτα, κεφτεδάκια, πατάτες, σαλάτα και σος), γιατί είναι το απόλυτο best seller. Tip: Με 20 κεφτεδάκια (ή περισσότερα) έχεις έκπτωση 10% και -5% με ένα απλό check in. Σύντομα και στον Πειραιά (Τσαμαδού 64). Και delivery. Κωλέττη 33 & Πατούσα, 2155016909, Fb: Το ΝοστιμοΣφαιρίδιον
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.