- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
5 πράγματα που (ίσως) δεν σου έχουν πει για το μπέικον
Το μπέικον δεν ήταν πάντα αυτό που είναι σήμερα
Το μπέικον καταναλώνεται «ευλαβικά» εδώ και αιώνες από πάαααρα πολλούς ανθρώπους. Αυτό όμως που ονόμαζαν «μπέικον» κι αυτό που εμείς θεωρούμε «μπέικον» σήμερα, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην αρχή της ιστορίας του, η λέξη «bacon» (μπέικον) - ή «bakkun», «baken» ή «bacon» ανάλογα ποια περιοχή της Ευρώπης κοιτούσες – προσδιόριζε οποιοδήποτε κομμάτι αλατισμένου χοιρινού κρέατος. Μόλις τον 17ο αιώνα οι Εγγλέζοι καθιέρωσαν τη λέξη «μπέικον» αποκλειστικά για το μέρος του χοιρινού που θεωρείται η αληθινή πηγή του - τα πλαϊνά απ’ όπου αφαιρούνται και οι μπριζόλες - και η οποία ισχύει σήμερα.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες
Αν και η αγάπη μας για το μπέικον ξεπερνάει τις όποιες «διαφορές» που μπορεί να συναντήσουμε στο προϊόν, το μπέικον ποικίλει από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Υπάρχουν 43 ποικιλίες μπέικον σε 13 διαφορετικές χώρες. Το κλασσικό «American style-τραγανό» μπέικον με τις χαρακτηριστικές κόκκινες και λευκές γραμμές λίπους πάνω του προέρχεται από την κοιλιά του γουρουνιού. Το Καναδικό, αρκετά δημοφιλές στην Ιρλανδία και τη Βρετανία, προέρχεται από τη «νεφραμιά», έχει λιγότερο λίπος, είναι πιο λεπτό και πιο υγιεινό. Στην Ιταλία το ονομάζουν «πανσέτα» (pancetta σημαίνει κοιλίτσα – κρέας που προέρχεται από την κοιλιά). Το φτιάχνουν με αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά αλλά δεν το καπνίζουν. Στην Κίνα το μπέικον αποξηραίνεται με σάλτα σόγιας, καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά, ενώ στην Αυστραλία περιλαμβάνει το λιπαρός μέρος της κοιλιάς, μαζί με ένα κομμάτι από νεφραμιά στη μία πλευρά και πωλείται σε ψημένες χοντρές φέτες ή σε μεγάλα κομμάτια.
Είναι πιο υγιεινό απ’ ότι πίστευες
Ο γενικός κανόνας λέει «ό,τι τρώμε και είναι πεντανόστιμο, είναι βλαβερό για την υγεία μας» και το μπέικον, δυστυχώς, δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει πολύ αλάτι, πολύ λίπος και το πρόσθετο νιτρώδες νάτριο που θεωρείται καρκινογόνο. Ποσώς αυτά πτοούν τους φανατικούς του μπέικον και μια αλήθεια που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε είναι ότι το μπέικον δεν παύει να είναι «κόκκινο» κρέας, σημαντική πηγή πρωτεϊνών – βασικό δομικό στοιχείο του οργανισμού. Το θέμα είναι πόσο συχνά το καταναλώνουμε και με ποιο τρόπο το μαγειρεύουμε. Πάντως, καλό είναι να προτιμούμε την «Καναδική» εκδοχή ή παρόμοιες αυτής, δηλαδή λεπτότερες φέτες με λιγότερα λίπη.
Κάποτε κάθε οικογένεια έφτιαχνε το δικό της απόθεμα
Πολύ πριν βιομηχανοποιηθεί η παρασκευή του, οι οικογένειες φρόντιζαν να το φτιάχνουν και να το αποθηκεύουν σπίτι τους. Εξυπακούεται πως τότε οι άνθρωποι ήταν «αναγκαστικά» αυτάρκεις, είχαν φάρμες και οικόσιτα ζωντανά που τους παρείχαν όλα τα αγαθά που χρειαζόντουσαν. Σήμερα η νοοτροπία του «κατοικίδιου» έχει αλλάξει και δύσκολα οι άνθρωποι δέχονται να αποχωριστούν τα ζώα τους, πόσο μάλλον με τους αιμοσταγείς τρόπους που αυτό συνεπάγεται. Αφήνουν τη «βιομηχανία» να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Επίσης, δεν έχουν και όλοι μια φάρμα στην εξοχή.
Η βιομηχανία του μπέικον παρουσιάζει απεριόριστες «προοπτικές»
Έχει υπέροχη γεύση που δεν αφήνει σχεδόν κανέναν ασυγκίνητο: μπέικον-τσίζμπεργκερ, μπέικον χοτ ντογκ, παραδοσιακά τηγανιτά αυγά με μπέικον. Η εμμονή των ανθρώπων με το «ριγέ» αυτό αλλαντικό αποτελεί πηγή έμπνευσης για μια ολοκαίνουργια βιομηχανία που αναζητά να εντάξει το μπέικον σε όσα περισσότερα πράγματα μπορεί – τρόφιμα και μη. Τα πάντα γίνονται «μπέικον». Έχουμε «αλάτι μπέικον», ένα βετζετέριαν καρύκευμα με μηδέν θερμίδες και λιπαρά που δίνει σε αυγά, πατάτες, λαχανικά, ποπκορν, μια λαχταριστή νότα μπέικον. Υπάρχει σαπούνι-μπέικον και ενυδατικό χειλιών με γεύση μπέικον και όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχουν προφυλακτικά και ερωτικά «λιπαντικά» με γεύση και άρωμα μπέικον, για να μην πούμε για το φέρετρο-μπέικον (για εκείνους που η αγάπη τους για αυτό κυριολεκτικά τους σκότωσε!).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.