15 «αλήθειες» που καταρρίπτονται στην κουζίνα
Τα ακούς παντού και κάποια είναι βαθιά ριζωμένα μέσα σου. Πόσα από αυτά όμως ισχύουν;
Το αλκοόλ εξατμίζεται με το μαγείρεμα
Πράγματι, σε φαγητά που απαιτούν πολύ χρόνο στην κατσαρόλα, μέρος του αλκοόλ μειώνεται κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο, σε εκείνα που ετοιμάζονται σχετικά γρήγορα, όπως μια σάλτσα, το περισσότερο αλκοόλ μένει στο φαγητό.
Το μαρινάρισμα κάνει το κρέας πιο «τρυφερό»
Οι μαρινάδες μπορεί να νοστιμίζουν το κρέας, αλλά ελάχιστα εισχωρούν σε αυτό. Αν το κρέας είναι σκληρό, θα παραμείνει σκληρό παρότι έχει μαριναριστεί.
Το λάδι θα κάνει τα μακαρόνια να μην κολλάνε
Έτσι τα μαγείρευε η γιαγιά. Προσθέτοντας όμως λάδι στα μακαρόνια τα κάνουμε να γλιστράνε, με αποτέλεσμα να μην δένει πάνω τους η σάλτσα.
Το αλάτι στο νερό το κάνει να βράσει πιο γρήγορα
Συνηθίζουμε να ρίχνουμε αλάτι στο νερό που βράζει για τα μακαρόνια. Σίγουρα τους δίνει γεύση όμως δεν επισπεύδει το χρόνο βρασμού. Αντίθετα, μειώνει τη θερμοκρασία βρασμού, γι’ αυτό όταν ο χρόνος σας «πιέζει» μην το κάνετε.
Τα γαλακτοκομικά μας κάνουν κακό
Κατηγορούνται για την πληθώρα των θερμίδων που περιέχουν. Κακό όμως δεν κάνουν και πρέπει να τα τρώμε για το ασβέστιο και τις βιταμίνες που περιέχουν.
Τα φρέσκα λαχανικά είναι πιο ωφέλιμα από τα κατεψυγμένα
Αρκετοί υποστηρίζουν πως τα φρέσκα λαχανικά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την κατεψυγμένη εκδοχή τους. Αυτό δεν ισχύει. Τα λαχανικά χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους αμέσως μόλις κοπούν. Αυτά που βρίσκονται δηλαδή στο μανάβη έχουν ήδη χάσει μέρος των συστατικών τους. Αντίθετα, εκείνα που καταψύχονται αμέσως μόλις μαζευτούν, διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, άρα και πιο ωφέλιμα.
Το φαγητό αργά το βράδυ μας παχαίνει
Το να τρώμε αργά το βράδυ δεν μας παχαίνει. Ο λόγος που πρέπει να το αποφεύγουμε είναι για να κοιμόμαστε με όσο το δυνατόν πιο «ελαφρύ» στομάχι. Κατά τα άλλα, τις ίδιες θερμίδες που έχουν τρία κομμάτια πίτσα στις 3 το μεσημέρι, τις ίδιες θα έχουν και στις 3 μετά τα μεσάνυχτα.
Ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών
Με όποιον τρόπο και να μαγειρέψεις ένα τρόφιμο, θα χάσει μέρος των θρεπτικών του συστατικών. Ο φούρνος μικροκυμάτων όμως, επειδή χρησιμοποιεί λιγότερη θερμότητα και λιγότερο χρόνο, τα φαγητά που ψήνουμε εκεί μπορεί τελικά να διατηρούν περισσότερα από τα ωφέλιμα συστατικά τους από ότι αν τα μαγειρεύαμε με διαφορετικό τρόπο.
Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείς κοφτερά μαχαίρια στην κουζίνα
Μα κινδυνεύετε περισσότερο από μαχαίρια που δεν κόβουν. Τα καλά ακονισμένα μαχαίρια απαιτούν λιγότερη πίεση και προσπάθεια για να κόψουν κάτι, έτσι είναι απίθανο να σας συμβεί κάποιο ατύχημα. Αντίθετα, μαχαίρια που δεν κόβουν και χρειάζεται να προσπαθήσετε περισσότερο, είναι πολύ πιο επικίνδυνα αφού μπορεί να γλιστρήσουν από το χέρι σας και να σας τραυματίσουν.
Φυλάσσοντας το ψωμί στην κατάψυξη το διατηρούμε φρέσκο για περισσότερο χρόνο
Πολλοί το πιστεύουν και πολλοί το κάνουν, το έκαναν και οι παλαιότεροι. Στην πραγματικότητα όμως, όχι μόνο δεν διατηρείται περισσότερο, αλλά μπαγιατεύει και πιο γρήγορα αφού απορροφά υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες κρυσταλλοποιούν το άμυλο που περιέχει. Εάν θέλετε να διατηρήσετε το ψωμί περισσότερες μέρες, είναι προτιμότερο να το τυλίξετε σε μια πετσέτα και να το κρατήσετε αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρέπει να πλένουμε πάντα το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουμε
Οι γιαγιάδες μας μπορεί να το συνήθιζαν, όμως το κοτόπουλο δεν πρέπει να το πλένουμε ποτέ. Όπως προκύπτει και από διάφορες μελέτες, το μόνο που καταφέρνουμε πλένοντάς το, είναι να διασπείρουμε παντού τα μικρόβια, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να πάθουμε κάποια δηλητηρίαση. Την επόμενη φορά, βάλτε το απευθείας στο ταψί ή την κατσαρόλα και μαγειρέψτε το.
Σοκολάτα θεωρείται και η λευκή σοκολάτα
Όχι, η λευκή σοκολάτα δεν είναι «πραγματική» σοκολάτα, αφού δεν περιέχει κακάο αλλά βούτυρο κακάο. Κάποιες οικονομικές ποικιλίες μάλιστα περιέχουν απλώς σπορέλαιο και για καλύτερη γεύση προστίθεται αφυδατωμένο γάλα, ζάχαρη, λίπος και λεκιθίνη.
Όταν ψήνουμε κρέας πρέπει να το γυρνάμε μόνο μια φορά
Για να ψηθεί τέλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κρέας πρέπει να το γυρνάμε τουλάχιστον κάθε 30 δευτερόλεπτα. Οπότε, την επόμενη φορά που θα το βάλετε στη σχάρα, μην αναρωτηθείτε αν «τώρα» είναι η κατάλληλη στιγμή για να το γυρίσετε, αυτή τη μια φορά.
Το φαγητό πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς για να μπει στο ψυγείο
Όσο περισσότερο μένει το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο εύκολα αναπτύσσονται επιβλαβή βακτήρια. Αν και για το ψυγείο σας δεν είναι «ιδανικό» να του βάζετε μέσα ένα καυτό πιάτο φαγητό, καλό είναι να μην περιμένετε πολύ ώρα πριν αποθηκεύσετε το φαγητό σας στην ψύξη.
Τα μανιτάρια πρέπει πάντα να τα πλένουμε πριν τα μαγειρέψουμε
Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια! Τα μανιτάρια έχουν πόρους και αν τα πλύνουμε δεν θα ψηθούν καλά, ενώ βγάζουν μια γλίτσα όχι και τόσο ευχάριστη εάν τα μουσκέψουμε. Το καλύτερο είναι να τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα ώστε να απομακρυνθούν τυχόν χώματα και βρωμιές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.