- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου στην κορυφή της Ευρώπης
Σημαντική διάκριση για τα νησιά μας, αλλά και για όλη τη χώρα
Υπάρχουν κάποιες περιοχές στον κόσμο –και έχουμε την τύχη να είμαστε μία από αυτές - που η ντομάτα έχει ακόμα γεύση ντομάτας, το κρέας των αιγοπροβάτων είναι ποτισμένο από την αρμύρα της θάλασσας και το γάλα, αγνό. Σκέψου τη γεύση που θα γεννηθεί αν πάρεις αυτές τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις δώσεις στα χέρια αυτών που ξέρουν να τις χρησιμοποιούν. Ο γαστρονομικός πολιτισμός είναι κουλτούρα, είναι οι άνθρωποι που μόχθησαν και η παράδοση που έφτασε από στόμα σε στόμα και από τσουκάλι σε τσουκάλι ως το σήμερα.
Τα καλοκαίρια δεν ταξιδεύουμε μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα, αναζητούμε και το φρέσκο ψαράκι, τα ζαρζαβατικά από το μποστάνι, τις ντόπιες πατάτες. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο ξέρουν ότι η Ελλάδα έχει πλούσια γευστική παράδοση και όλα τα φόντα για να παρουσιάσει τη δική της σύγχρονη γαστρονομία και ταξιδεύουν ως την άκρη του Αιγαίου για να τη γνωρίσουν. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Γιατί ο τουρισμός μπορεί να μας σώσει. Και χθες, 25 Ιανουαρίου, έγινε ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, δόθηκε και επίσημα ο τίτλος «Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης 2019» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ένας τίτλος που με άλλα λόγια φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης. Μια διάκριση που ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα μετά από τις επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού και των τοπικών προϊόντων των νησιών της.
Ενώ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, παραλάμβανε τον τίτλο είπε: «Οι νησιώτες είναι σήμερα ιδιαιτέρως υπερήφανοι. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας, η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει τη δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Ένας ελληνικός όρος που υιοθετείται από όλες τις ευρωπαϊκές διαλέκτους, για να εισάγει μια νέα έννοια που ακόμη και στην εποχή μας δηλώνει την τέχνη και την επιστήμη της καλής διατροφής. Το Νότιο Αιγαίο συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών με μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας».
Για τα επόμενα τρία χρόνια, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το διάστημα πολλές είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, ενεργοποιώντας κάθε τοπική κοινωνία και φέρνοντας στο προσκήνιο παράγοντες όπως η διατροφή, η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά ο πρωτογενής τομέας. Αυτός είναι το πιο δυνατό μας χαρτί. Ας μην το ξεχνάμε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.