- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
6 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό
…και 5 φυσικά γιατροσόφια που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
6 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του οργανισμού και 5 γιατροσόφια για να ξεπεράσεις γρηγορότερα το κρυολόγημα
Αισθάνεσαι στο λαιμό κάτι να σε «γαργαλάει», νοιώθεις τον αέρα να εισέρχεται με μια «ελαφριά» δυσκολία από τη μύτη, το κεφάλι σου είναι βαρύ, νοιώθεις αδικαιολόγητη κούραση… ναι, κάτι σε τριγυρνάει και οι πιθανότητες να μην σε βρει δεν είναι με το μέρος σου. Εκτός κι αν ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου και ενισχύσεις τον οργανισμό σου, πριν χρειαστεί να καταφύγεις στη χημεία. Το φαγητό μπορεί να σε βοηθήσει πολύ γι αυτό μάθε ποιες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου:
Σολομός
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που η μέρα μικραίνει και το φως του ήλιου μειώνεται, μειώνεται και η ποσότητα βιταμίνης D που αποθηκεύει ο οργανισμός. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ιδιότητά της να ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τον οργανισμό. Έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συνδεθεί με συχνά κρυολογήματα και μολύνσεις του αναπνευστικού. Όταν λοιπόν μας λείπει ο ήλιος, καλό είναι να τρώμε συχνότερα λιπαρά ψάρια όπως σολομό, σκουμπρί, τόνο, σαρδέλες, αλλά και αυγά (τον κρόκο), όλα πλούσια σε βιταμίνη D.
Σκόρδο
Όχι, δεν είναι η μυρωδιά του σκόρδου που θα διώξει κακήν κακώς τα βακτήρια και τους ιούς από τον οργανισμό, είναι η αλισίνη, μια από τις ισχυρότερες θειούχες ουσίες που περιέχει το σκόρδο με σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση - και αυτή που ευθύνεται για τη «μην με πλησιάζεις» μυρωδιά του. Αν και υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής και κάψουλες σκόρδου, είναι καλύτερο να τρώτε το … «real thing», ιδιαίτερα όταν αισθάνεστε πεσμένο το ανοσοποιητικό σας…
Μοσχαρίσιο κρέας
Τονώνει άμεσα το ανοσοποιητικό καθώς είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο – απαραίτητος στη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν τις γραμμές άμυνας του οργανισμού, μειώνοντας κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να προσβαλλόμαστε από ιογενείς λοιμώξεις, κρυολογήματα κ.α. Επίσης, ως εξαιρετική πηγή ζωικής πρωτεΐνης, βοηθάει στην ενίσχυση της φυσικής μας κατάστασης και της ικανότητας του οργανισμού μας να δημιουργεί αντισώματα.
Γλυκοπατάτες
Αν και δεν θεωρούνται τροφή ενάντια στα κρυολογήματα, οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α, ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα και προστατεύει και το δέρμα, το οποίο, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, παίζει καθοριστικό «ανοσοποιητικό» ρόλο, αφού ως ένα μεγάλο «τείχος» εμποδίζει τους μολυσματικούς μικροοργανισμούς να εισέλθουν στο σώμα. Η βιταμίνη Α περιέχει καροτίνη βήτα και ρετινόλη, ουσίες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Επίσης η βιταμίνη Α «συνδράμει» στις ιδιότητες της βιταμίνης D. Καλές πηγές βιταμίνης Α είναι ακόμη τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, τα χόρτα, τα καρότα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Όταν λέμε βιταμίνη C, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα πορτοκάλια. Να ξέρετε πως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, της κατ’ εξοχής αντιμικροβιακής βιταμίνης, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά και τη διάρκεια ενός κρυολογήματος.
Κουρκουμάς
Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και αποτελεί ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες. Έχει την ικανότητα να καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, ενώ έρευνες δείχνουν πως αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, κάνει τον οργανισμό ανθεκτικότερο στα κρυολογήματα και τα συμπτώματά τους, όπως βήχα και συμφόρηση.
…και 5 φυσικοί τρόποι που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Ξηρός και πονεμένος λαιμός
Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο). Η θεραπευτική του δράση στα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος οφείλεται και στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και φαινολικό οξύ. Σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωση μελιού μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κρυολογήματος κατά δυο 24ωρα. Εάν σας πονάει ο λαιμός σας ή σας ταλαιπωρεί βήχας, ο οποίος συνήθως γίνεται εντονότερος όταν ξαπλώνετε, δοκιμάστε πριν πάτε για ύπνο, ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι (του βουνού, όχι με καφεΐνη), με δυο κουταλιές μέλι και λίγη κανέλα. Θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σας ενώ παράλληλα θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας.
Βουλωμένη μύτη
Η διαδικασία μπορεί να μην σας είναι ευχάριστη, άλλωστε το έχετε «δοκιμάσει» άθελά σας άπειρες φορές τα καλοκαίρια… ωστόσο το ζεστό αλατούχο νερό κάνει θαύματα στη βουλωμένη μύτη. Χρησιμοποιείστε μια καθαρή σύριγγα ή ένα μικρό μπουκάλι «squeeze» για να ρίξετε διάλυμα από ζεστό αλατούχο νερό μέσα στη μύτη σας. Θα την απαλλάξει άμεσα από ότι τη… βαραίνει, ανακουφίζοντας παράλληλα και το πονεμένο κεφάλι σας, αφού η βουλωμένη μύτη επιδεινώνει τον πονοκέφαλο. Θα βράσετε νερό και θα το αφήσετε μέχρι να γίνει χλιαρό. Θα ρίξετε μέσα ¼ του κουταλιού αλάτι και ¼ μαγειρική σόδα. Ρίξτε σε κάθε ρουθούνι με το κεφάλι σας ελαφρά γερμένο στο πλάι. Βασικό για να έχει το «εγχείρημά» σας αποτέλεσμα, είναι… να αναπνέετε ταυτόχρονα με το νερό που θα ρίξετε. Πριν χρησιμοποιήσετε ξανά τη σύριγγα ή το μπουκαλάκι, αφήστε τα να στεγνώσουν, και φροντίστε να έχετε το «δικό» σας… αν κάποιος άλλος στο σπίτι έχει τα ίδια συμπτώματα, καλό είναι να μην μοιράζεστε τα σύνεργα.
Αίσθημα κόπωσης
Σούπες. Η ατονία συνοδεύει τα κρυολογήματα καθώς με τα παραπάνω συμπτώματα χάνουμε την όρεξη για φαγητό (άλλωστε, ποιος μπορεί να φάει με βουλωμένη μύτη…). Η έλλειψη πρωτεϊνών επιβαρύνει το ανοσοποιητικό. Εάν λοιπόν αισθάνεστε αδυναμία, φτιάξτε μια κοτόσουπα… είναι η ιδανική πηγή πρωτεϊνών που συνδυάζει και τις ευεργετικές ιδιότητες των λαχανικών, χωνεύεται εύκολα χωρίς να επιβαρύνει το στομάχι και, το κυριότερο, ενυδατώνει άμεσα τον οργανισμό. Η ζέστη που «αναδύει» το πιάτο θα ανακουφίσει παράλληλα και τη συμφόρηση της μύτης. Η κοτόσουπα λοιπόν αποδεικνύεται ένας «εύκολος» και απολαυστικός τρόπος να δώσετε θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας ικανά να καταπολεμήσουν ιούς και μικρόβια.
Πυρετός
Η μέντα και το θυμάρι είναι δυο βότανα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η μέντα χαρίζει ένα αίσθημα «δροσιάς», γεγονός που βοηθάει σημαντικά τον οργανισμό στην προσπάθειά του να ρίξει τον πυρετό, ενώ ανακουφίζει και από άλλα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τα κρυολογήματα όπως οι πονοκέφαλοι. Το θυμάρι έχεις επίσης αντιπυρετικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ διευκολύνει την αναπνοή και ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό. Σε βραστό νερό θα ρίξετε ένα κουταλάκι από το βότανο που θα διαλέξετε, θα το αφήσετε για 3-4 λεπτά, θα το σουρώσετε και θα το πιείτε. Ακόμα καλύτερα εάν προσθέσετε λίγο λεμόνι και λίγο μέλι. Ωστόσο, να θυμάστε ότι τα βότανα ως φυσικά αντιπυρετικά, είναι καλό να χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που ο πυρετός σας δεν έχει ξεπεράσει τους 38 με 38,5 βαθμούς. Εάν ο πυρετός υπερβεί αυτό το όριο και δεν πέφτει, καλό είναι να συμβουλευτείτε και έναν γιατρό…
Ξάγρυπνα βράδια
Λίγο ουισκάκι;… Το αλκοόλ αποτελούσε από πάντα θαυματουργό «γιατροσόφι» κατά των κρυολογημάτων. Μην μπερδεύεστε όμως… δεν εννοούμε να τα «τσούζετε» κάθε βράδυ επειδή αρρωστήσατε… το αλκοόλ είναι διουρητικό και αφυδατώνει τον οργανισμό, κάνει δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεστε όταν αρρωσταίνετε, δηλαδή ενυδάτωση. Έχει όμως την ιδιότητα να χαλαρώνει το σώμα όταν αυτό στρεσάρεται και πονάει, γι’ αυτό και αρκετά σιρόπια για τον βήχα, για παράδειγμα, έχουν κάποιο είδος αλκοόλ στη σύστασή τους. Και επειδή, κάτι που επίσης χρειάζεται ο οργανισμός όταν αρρωσταίνετε είναι… καλός και απερίσπαστος βραδινός ύπνος, λίγο αλκοόλ πριν ξαπλώσετε θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Ένας «παραδοσιακός» τρόπος να επωφεληθείτε των ιδιοτήτων του είναι να ρίξετε λίγο ουίσκι ή μπέρμπον σε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι με λεμόνι και μέλι που θα πιείτε πριν πέσετε για ύπνο. (Να θυμάστε πάντα όμως πως, όσο μικρή κι αν είναι η δόση του αλκοόλ, δεν πρέπει να συνοδεύεται ποτέ από οποιοδήποτε φάρμακο. Οπωσδήποτε ρωτήστε τον γιατρό σας στην περίπτωση που παίρνετε κάποιο φάρμακο για το κρυολόγημα… (έστω και «ελαφρύ»).