- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γεύμα στο Tiffany΄s
Audrey Hepburn, η ζωή και οι μαγειρικές μιας μυθικής σταρ, όπως τα θυμάται ο γιος της στο βιβλίο του γι αυτήν.
Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών παγκοσμίως, μια γυναίκα-σύμβολο της κομψότητας και της ομορφιάς. Η Audrey Hepburn όμως ήταν πάνω απ’ όλα μια υπέροχη μητέρα που φρόντιζε την οικογένεια και τα παιδιά της, μια εξαιρετική οικοδέσποινα που της άρεσε να μαγειρεύει για τους στενούς της φίλους, ενώ δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία της στα κατοικίδιά της. Το βιβλίο “Audrey at Home” είναι ο μυστικός της κόσμος, η ζωή της όπως τη «μάζεψε» κομμάτι-κομμάτι ο γιος της, σαν σε εφηβικό λεύκωμα. Από τα παιδικά της χρόνια στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου, στη λαμπερή ζωή στο Χόλιγουντ ως ηθοποιός, στη Ρώμη ως σύζυγος και μητέρα, μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της, τα ταξίδια της και το τεράστιο ανθρωπιστικό της έργο.
Και είναι και αυτές οι υπέροχες μυρωδιές… από την κουζίνα, που την ακολουθούν. Εκτός από σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες – περισσότερες από 250 - από την προσωπική, οικογενειακή ζωή της - αποκόμματα από την προσωπική της αλληλογραφία, «ανέκδοτα» που έφτιαχναν φίλοι για εκείνη, σχέδια και ζωγραφιές της, το λεύκωμα συμπληρώνουν 50 συνταγές μαγειρικής, όπως τις έγραφε και τις κράταγε η ίδια στο χαρτί σημειώνοντας πάνω οδηγίες βήμα-βήμα, αλλά και tip προετοιμασίας ή πιθανές παραλλαγές. Κάποιες από αυτές αντιπροσώπευαν σημαντικές στιγμές της ζωής της, όπως η συνταγή για σοκολατένιο κέικ με σαντιγί – όταν γιόρτασαν την απελευθέρωση της Ολλανδίας κατά το τέλος του πολέμου, οι πένες alla Vodka – μια αγαπημένη γεύση που μύριζε «πατρίδα» στο μακρινό πια Χόλιγουντ, λαβράκι στο φούρνο – ένα ρομαντικό δείπνο που οδήγησε και στον γάμο της με τον Andrea Dotti, Boeuf à la Cuillère – το αγαπημένο πιάτο του Givenchy που τού ετοίμασε όταν την επισκέφτηκε στην Ελβετία, αλλά και η Mousse au Chocolat – το δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Η Audrey όμως αγαπούσε και τα καθημερινά, απλά και γρήγορα πιάτα, ειδικά τα σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα που έφτιαχνε σχεδόν κάθε φορά που επέστρεφε σπίτι από ένα ταξίδι ή την λαχταριστή γεύση ενός παγωτού βανίλια. Αυτά και άλλα «μικρά» που συνθέτουν όμως έναν Μύθο.
ΤΡΕΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ AUDREY
Κέικ σοκολάτας με σαντιγί
Υλικά για 12 άτομα:
315γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
60ml γάλα πλήρες (είναι αρκετό για να λιώσουμε τη σοκολάτα)
120g ανάλατο βούτυρο, κομμένο κομμάτια, θα χρειαστεί και λίγο για να λαδώσουμε τη φόρμα
8 αυγά (χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι)
200g ζάχαρη
Λίγο αλεύρι για τη φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ
Άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα
Σαντιγί ή παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς ή στους 180 εάν πρόκειται για φούρνο γκαζιού. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό μέτριο σκεύος 25-28cm. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα που βράζει νερό (το μπολ δεν πρέπει να αγγίζει την επιφάνεια του νερού). Προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί με τη σοκολάτα. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, ανακατεύοντας πάλι απαλά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια αφράτη σφιχτή μαρέγκα. Αργά-αργά ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τη σοκολάτα και τους κρόκους. Όλο μαζί το χύνουμε στη φόρμα ψησίματος.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Σβήνουμε το φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα του, αλλά αφήνουμε για μερικά λεπτά το κέικ μέσα (αυτό θα εμποδίσει την κρούστα να κάνει ρωγμές).
Τέλος, βγάζουμε από το φούρνο το κέικ και το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε. Πρέπει να έχει κρυώσει τελείως για να σερβιριστεί. Πασπαλίζουμε το κέικ με την άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
Spaghetti al Pomodoro
Υλικά για 4 άτομα:
1.5 κ. ώριμες ντομάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο (το κρατάμε ολόκληρο)
1 σελινόριζα, καθαρισμένη, άκοπη
1 καρότο, το καθαρίζουμε και το κρατάμε άκοπο
6 φύλλα βασιλικού, τα ψιλοκόβουμε, έχουμε όμως και μερικά ολόκληρα για να γαρνίρουμε
Παρθένο ελαιόλαδο
Μια πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Φρέσκο μαύρο πιπέρι
500γρ. σπαγγέτι
τυρί παρμεζάνα ρετζιάνο
Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τις ντομάτες σε βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μαζί με το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το καρότο, για περίπου 10 λεπτά (με κλειστό το καπάκι) μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Βγάλτε το καπάκι και αφήστε να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώστε το μάτι και προσθέστε τον ψιλοκομμένο βασιλικό και ελαιόλαδο. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν, όπως λένε στη Νάπολη, είναι «pipiotta»(αρχίζει να χυλώνει) - δηλαδή όταν οι φουσκάλες στην επιφάνεια της σάλτσας δεν είναι νερού αλλά μοιάζουν με μικρούς κρατήρες από σάλτσα. Τραβήξτε από τη φωτιά και βγάλτε τα χοντρά κομμάτια λαχανικών, αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει και να χυλώσει. Προσθέστε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και δώστε επιπλέον γεύση με μια πρέζα ζάχαρη. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Για να μαγειρέψετε τα σπαγγέτι al dente (λίγο σκληρά δηλαδή) γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά. Όταν βράσει το νερό προσθέστε μια χούφτα αλάτι και τα ζυμαρικά. Υπολογίστε ένα λεπτό περίπου νωρίτερα από τη διάρκεια ψησίματος που αναγράφεται στη συσκευασία τους και κατεβάστε τα από τη φωτιά. Στραγγίξτε και προσθέστε τη σάλτσα, πασπαλίζοντας το πιάτο με παρμεζάνα ρετζιάνο. Γαρνίρετε το πιάτο με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Παραλλαγή:
Η Audrey αγαπούσε τη λάιτ εκδοχή της κλασικής μακαρονάδας all’ amatriciana. Έκοβε προσούτο σε μικρές λωρίδες και το σόταρε σε ένα τηγάνι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό. Μετά το στράγγιζε σε μια χαρτοπετσέτα και το έριχνε στη χυλωμένη κόκκινη σάλτσα ντομάτας. Την ανακάτευε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Τορτίγια με πατάτα και κρεμμύδι
Η οικονόμος μας η Ενγκρατσία μερικές φορές έφτιαχνε παραδοσιακά ισπανικά πιάτα, όπως αυτή η υπέροχη τορτίγια, ή η ομελέτα αν θέλετε, ιδανική για κάθε τραπέζι.
Υλικά για 4 άτομα:
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
1 λευκό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
Αλάτι
Ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό και φρέσκο κρεμμύδι
2 αυγά, χτυπημένα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, με τις πατάτες και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και τα αφήνουμε μέχρι οι πατάτες και τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.
Μεταφέρουμε τις πατάτες με τα κρεμμύδια σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και ρίχνουμε το αλάτι. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο. Αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με τα χτυπημένα αυγά και προσθέτουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας για να ενωθούν όλα μεταξύ τους. Τα ρίχνουμε όλα στο αντικολλητικό μας τηγάνι, κουνώντας το απαλά πάνω από το μάτι για να μην κολλάει το αυγό στον πάτο.
Όταν το μείγμα έχει στερεοποιηθεί, καπακώνουμε το τηγάνι με ένα πιάτο και αναποδογυρίζουμε την ομελέτα. Ρίχνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και ξαναρίχνουμε μέσα την ομελέτα για να ψηθεί ομοιόμορφα και η άλλη πλευρά της. Σερβίρουμε την τορτίγια ζεστή, αλλά τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παραλλαγή:
Η παραπάνω εκτέλεση είναι η παραδοσιακή. Ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψετε τις πατάτες είναι: κόψτε τις σε μικρούς κύβους αντί για λεπτές φέτες, προσθέστε το κρεμμύδι, χρησιμοποιώντας λιγότερο ελαιόλαδο για το μαγείρεμά τους, από αυτό που θα θέλατε στις φέτες πατάτας, και ρίξτε και λίγο νερό, ίσα να σκεπάσει μέχρι τη μέση τους τα υλικά (ή ζωμό λαχανικών). Μαγειρέψτε μέχρι οι πατάτες και το κρεμμύδι να μαλακώσουν και μετά, εάν κρίνετε απαραίτητο, αδειάστε τα περιττά υγρά. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος οι πατάτες μαλακώνουν πιο γρήγορα και το πιάτο είναι και ελαφρύτερο καθώς χρησιμοποιείτε λιγότερο ελαιόλαδο. Μόλις μαγειρευτούν οι πατάτες και τα κρεμμύδια, ακολουθείστε στη συνταγή ως έχει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.