- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Γαστρονομία χωρίς σύνορα. Η Νέα Υόρκη για μια βραδιά στου Vezene
«Μαγειρική ποίηση» από τον Carlo Mirarchi σεφ-ιδιοκτήτη των διάσημων εστιατορίων Roberta’s και Blanca στο Brooklyn
![43861-98572.jpg 43861-98572.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/43861-98572_0.jpg)
![337473-701965.jpg 337473-701965.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/01/18/337473-701965.jpg)
«Κάπου στο Brooklyn υπάρχει ένα tiki bar καμουφλαρισμένο με μία τέντα δίπλα στο οποίο υπάρχει ένας μυστικός κήπος φορτωμένος με λαμπιόνια. Ηλίανθοι λικνίζονται νωχελικά στην οροφή ενός μεταποιημένου κοντέινερ μεταφορών και η παγομηχανή αναδεύει συνεχώς παγωμένο μηλίτη με ρούμι. Είναι μία αναζωογονητική νύχτα, η πρώτη δροσερή της σεζόν. Ένα συνονθύλευμα από γέλια ακούγονται από τα χαμηλά φωτιζόμενα τραπέζια picnic, με τσακισμένους κορμούς δέντρων και μουρμουρητά γύρω από τους λάκκους με τις αναμμένες φωτιές. Στα ηχεία ακούγεται μία βελούδινη φωνή να τραγουδάει “Αγαπώ την Χουανίτα την εκλεκτή της καρδιάς μου από την Βενεζουέλα”. Πάνω στο μπαρ είναι στοιβαγμένα skateboard. Ένα κορνιζαρισμένο πορτρέτο του Sandorf & Son. Ένα αυτοκόλλητο όπου αναγράφεται “Ζωή-Λουκάνικο-Θάνατος”. Είναι μια περιγραφή που αφορά το εστιατόριο Roberta’s δίπλα του βρίσκεται και το Blanca, ένα δεκατριθέσιο εστιατόριο- ναός της γαστρονομίας που σερβίρει μενού 20+ πιάτων γευσιγνωσίας, ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι που έχουν στην πλάτη τους χιλιόμετρα γαστρονομικών εμπειριών.
Ο Carlo Mirarchi είναι ο σεφ και συνιδιοκτήτης των Roberta’s και Blanca (βρίσκονται και τα δύο στο Brooklyn της Νέας Υόρκης) για τον οποίο έχουν γραφτεί άρθρα σε μερικά από τα πιο διάσημα έντυπα του πλανήτη και αποθεώνουν τα ευφάνταστα και έξω από καλούπια μενού του. Αυτοδίδακτος και ανεπηρέαστος από την παραδοσιακή κουζίνα ακολουθεί τεχνικές του περιγράφονται από τους New York Times ως «μαγειρική ποίηση».
Το Roberta’s αποτυπώνεται σαν μια « κυρίαρχη-αστική-χίπικη- punk ουτοπία φαγητού» ενώ το Blanca, ο πιο εκλεπτυσμένος αδερφός του (με δυο αστέρια Michelin), συχνά περιγράφεται ως «εκθαμβωτικό», σαν μία «επική γευστική περιπέτεια». Ο ίδιος ο Mirarchi ονομάστηκε Food & Wine’s Best New Chef για το 2011 και τιμήθηκε ως ένας από τους Crain’s 40 Under 40 για το 2015.
Αυτός ο αντισυμβατικός και πολυσυζητημένος σεφ θα βρίσκεται για να μαγειρέψει για μια μόνο βραδιά, την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο δικό μας, αθηναϊκό και πολυσυζητημένο Vezene, ένα εστιατόριο που αν και άνοιξε τις πόρτες του μέσα στην οικονομική κρίση κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κατακτήσει την αναγνώριση και να συγκεντρώσει στα τραπέζια του όσους λατρεύουν την αληθινή γαστρονομία.
Ο Άρης Βεζενές, ο ιδιοκτήτης του, είναι κι αυτός όπως ο Mirarchi αυτοδίδακτος σεφ και λάτρης της χασαπικής τέχνης (στις «ιδιότητές» του δηλώνει και butcher). Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς και σπούδασε οικονομικά πριν αποφασίσει πως η εστίαση είναι το πεπρωμένο του. Ταξιδεύει πολύ και είναι πάντα ανοιχτός στα ωραία και τα καινούργια, του αρέσει στα πιάτα του εστιατορίου του να παντρεύει γη και θάλασσα, εφαρμόζει μακράς διάρκειας σίτεμα στα κρέατα δημιουργώντας γεύσεις με βαθιά ένταση.
Είναι ενεργός υποστηρικτής σε οτιδήποτε πηγάζει από την Ελλάδα και πιστεύει με πάθος ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να γευτεί μία νέα προσέγγιση της ελληνικής κουζίνας. Έχει κι αυτός συχνά φιλοξενηθεί σε ελληνικά και διεθνή έντυπα για την απλή αλλά ταυτόχρονα σύνθετη προσέγγιση των ελληνικών παραδοσιακών πιάτων μέσα από τη νεοϋορκέζικη σκοπιά του. Ορμητικός, σίγουρος, ανοιχτόμυαλος και υπερδραστήριος δεν σταματά ποτέ και πουθενά και μία από τις πιο έντονες επιδιώξεις του είναι η ανάδειξη της Αθήνας ως ανερχόμενου γαστρονομικού προορισμού στην Ευρώπη.
Φέτος, έβδομη χρονιά λειτουργίας του εστιατορίου του, ξεκινάει το Embrace (που σημαίνει συσφίγγω, αγκαλιάζω), μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν σαν στόχο να συστήσουν στο αθηναϊκό κοινό σεφ και προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομίας που έχουν σημαντικό ρόλο και επιρροή σε όλον τον κόσμο. Και όχι μόνο… Η πρωτοβουλία αυτή είναι, όπως μας λέει ο ίδιος, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε μέσα από αυτούς τους leaders της γεύσης να προωθήσουμε και να γνωρίσουμε την Ελλάδα και την κουζίνα της στον πλανήτη.
Δηλαδή από τη μία αντλούμε έμπνευση και γνώσεις ενώ ταυτόχρονα «συστηνόμαστε» με κάποια από τα πιο σπουδαία μυαλά της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής. Και δεν σταματάει ούτε καν εδώ… Τα έσοδα από όλα τα events που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα χρηματοδοτούν ένα μεγάλο φάσμα του κοινωνικού έργου του εστιατορίου Vezene, έργο που επικεντρώνεται στην παροχή φαγητού 100 - 150 άστεγων και ανθρώπων της Αθήνας, στην οικονομική συνεισφορά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που εστιάζουν στη σίτιση αστέγων και οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων προωθώντας όλα τα τρόφιμα που περισσεύουν κάθε μέρα στο εστιατόριο Vezene σε μια από κοινού προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη μη καταναλωμένου φαγητού και ο υποσιτισμός στην Ελλάδα.
Δεν μπορώ παρά να προσυπογράψω όλες τούτες τις ενέργειες του Άρη Βεζενέ, ενός σύγχρονου «εστιάτορα» που δεν στέκεται μόνο στη μεγάλη επιτυχία, με την ίδια ζέση και με μεγάλη ευαισθησία αστέκεται απέναντι και στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής του. Ίσως η κρίση τελικά μας βοηθάει να δούμε τα πράγματα αλλιώς ή ίσως η νέα γενιά ετοιμάζεται να αναδείξει τους καινούργιους ρόλους που καλείται καθένας μας να επωμισθεί. Όπως και να ‘χει δηλώνω ενθουσιασμένη που η γαστρονομία μπορεί να σημαίνει ή και να αναλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από ένα καλά στημένο πιάτο. Όσο νόστιμο κι αν είναι αυτό…
*Το ξεχωριστό αυτό δείπνο κοστίζει 150€ κατ’ άτομο, περιλαμβάνεται κρασί και ποτά, όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Βρασίδα 11, πίσω από Χίλτον, 2107232002
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.