Θεματα

Τα κρυφά στέκια της Θεσσαλονίκης

Στο «Μπαγκλαντές» και στο «Νησί της Αφροδίτης» πήγαιναν οι διανοούμενοι για να αποτοξινωθούν από τα μπετά της πόλης

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337046-700969.jpg

Η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη παράδοση στους διανοούμενους που για τον καφέ ή το κρασί τους σύχναζαν σε στέκια περιθωριακά. Εκεί, ακόμη και σήμερα, κοντά στην εργατιά και τους ανθρώπους της βιοπάλης μοιράζονται στιγμές, απαραίτητες για την ισορροπία και το μέτρο της ζωής.

Μια σειρά τέτοιων στεκιών ήταν στο Καλοχώρι, στο δέλτα του Αξιού, όπου ανάμεσα σε βαλτόνερα, βοσκοτόπια και υγρότοπους με χιλιάδες πουλιά (τσικνιάδες, φλαμέγκος, πελεκάνους) ξεφύτρωναν κάποιες παραγκοταβέρνες, παράνομες μεν, αλλά πανέμορφες και ιδιαίτερα χρήσιμες δε. Στέκια των ψαράδων, κάποιων κτηνοτρόφων –μοναδικές οάσεις σ’ ολόκληρο το δέλτα- αν γνώριζες τον λαβύρινθο των χωματόδρομων μέχρι να φθάσεις εκεί.

Τα πιο γνωστά στις παρέες της Θεσσαλονίκης ήταν το Μπαγκλαντές και το νησί της Αφροδίτης. Στέκια κάποιων καθηγητών της αρχιτεκτονικής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Φατούρο- τα βαστούσαν κρυφό μυστικό- εκεί πήγαιναν για να αποτοξινωθούν με την ησυχία τους από τα μπετά της πόλης!

Όλες αυτές οι παραγκοταβέρνες έπαψαν να λειτουργούν τον Ιούλιο του 2007 με εισαγγελική παρέμβαση, αφού κρίθηκαν παράνομα και αυθαίρετα, όταν ιδρύθηκε το εθνικό πάρκο δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Αν υπάρχει κάποιο σύγχρονο στέκι που θυμίζει λίγο την ατμόσφαιρα εκείνη είναι αυτό του Σωτήρη στη Βραχιά. Στις όχθες του ποταμού Αξιού και σ’ ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο που φέρνει στο νου εικόνες από τροπικό δάσος βρίσκεται το στέκι «Αξιός» του Σωτήρη. Eδώ κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκα ψάρια, σπιτικές τηγανητές πατάτες, χταποδάκι, καλαμαράκια, κουτσομούρες και βεβαίως τη σπεσιαλιτέ του, που δεν είναι άλλη από τους κολοκυθοκεφτέδες.

 Στις όχθες του ποταμού Αξιού βρίσκεται το στέκι «Αξιός» του Σωτήρη

Η περίοδος λειτουργίας του είναι ίδια με τη σχολική! Από Σεπτέμβρη μέχρι και Ιούνη, και το ωράριο από μεσημεράκι ως τη δύση. Γιάννης Μπουτάρης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Κώστας Καραμανλής ήταν οι σημαντικότεροι πελάτες του Σωτήρη, ενώ από ατυχίες θυμάται τις φορές που έχει πλημμυρίσει το μαγαζί, ευτυχώς χωρίς μεγάλες ζημιές, καθώς ο ποταμός δεν είναι ορμητικός και τα νερά φουσκώνουν σιγά-σιγά δίνοντας προειδοποιητικά σημάδια. Το Στέκι του Σωτήρη είναι μοναδικό, ιδιαίτερα το χειμώνα με βροχή και αέρα και εσένα πλάι στη φωτιά με μιά όμορφη παρέα να απολαμβάνεις το φαγοπότι και τον Αξιό.

*Για το καφέ της χαράς στη θέση Μουργκάνι διαβάστε εδώ.

*Για τον Μπέη της Μάνης διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.