Οι διατροφικές συνήθειες που φέρνουν μακροζωία
«Είσαι ό,τι τρως», είχε πει ο Ιπποκράτης και η γνώση αυτή ακολουθεί την ανθρωπότητα - και την επιστήμη - εδώ και αιώνες. Είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιείς ότι είναι στο δικό σου χέρι το αν θα γερνάς όμορφα ή θλιβερά και αν θα είναι μακρύς και ποιοτικός ή όχι ο βίος σου. Τα γονίδια σίγουρα παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν ευθύνονται αποκλειστικά αυτά για τα παραπάνω. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στις μικρές καθημερινές μας επιλογές και… στο πιάτο μας:
Περισσότερη «φύση»
Κανείς δεν λέει «όχι» σε ένα λαχταριστό πιάτο μακαρονάδα ή σε ένα χάμπουργκερ, αν όμως θέλεις να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής σου, πρέπει να στρέψεις το βλέμμα στο…χωράφι. Η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών μειώνει το ρίσκο σοβαρών ασθενειών. Τα επεξεργασμένα σιτηρά, το αλκοόλ, το κόκκινο κρέας και τα τυποποιημένα τρόφιμα κυριολεκτικά μας «γερνάνε» ταχύτερα και ευθύνονται αποδεδειγμένα για καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και διαβήτη… μεταξύ άλλων χειρότερων. Για μακροζωία (και υπέροχο δέρμα), βάλε λίγο «χρώμα» στο πιάτο, κόκκινα, πράσινα, πορτοκαλί λαχανικά, φρούτα, όσπρια.
Γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα- ξου!
Μπορεί η «τεχνολογία» τροφίμων να προσφέρει ελκυστικότερη και φθηνότερη τροφή, αν όμως θέλεις να φτάσεις τα 100, προτίμησε τα ίσως πιο ακριβά και λιγότερο εντυπωσιακά στην εμφάνιση οργανικά φρούτα και λαχανικά. Ένα 70% από παράγωγα γενετικά τροποποιημένων και «επίσημα» αποδεκτών καλλιεργειών σήμερα, ανάμεσά τους το καλαμπόκι, το σιτάρι, το κολοκύθι, οι πατάτες, βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πίσω από «δυσνόητες» ετικέτες. Γι’ αυτό όταν ψωνίζεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά προτίμησε τα βιολογικά ή έστω ψάξε για “non-GMO” στις ετικέτες.
Όχι άλλο κρέας
Ήρθε η ώρα να κόψεις την πρωινή λουκανικόπιτα, το απογευματινό σάντουιτς με σαλάμι και τη βραδινή μπριζόλα. Μελέτες που αφορούσαν στη ζωή 100χρονων ανά τον κόσμο, φανέρωσαν ένα κοινό μεταξύ τους στοιχείο, ότι όλοι σπάνια έτρωγαν κρέας και όταν το έκαναν ήταν σε πολύ μικρές ποσότητες. Μάλιστα, έστω και αυτές τις μικρές ποσότητες δεν τις έτρωγαν κάθε μέρα ή δυο φορές τη βδομάδα αλλά κατά μέσο όρο μόλις 5 φορές το μήνα. Αν οι διατροφικές σου συνήθειες περιλαμβάνουν συστηματική κατανάλωση κρέατος, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις ως προς το ποσοστό ζωικής πρωτεΐνης που λαμβάνεις.
Ελαιόλαδο, αυτό το φάρμακο
Ξέχνα το βούτυρο, το λαρδί και άλλα ζωικά λίπη και μαγείρεψε με ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιολάδου: ελαϊκό οξύ, ολευροπεΐνη, σκουαλένιο) που δρουν ευεργετικά στην υγεία του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Πάνω απ’ όλα, το ελαιόλαδο έχει υπέροχη γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά, ακόμη και σε γλυκά. Αν είσαι τύπος «ψωμί με βούτυρο», δοκίμασε ζεστό ψωμί με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τόσο ο ουρανίσκος όσο και η καρδιά σου θα σε ευγνωμονούν.
Η μέθοδος της Οκινάουα
Οι κάτοικοι της Οκινάουα, του πέμπτου μεγαλύτερου νησιού της Ιαπωνίας, διατηρούν τον τίτλο των μακροβιότερων ανθρώπων στον πλανήτη και αποτελούν «αντικείμενο» μελέτης διατροφολόγων και επιστημόνων που αναζητούν το μυστικό της απόλυτης υγείας και μακροζωίας. «Hara Hachi Bu» λένε λοιπόν στην Οκινάουα, δηλαδή τρως μέχρι να αισθανθείς το στομάχι σου 80% γεμάτο και 20% άδειο. Αυτό το έξυπνο τρικ αποτρέπει τους «εκτροχιασμούς». Δεν τρως ποτέ μέχρι να πεις «δεν κατεβαίνει άλλη μπουκιά».
Ψάρι, αν μπορείς και κάθε μέρα
Θα περιορίσεις την κατανάλωση κρεατικών οπότε φρόντισε να βάλεις στο διαιτολόγιό σου περισσότερο ψάρι. Μελέτες δείχνουν πως τρώγοντας σχεδόν καθημερινά ψάρια, τα οποία θα συνοδεύεις με λαχανικά, κερδίζεις χρόνια. Δεν ξέρεις ποια ψάρια είναι καλύτερα για καθημερινή κατανάλωση; Προτίμησε τα μικρά, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος, τα οποία δεν εκτίθενται σε επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος.
Πόσο γάλα ήπιες πάλι;
Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα με όλα του τα λιπαρά, κάθε βράδυ, μπορεί να μην είναι τελικά τόσο καλή ιδέα. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου δεν είναι «σχεδιασμένο» να επεξεργάζεται το αγελαδινό γάλα, το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά και ζάχαρη. Οι «μαθουσάλες» του πλανήτη λαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός τους από άγρια λάχανα, για παράδειγμα, που αποτελούν εξαιρετική πηγή. Εάν επιμένεις στο γάλα, προτίμησε το κατσικίσιο ή το πρόβειο, εξίσου θρεπτικά και πλούσια σε ασβέστιο ή πειραματίσου με νέες γεύσεις όπως γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα ρυζιού (προτίμησε τα βιολογικά).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.