Θεματα

Γιατί η Ήπειρος θεωρείται η βασίλισσα της πίτας;

Από 16/1 τρώμε φοβερές ηπειρώτικες πίτες στο εστιατόριο Αλεξάνδρα

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
336797-700602.jpg

Λίγο να έχεις ψάξει το κεφάλαιο «πίτα», θα το ξέρεις. Οι χιλιοπαινεμένες ηπειρώτικες πίτες, θεωρούνται οι καλύτερες στην Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι της ηπειρώτικης κουζίνας, εκεί στους ζεστούς ξυλόφουρνους του Βορρά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, πίτες για ειδικές περιστάσεις, του λεπτού ή μπελαλίδικες, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, και γέμιση ό,τι μπορείς να φανταστείς. Χορτόπιτες, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, κιμαδόπιτες, ζυμαρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κοτόπιτες και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ούτε και η όρεξη όμως.

Μη ζηλεύεις, μπορείς να δοκιμάσεις όλες αυτές τις πίτες στην ωραία «Αλεξάνδρα», το εξαιρετικό αυτό εστιατόριο της Νεάπολης, που αγαπάει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξεπέραστες ελληνικές γεύσεις. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα, έχει αρχίσει τις εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, βρίσκοντας και προσκαλώντας σεφ να μαγειρέψουν τις νοστιμιές των τόπων τους στα αφιερώματα που κατά καιρούς κάνει στην ελληνική, γευστική παράδοση. Έτσι, από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου η ηπειρώτισσα μαγείρισσα Αθηνά Χίττα θα παρουσιάσει αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες, φτιαγμένες με ιδιαίτερες τοπικές συνταγές, άλλες τις έμαθε από τη γιαγιά της και άλλες στην πορεία.

Η Αθηνά μεγάλωσε στο Μέτσοβο και παρακολουθούσε σχεδόν καθημερινά τη γιαγιά της να ανοίγει φύλλο. Τον χειμώνα έψηνε τις πίτες της στη μασίνα, το καλοκαίρι έξω στον ξυλόφουρνο της αυλής. Όπως λέει η ίδια, αυτό που έμαθε μεγαλώνοντας με αυτή την τραγανή παράδοση είναι ότι το 50% για μια επιτυχημένη πίτα είναι θέμα πρακτικής εμπειρίας, ενώ το άλλο μισό είναι «καρδιά και συναίσθημα». Σήμερα, η Αθηνά Χίττα είναι υπεύθυνη της κουζίνας στο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.

Για το εστιατόριο Αλεξάνδρα θα ετοιμάσει τέσσερις αλμυρές πίτες και δύο γλυκές: κοτόπιτα, λαχανόπιτα, κασσάτα (η τυρόπιτα με τα 40 φύλλα!), αρνίσια κρεατόπιτα, αλλά και γαλατόπιτα και γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ανυπομονείτε όσο κι εμείς;

Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, Νεάπολη, 210 6420874

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.