- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Γιατί η Ήπειρος θεωρείται η βασίλισσα της πίτας;
Από 16/1 τρώμε φοβερές ηπειρώτικες πίτες στο εστιατόριο Αλεξάνδρα
Λίγο να έχεις ψάξει το κεφάλαιο «πίτα», θα το ξέρεις. Οι χιλιοπαινεμένες ηπειρώτικες πίτες, θεωρούνται οι καλύτερες στην Ελλάδα. Αναπόσπαστο κομμάτι της ηπειρώτικης κουζίνας, εκεί στους ζεστούς ξυλόφουρνους του Βορρά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη πίτας. Πίτες για κάθε μέρα, πίτες για ειδικές περιστάσεις, του λεπτού ή μπελαλίδικες, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, και γέμιση ό,τι μπορείς να φανταστείς. Χορτόπιτες, τυρόπιτες, γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, κιμαδόπιτες, ζυμαρόπιτες, κολοκυθόπιτες, κοτόπιτες και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Ούτε και η όρεξη όμως.
Μη ζηλεύεις, μπορείς να δοκιμάσεις όλες αυτές τις πίτες στην ωραία «Αλεξάνδρα», το εξαιρετικό αυτό εστιατόριο της Νεάπολης, που αγαπάει και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αξεπέραστες ελληνικές γεύσεις. Εδώ και λίγους μήνες μάλιστα, έχει αρχίσει τις εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα, βρίσκοντας και προσκαλώντας σεφ να μαγειρέψουν τις νοστιμιές των τόπων τους στα αφιερώματα που κατά καιρούς κάνει στην ελληνική, γευστική παράδοση. Έτσι, από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου η ηπειρώτισσα μαγείρισσα Αθηνά Χίττα θα παρουσιάσει αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες, φτιαγμένες με ιδιαίτερες τοπικές συνταγές, άλλες τις έμαθε από τη γιαγιά της και άλλες στην πορεία.
Η Αθηνά μεγάλωσε στο Μέτσοβο και παρακολουθούσε σχεδόν καθημερινά τη γιαγιά της να ανοίγει φύλλο. Τον χειμώνα έψηνε τις πίτες της στη μασίνα, το καλοκαίρι έξω στον ξυλόφουρνο της αυλής. Όπως λέει η ίδια, αυτό που έμαθε μεγαλώνοντας με αυτή την τραγανή παράδοση είναι ότι το 50% για μια επιτυχημένη πίτα είναι θέμα πρακτικής εμπειρίας, ενώ το άλλο μισό είναι «καρδιά και συναίσθημα». Σήμερα, η Αθηνά Χίττα είναι υπεύθυνη της κουζίνας στο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.
Για το εστιατόριο Αλεξάνδρα θα ετοιμάσει τέσσερις αλμυρές πίτες και δύο γλυκές: κοτόπιτα, λαχανόπιτα, κασσάτα (η τυρόπιτα με τα 40 φύλλα!), αρνίσια κρεατόπιτα, αλλά και γαλατόπιτα και γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ανυπομονείτε όσο κι εμείς;
Αλεξάνδρα, Αργεντινής Δημοκρατίας 8α, Νεάπολη, 210 6420874
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.