- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Φάτε χωρίς ενοχές!
5 λόγοι να μην έχεις τύψεις αν ΔΕΝ έκανες δίαιτα κατά τη διάρκεια των γιορτών
![114739-643733.jpg 114739-643733.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/114739-643733.jpg)
![335188-696200.jpg 335188-696200.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2017/01/01/335188-696200.jpg)
Οι δίαιτες και ο «υγιεινός» τρόπος διατροφής είναι από τους δημοφιλέστερους «στόχους» της εποχής. Αλλά τώρα στις γιορτές, με τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια να οργανώνονται συχνότερα, δύσκολα αντιστέκεσαι στην πιατέλα που περνάει από δίπλα σου, και απλώνεις το χέρι για να διεκδικήσεις και τη δική σου μερίδα. Και μετά… βάζεις τα κλάματα. Κακώς. Και να γιατί:
1. Η ψυχολογική σου υγεία είναι το ίδιο σημαντική με τη σωματική
Δυο-τρεις φορές να το ρίξεις έξω δεν σε κάνουν «κακό» άνθρωπο ούτε θα επηρεάσουν την αυτοκυριαρχία σου για την οποία παινεύεσαι. Δεν λέμε να γεμίζεις και τις τσέπες με μελομακάρονα κάθε φορά που φεύγεις από ένα γιορτινό τραπέζι, αλλά αφού τα κοιτάς τόση ώρα με τέτοια λαχτάρα, πάρε ένα, μην το στερείσαι! Το να αφήνεις τον εαυτό σου που και που να χάνει λίγο τον έλεγχο είναι το ίδιο «ευεργετικό» με το να τον συγκρατείς.
2. Εάν υπάρχει μια περίοδος μέσα στη χρονιά για να πάρεις μερικά παραπανίσια κιλά, αυτή είναι ο χειμώνας.
Τα ρούχα είναι φαρδιά και «βαριά» το χειμώνα. Ένα παλτό, μια άνετη φόρμα, το ζεστό, χοντρό πουλόβερ. Δεν είναι πως θα βάλεις το μπικίνι σου το Σαββατοκύριακο. Εύκολα μπορούμε να κρύψουμε κάνα δυο παραπανίσια κιλά το χειμώνα, τα οποία άλλωστε… μας προστατεύουν και από το «κρύο».
3. Το φαγητό των γιορτών είναι πιο … γευστικό
Όλα μαγειρεύονται πιο «νόστιμα» στις γιορτές, λίγο παραπάνω βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, μεγαλύτερες δόσεις «απαγορευμένων» στην καθημερινότητά μας συστατικών, μυρωδιές μπαχαρικών ακαταμάχητες. Δεν φτιάχνεις κάθε μέρα γαλοπούλα γεμιστή, ούτε κουραμπιέδες. Σε φαγητά που μόνο συγκεκριμένες μέρες το χρόνο έχεις τη δυνατότητα να γευτείς μην γυρνάς την πλάτη.
4. Προγραμματίζεις τον εαυτό σου να «αποτύχει»
Μην δίνεις αφορμές στον εαυτό σου να αισθάνεται θλιμμένος και «αποκομμένος», να θυμώνει και να «καταναγκάζεται» με μια μη-ρεαλιστική, για την γιορτινή περίοδο, δίαιτα. Καλύτερα να ενδώσεις χωρίς να μετράς τις μπουκιές σου, γιατί αυτό που προέχει είναι να περάσεις καλά με την οικογένεια και τους φίλους σου, να δεις αγαπημένες παλιές χριστουγεννιάτικες ταινίες, να κάνεις δώρα, να ξεκουραστείς.
5. Η βασιλόπιτα
Και το φλουρί της. Ένα υγιές και καλογυμνασμένο σώμα είναι τέλειο, αλλά το ίδιο είναι και τα Χριστούγεννα. Μην αφήσεις τη ρουτίνα σου να σε παρασύρει και φρόντισε να απολαύσεις κάθε στιγμή χωρίς ενοχές και να νοιώθεις χαρούμενος που έχεις την τύχη να μοιραστείς υπέροχα φαγητά με δικούς σου ανθρώπους. Το σώμα σου θα είναι μια χαρά. Αλήθεια. Άλλωστε, οι γιορτές κρατούν λίγες μέρες. Ακολουθεί ένας ολόκληρος χρόνος να «αυτομαστιγώνεσαι» ελεύθερα.
Εικονογράφηση: Fernando Botero
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.