Όλο το χρόνο περιμένουμε για αυτή τη μελένια λιχουδιά! Για αυτό ας μην την αφήσουμε σε χέρια τυχαία (όχι προς Θεού, δεν εννοώ της μαμάς). Λένε πώς δεν καταλαβαίνεις Χριστούγεννα αν δεν μοσχοβολήσει το σπίτι από τα μελομακάρονα που μόλις ξεφουρνίστηκαν. Αν ωστόσο δεν πρόλαβες, δεν ήθελες ή βαρέθηκες να φτιάξεις, αγόρασέ τα. Κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά (ούτε καν η «μανούλα»), γιατί όλα τα παρακάτω είναι καλύτερα και από σπιτικά!
Φύσις
Τα μελομακάρονα του ζαχαροπλαστείου που δεν χρησιμοποιεί πουθενά ζάχαρη (!), φτιάχνονται όλα ένα-ένα στο χέρι! Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ακουμπούν τη ζύμη πάνω σε μια σχάρα (κολπάκι που έκαναν οι νοικοκυρές με τον τρίφτη), έτσι ώστε από τις σχισμές που δημιουργούνται, να χάσουν την υγρασία τους κατά το ψήσιμο. Με αυτόν τον τρόπο όταν σιροπιάζονται, γίνονται τραγανά εξωτερικά και μελωμένα εσωτερικά! €17,40/κιλό, Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, 2114069267
Τάσος
Στον πιο αγαπημένο και λιλιπούτειο φούρνο-ζαχαροπλαστείο της Γλυφάδας, όλα τα προϊόντα φτιάχνονται από την αρχή μέχρι το τέλος στο χέρι. Έτσι και τα ωραία τους μελομακάρονα, που είναι τραγανά απ’ έξω, αλλά μαλακά μέσα. €17,40/κιλό, Μαραγκού 6, Γλυφάδα, 2108943154
Βάρσος
Εδώ και 125 χρόνια το ζαχαροπλαστείο της Κηφισιάς χρησιμοποιεί τις πιο αγνές πρώτες ύλες χωρίς ίχνος συντηρητικών, βελτιωτικών ή χημικών. Για αυτό και τα μελομακάρονά του είναι τόσο νόστιμα. €14/κιλό, Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210 8012472
Κυβέλη
Από τα ωραιότερα σπιτικά μελομακάρονα. Με μπόλικο μέλι και καρυδάκι. Και μοσχοβολάνε! €18/κιλό, Καψάλη 3, Κολωνάκι, 2107232259
Πάβλοβα
Αφού θα πας που θα πας για την πιο θεϊκή πάβλοβα της πόλης, ευκαιρία να πάρεις και λίγα μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα. Εντελώς χειροποίητα, θα σου θυμίσουν της μαμάς σου. €18/κιλό, Σκουφά 56, Κολωνάκι, 2103388827
Παπασπύρου
Τα τσακίζουμε κάθε χρόνο οικογενειακώς. Έχουν θυμαρίσιο μέλι Κάσου και βγαίνουν σε δύο μεγέθη, κανονικά (€14/κιλό) και μπουκίτσες (€17/κιλό), οι οποίες υποπτεύομαι ότι είναι πιο ακριβές γιατί είναι επικίνδυνα εθιστικές. Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, 2106424528
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.