- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
3 καφέ της Αθήνας που ζουν στη δικιά τους παραμυθοχώρα
Καιρός να αφήσεις την πραγματικότητα έξω από την πόρτα και να πιεις ένα τσάι με τον τρελοκαπελά
![335002-695671.jpg 335002-695671.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/12/26/335002-695671.jpg)
Αυτές τις μέρες, όλοι πιστεύουμε λίγο παραπάνω στα παραμύθια. Τα τρία καφέ που θα δεις παρακάτω όμως, δεν θυμίζουν απλά παραμύθι, είναι παραμύθι. Για την ακρίβεια είναι όλα τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε και μερικά ακόμα που δεν μάθαμε ποτέ. Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν…
Fairytale
Ακολούθησε τον λευκό λαγό και εκείνος θα σε οδηγήσει στη χώρα των πιο σοκολατένιων θαυμάτων. Σπρώξε την καγκελόπορτα, διάσχισε τη ζαχαρένια αυλή και φτάσε στο πραγματικό παραμύθι. Βελούδινες πολυθρόνες, χρωματιστά ζαχαρωτά σε γυάλινα βαζάκια, οι 7 νάνοι της Χιονάτης να σε κοιτάνε από τις προθήκες, βαμβακένιοι ιστοί που καλύπτουν τα ράφια, ένα θεόρατο χριστουγεννιάτικο δέντρο που σε καλωσορίζει, ενώ τα γράμματα του Αϊ Βασίλη κρέμονται από το ταβάνι.
Θα περάσεις λίγη ώρα χάσκοντας και κοιτώντας γύρω-γύρω, αλλά σε συμβουλεύω να συνέλθεις γρήγορα γιατί όποια σατανική διάνοια έφτιαξε τον κατάλογο είχε σκοπό να σε κάνει να χαζέψεις τελείως. Προσπερνάω γρήγορα (και λίγο άδικα) τους καφέδες και τα δεκάδες τσάγια για να φτάσω στο πραγματικό ζουμί της υπόθεσης: στα γλυκά και στις σοκολάτες. Θα ανακαλύψεις με μάτι γουρλωμένο δύο σελίδες που περιγράφουν γλυκά όπως “Profiterole Merenda” (€5.90), “Millefeuile Bueno” (€6.50), “Whicked Stepmother” (€6.90) με λευκό μπισκότο, merenda, παγωτό Cheesecake και φράουλα, “Rabbit Hole” (€6,50) με soft cookies, bueno και Merenda Praline.
Κάτσε πού πας; Δεν έχω φτάσει ακόμα στις σοκολάτες! Στη “Bueno” (€5) με λευκή σοκολάτα και γάλακτος με bueno και Butterscotch Caramel, στην “Oreo Cookie” (€5), ή στη “Fairytale Donuts” (€7) με σοκολάτα γάλακτος, merenda και ένα ολόκληρο merenda donut στην κορυφή (έτσι για τη λιγούρα). Αυτήν την περίοδο θα βρεις και κάποιες extra χριστουγεννιάτικες προτάσεις, από τις οποίες ενδεικτικά αναφέρω το «Cheesecake της Βασίλισσας του χιονιού» (€5,50) με βάση μελομακάρονο, κρέμα με κανέλα, καρύδια και καραμέλα βουτύρου, και τη σοκολάτα «Χριστουγεννιάτικο Γλειφιτζούρι» (€5), της οποίας λες και δεν της έφτανε η σοκολατένια της υπόσταση, ούτε το γεγονός πως ξεχειλίζει από σαντιγί, έχει και ολόκληρα γλειφιτζούρια από πάνω! Ή αυτοί οι άνθρωποι είναι εντελώς διεστραμμένοι ή έχουν τακιμιάσει με όλους τους οδοντογιατρούς της πόλης…Ν. Τρύπια 48-50, Νέα Φιλαδέλφεια, 210 2582341, Fb: Fairytale
Cap Cap
Λέει ότι πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνει η βροχή όταν πέφτει στις στέγες των σπιτιών. Λέω ότι αν πιστεύεις έστω και λίγο στη μαγεία και στα παραμύθια κάθε είδους, καλό είναι να περάσεις από αυτό το όχι-ακριβώς-ζαχαροπλαστείο που ταΐζει ροζ ζαχαρωτά το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Είναι το μέρος που όλες οι ιστορίες από τη Χώρα των Θαυμάτων παίρνουν μορφή, τα ξωτικά περιφέρονται ανενόχλητα και το Χόγκουαρτς υπάρχει στα αλήθεια. Το Cap Cap αλλάζει θεματική και διακόσμηση, ανάλογα με την εποχή. Καταλαβαίνεις, βέβαια, ότι τα Χριστούγεννα, όπως και για κάθε πιτσιρίκι, είναι η καλύτερή του. Φέτος o «ποντικός με τον γαλάζιο φιόγκο», το σύμβολο του Cap Cap, επιστρέφει στη δεκαετία των 90s και συνθέτει μια χριστουγεννιάτικη εμπειρία, εμπνευσμένη από το “Home Alone”. Παιχνίδια, φωτάκια παντού, λιχουδιές που η μαμά δεν θα σε άφηνε να φας αν δεν ήταν Χριστούγεννα, αλλά και παγίδες για να κρατούν μακριά τους επίδοξους κλέφτες. Κι αν οι παγίδες δεν πιάσουν, πάντα θα βρίσκεται πρόχειρο ένα αλμυρό ξόρκι να σώσει την κατάσταση.
Το Cap Cap φημίζεται ωστόσο περισσότερο για τα γιγάντια cupcake του, τα τυλιγμένα στη ζαχαρόπαστα πολυώροφα κέικ, τα γλυκά που μοιάζουν να ξεπήδησαν από παιδικό όνειρο και φυσικά τη βουτυρόμπιρα του Χάρι Πότερ. Παραδέχομαι ότι κόλλησα τη μύτη μου στο τζάμι της ανοιχτής κουζίνας, αλλά το έκανα μόνο για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, εντάξει; Πανόρμου 26, Αιγάλεω, 210 5904116, Fb: Cap Cap
Little Kook
Σε αυτό το αλλόκοτο νεοκλασικό, όπου ένας δράκος ξεκουράζεται στη σκεπή και η φασολιά του Τζακ αναρριχάται στα μπαλκόνια, υπάρχει ένα δωμάτιο που έχει σταματήσει για πάντα στην πιο μαγική εποχή του χρόνου. Εδώ είναι πάντα Χριστούγεννα και το δέντρο είναι στολισμένο ακόμα και στα μέσα του Αυγούστου. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι γίνεται στα υπόλοιπα δωμάτια από μπάλες, λαμπιόνια και γκι όταν είμαστε πράγματι στη σωστή εποχή. Πέρα από αυτό το χριστουγεννιάτικο overdose, να ξέρεις ότι κάθε δωμάτιο είναι εμπνευσμένο από κάποιο παραμύθι, οι σερβιτόρες είναι ντυμένες πριγκίπισσες, και τα πορσελάνινα φλιτζάνια από την Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων, κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου. Το παραμύθι συνεχίζεται ακάθεκτο και στο κεφάλαιο «γλυκό» με θεόρατα κέικ, χρωματιστά cupcakes, σοκολατόπιτες που κολυμπούν στη σοκολάτα και ό,τι άλλο κατεβάσει το αχόρταγο για ζάχαρη μυαλό σου. Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή, 210 3214144, Fb: Little Kook
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.