- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Πόσα ξέρεις για τις γαλοπούλες;
Ήξερες ότι οι γαλοπούλες κοιμούνται πάνω στα δέντρα ή ότι οι άγριες γαλοπούλες μπορούν να πετάξουν και μάλιστα με 55 μίλια την ώρα (αν και σε χαμηλό ύψος); Το ότι αλλάζει το κεφάλι τους χρώμα, από κόκκινο σε ροζ, σε λευκό και σε γκρίζο ανάλογα με τη διάθεσή τους; Μήπως «κοκκινίζουν» κι από ντροπή, (το σκέφτεσαι…);
Η γαλοπούλα, γεμιστή ή όχι είναι η «βασίλισσα» του γιορτινού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, έχοντας κατατροπώσει τους παραδοσιακούς «αντιζήλους» της, από τη Δύση μέχρι την Ανατολή. Το σύμβολο της ιστορίας της αμερικάνικης γαστρονομίας (και όχι μόνο), ζούσε ήδη στα δάση της βόρειας αμερικανικής ηπείρου, πολύ πριν την ανακάλυψη της από τον Κολόμβο. Το κρέας και τα αυγά της αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των αυτοχθόνων που στόλιζαν μάλιστα τις ενδυμασίες και τα κεφάλια τους, ανάλογα τη σπουδαιότητά τους εντός της φυλής, με τα φτερά τους. Όσο να ‘ναι, οι γαλοπούλες έχουν κάτι το ηγεμονικό και εξωτικό πάνω τους και εμείς θέλουμε να μάθουμε κι άλλα για το πουλί που νίκησε το γουρουνόπουλο στο «ελληνικό» τραπέζι της γιορτής:
Η γαλοπούλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία
Μια μερίδα γαλοπούλας καλύπτει το 36% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη Β3 (νιασίνη) η οποία βοηθάει στην επεξεργασία των λιπών στον οργανισμό και το 27% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνης Β6 που βοηθάει να διατηρούμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Οι δυο αυτές βιταμίνες είναι επίσης σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.
Η γαλοπούλα είναι σημαντική πηγή σιδήρου που ανεβάζει τον αιματοκρίτη, φωσφόρου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών και καλίου που συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. Ο φώσφορος μαζί με το μαγνήσιο, που επίσης περιέχει, είναι και φυσικά καταπραϋντικά που μπορούν να ανακουφίσουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Περιέχει σελήνιο, απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το σελήνιο ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό και λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα.
Είναι μια ιδανική τροφή για όσους γυμνάζονται καθώς είναι πλούσια σε εύπεπτες, άπαχες πρωτεΐνες και αμινοξέα, που δρουν κατά των φθορών των ιστών, κρατούν υψηλό τον ρυθμό μεταβολισμού και ενισχύουν τη διαδικασία ανάρρωσης των μυών. Επίσης ιδανική για όσους θέλουν να χάσουν κιλά. 100 γραμμάρια γαλοπούλας παρέχουν από 120 έως 240 θερμίδες, ανάλογα αν κρατάμε ή πετάμε την πέτσα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερίνη.
Το κρέας της γαλοπούλας δεν σε «νυστάζει». Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που βοηθάει τον οργανισμό να παράγει την ορμόνη σεροτονίνη που ρυθμίζει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο. Δεν περιέχει όμως περισσότερη από αυτή που προσφέρουν άλλα πουλερικά. Το κοτόπουλο μάλιστα έχει υψηλότερες ποσότητες τρυπτοφάνης. Ο λόγος που σε πιάνει υπνηλία μετά το γιορτινό τραπέζι είναι μάλλον γιατί έχεις φάει 3 χιλιάδες θερμίδες, έχεις πιει τέσσερα ποτήρια ουίσκι και έξι ποτήρια κρασί.
Για την ιστορία
Κυριολεκτικά πήρε το όνομά της από μια χώρα, την Τουρκία. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που συνάντησαν αυτό το πουλερικό ήταν οι ισπανοί κονκισταδόρες, όταν έφτασαν στο Μεξικό τον 17ο αιώνα και πίστεψαν ότι είχαν ανακαλύψει τις Ινδίες. Ονόμασαν το «στρουμπουλό» εντυπωσιακό πουλί «ινδική όρνιθα». Περίπου το 1824 αποφάσισαν να το μεταφέρουν από τον Νέο Κόσμο στη Ευρώπη. Το έργο ανέλαβαν Τούρκοι έμποροι. Η σύνδεση αυτή στο μυαλό των ευρωπαίων της έδωσε το όνομα «turkey» (Τουρκία). Δεν τη συναντάς όμως παντού με αυτό το όνομα: στη Γαλλία ονομάζεται “dinde” που ουσιαστικά σημαίνει «από τις Ινδίες», ενώ στην Ελλάδα τη λέμε «γαλοπούλα» ή «γάλο», από το λατινικό gallus και σήμαινε πτηνό της Γαλατίας. Στα αιγυπτιακά αναφέρεται ως «ελληνικό πουλί» και στα αραβικά ονομάζεται ντικρουμί , δηλαδή «Ρωμαίικος κόκορας». Στα Βουλγαρικά έχει το όνομα μισίρκα εκ του Μισίρι, δηλαδή Αίγυπτος. Στα Ολλανδικά λέγεται καλκόεν, δηλαδή «από την Καλκούτα» (στην Ινδία). Γενικά, δεν πρέπει να υπάρχει ζωντανό στον πλανήτη που το όνομά του να προκαλεί τέτοια «σύγχυση»!
Υπάρχει λόγος που δεν τρώμε τα αυγά της γαλοπούλας. Οι κότες γεννούν περίπου 300 αυγά το χρόνο, σύμφωνα με ένα «αυστηρό» πρόγραμμα. Οι γαλοπούλες περίπου 100 και κυρίως την άνοιξη. Αρχίζουν να γεννούν αυγά σε μεγαλύτερες ηλικίες απ’ ότι οι κότες και έχοντας ήδη αποκτήσει βάρος, που σημαίνει πως χρειάζεται μεγαλύτερος χώρος και τροφή για να πάρεις αυγά από τις γαλοπούλες. Επίσης, είναι λίγο πιο ευαίσθητες ως μητέρες και η προσπάθεια να τους πάρεις τα αυγά μπορεί να αποδειχτεί πραγματική πρόκληση. Υπάρχουν αυγά γαλοπούλας στην αγορά, αλλά δεν τα βρίσκουμε συχνά και κοστίζουν και λίγο ακριβότερα από της κότας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.