Θεματα

26 μυστικά που ίσως δεν ξέρεις για το Athénée ( πρώην Zonar’s)

Ποιοί έχουν περάσει από τις αίθουσες του, ποιο είναι το πιο φημισμένο πιάτο του

14429-78756.jpg
Σταυρούλα Παναγιωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 596
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334580-694603.jpg

Athénée: Μερικά μυστικά που δεν ξέρεις για το γνωστό bar restaurant της Βουκουρεστίου (πρώην Zonar΄s)

1. Αυθεντικοί πίνακες του Andy Warhol, έχουν εκτεθεί στις αίθουσες του (δάνειο από τη συλλογή του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη). 

2. Τα μωσαϊκά στα πατώματα που όλοι πιστεύουν ότι είναι τα αυθεντικά του 1939, δεν είναι. Κατασκευάστηκαν από την αρχή με σκοπό να θυμίζουν τα παλιά. 

3. Η βραβευμένη με Όσκαρ Έμμα Τόμσον είχε γυρίσει στο Zonar’s την τηλεοπτική σειρά «Fortunes of War» για το BBC το 1987.

4. Υπήρξε το πρώτο μέρος που σέρβιρε brunch στη χώρα μας. Σήμερα, καθημερινά αλλά και τις Κυριακές, συνεχίζουν την παράδοση με ένα απολαυστικό υγιεινό brunch.

5. Εδώ έχουν γίνει μερικά από τα πιο ιστορικά νυχτερινά πάρτι στα χρόνια της ακμής του. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και σήμερα, στο καινούργιο Athénée με άλλες, πιο νεανικές παρέες.

6. Είναι το αγαπημένο στέκι των ηθοποιών που συνήθως επισκέπτονται μετά την παράσταση. Παπακαλιάτης, Μαρκουλάκης, Σμαράδγα Καρύδη, Αθερίδης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Κόκλας, Άλκης Κούρκουλος, Σμαραγδή είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που μπορείς να συναντήσεις στα διπλανά τραπέζια. 

7. Λόγω των πολλών θεάτρων που βρίσκονται στην περιοχή, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα μενού για πριν ή μετά την παράσταση. 

8. Η Ευρώπη (Κωνσταντινίδου), η γυναίκα που για πολλά χρόνια υπήρξε η ψυχή της Ράτκας, τώρα έχει μετακομίσει εδώ αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση του Athénée. 

9. Το γλυκό fondant πορτοκαλιού ονομάστηκε «Valentino’s favorite» προς τιμή του μεγάλου ιταλού σχεδιαστή αφού, όταν επισκέφτηκε το εστιατόριο, δήλωσε ότι ήταν το ωραιότερο γλυκό που είχε δοκιμάσει. 

10. Εσωτερική πληροφορία: Στο cocktail Zonar’s Alexander Brandy χρησιμοποιείται η χειροποίητη crème anglaise, η οποία εκτός από βανίλια είναι αρωματισμένη με φλούδες εσπεριδοειδών.

11. Τους λαχανοντολμάδες και όλα τα ελληνικά πιάτα τα φτιάχνει μια παραδοσιακή τρομερή μαγείρισσα, που έρχεται το πρωί και ετοιμάζει όλα τα ταψιά.

12. Λένε ότι πληρώνεις πολλά; Μύθος. Ο κατάλογος περιλαμβάνει παραδοσιακά πιάτα, όπως μουσακά, χοιρινό αυγολέμονο ή λαχανοντολμάδες από €7 η μερίδα.

13. Mετά τις 7 το απόγευμα η μουσική δυναμώνει και το κοινό ηλικιακά κατεβαίνει.

14. Οι καταπληκτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα κάδρα που απεικονίζουν τους διάσημους που πέρασαν κάποτε από εκεί και ουσιαστικά εξιστορούν όλη τη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας προέρχονται από το πλούσιο αρχείο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου, που επιμελήθηκε και όλο το στήσιμο. 

15. Οι επαναλαμβανόμενες προηγούμενες ανακαινίσεις του χώρου κατέστρεψαν σχεδόν όλα όσα έκαναν το Ζοnar’s της δεκαετίας του ’50 ένα από τα πιο εμβληματικά στέκια της Αθήνας. Ωστόσο οι τελευταίοι του ιδιοκτήτες, οι αδελφοί Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς, προσπάθησαν να επαναφέρουν πολλά στοιχεία από την αίγλη εκείνης της εποχής. 

16. Ο chef του Ζωναρά ήταν ο Τσακίρης, πιο γνωστός μετέπειτα σε όλους μας ως Tsakiris chips! 

17. Κανείς, ούτε εμείς, δεν κατάφερε μέχρι αυτή τη στιγμή να μάθει πώς και ποιος έδωσε τη συνταγή της πάστας αμυγδάλου και του Σικάγο παγωτού στους νέους ιδιοκτήτες.

18. Είναι γνωστό ότι το Ζοnar’s ήταν η αγαπημένη στάση της –τότε– πριγκίπισσας Σοφίας, η οποία το επισκεπτόταν συχνά για να αγοράσει τα περίφημα σοκολατάκια μέντας. 

19. Σήμερα δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει αυτά τα σοκολατάκια, αν όμως παραγγείλει καφέ ή τσάι θα το δει να έρχεται στο τραπέζι του παρέα με ένα τέτοιο σοκολατάκι.

20. Σήμερα η βασίλισσα Σοφία, μαζί με την αδελφή της Ειρήνη, το επισκέπτονται κάθε φορά που βρίσκονται στην Αθήνα.

21. Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς κανόνισε όλα τα επαγγελματικά ή φιλικά της ραντεβού εκεί, όσο καιρό έμεινε στην Αθήνα για τις παραστάσεις της.

22. Ένας ακόμα VIP επισκέπτης του νέου Athénée υπήρξε ο Frederik Willem de Klerk, ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

23. Πίσω από τους χώρους του Athénée που δεν είναι ορατοί στο κοινό δουλεύουν συνολικά 28 άτομα.

24. Αν δουλεύει ξανά το σιντριβάνι στην αρχή της Βουκουρεστίου, αν τα δέντρα έχουν υπέροχη διακόσμηση, αν όλα τα λουλούδια στα παρτέρια είναι ανθισμένα και ζωντανά, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην προσωπική και οικονομική συνδρομή των νέων ιδιοκτητών του Athénée.

25. Το μεγαλύτερο στοίχημα των νέων ιδιοκτητών, που κερδήθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, είναι ότι κατάφεραν να αλλάξουν με μεγάλη επιτυχία το ηλικιακό κοινό της πελατείας του.

26. To Athénée λειτουργεί κανονικά σαν bar από το απόγευμα μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα με cocktails και πάρα πολύ νέο κόσμο που κερνάει. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.