6 λύσεις για τέλειο γιορτινό τραπέζι (χωρίς εσύ να κάνεις τίποτα)
Άσε τους ειδικούς να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα!
Σου αρέσει να έρχεται κόσμος σπίτι στις γιορτές. Αυτό που δεν αντέχεις είναι οι αμέτρητες ώρες στην κουζίνα και που (κάποτε) καταλήγουν σε μεγάλες απογοητεύσεις. Χαλάρωσε. Το τέλειο χριστουγεννιάτικο γεύμα υπάρχει. Και είναι αυτό που δεν χρειάζεται να φτιάξεις εσύ (χωρίς παρεξήγηση). Άσε τους ειδικούς να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα!
Πίτες και σούπες για πρώτο
Τι δεν λείπει ποτέ από ένα ελληνικό, γιορτινό τραπέζι; Μα φυσικά πίτες! Πίτες χειροποίητες, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι και γέμιση φα-ντα-στι-κή! Σε πάρα πολλές εκδοχές στο κατάστημα της Νίκης και της Ελπίδας. Φτιάχνουν και σούπες (καροτόσουπα, κολοκυθόσουπα, σούπα με μπρόκολο και ροκφόρ, κρεμμυδόσουπα με μετσοβόνε και πολλές-πολλές ακόμη), το τέλειο πρώτο πιάτο για τους καλεσμένους σου. Κάνε την παραγγελία σου μια-δυο μέρες πριν. Από €5/μερίδα. Pie Works, Αμερικής 16Α, Κολωνάκι, 211 847595
Ντολμαδάκια μούρλια
Δεν θα το πιστέψεις, αλλά το καλύτερο μπακλαβατζίδικο της Αθήνας φτιάχνει και τα πιο νόστιμα, σπιτικά ντολμαδάκια (€15,80/κιλό)! Καλύτερα από της γιαγιάς, της μαμάς, της θείας. Νίκης 10, Σύνταγμα, 2103213959
Αλλαντικά, το απόλυτο must
Τα καλύτερα θα τα βρεις στον καλύτερο. Ο Φάνης έχει αυθεντικά Καραμανλίδικα προϊόντα, που κάνουν τους καλεσμένους να γλείφουν τα δάχτυλά τους! Αλλαντικά Sary, βελούδινη μορταδέλα, μερακλίδικο σουτζούκι και φυσικά τον χιλιοπαινεμένο, ασύγκριτης ποιότητας «παστιρμά» του. Αν λυγίσεις από τις μυρωδιές, κάτσε στα τραπεζάκια της αυλής και τσίμπα ένα μεζέ πριν το ρεβεγιόν. Τα Καραμανλίδικα του Φάνη, Ευριπίδου 41, 2103254184
Η γαλοπούλα στο επίκεντρο (και μερικά ακόμη)
Γαλοπούλα ολόκληρη και ξεροψημένη, μαζί με γέμιση και πατάτες φούρνου (€165), γουρουνόπουλο ολόκληρο (€190) ή σε μερίδες (€13,50/μερίδα), Virginia Ham ζαμπόν φουέ καπνιστό, καραμελωμένο με ανανά και γαρίφαλο (€160/3 κιλά), σαλάτα ρόκα με σπανάκι, ρόδι και κουκουνάρι (€6). Γενικώς ό,τι τραβάει η όρεξή σου το έχουν. Και στο φέρνουν σπίτι με ένα τηλεφώνημα. Παπασπύρου, 2102409235
Μαύρος χοίρος και Black Angus έτοιμα στο πιάτο
Στον πρώτο όροφο του Yoleni’s, στο εστιατόριο-κρεοπωλείο της Φάρμας Μπράλου απλώνεται η πανδαισία των πιο νόστιμων και σωστά σιτεμένων ελληνικών κρεάτων. Κάνε μια βόλτα για να διαλέξεις μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό αυτά που χρειάζεσαι – ελιά χωρίς κόκαλο Black Angus €18 το κιλό, μαύρο χοίρο μπούτι χωρίς κόκαλο €14 το κιλό, άσ’ τους να τα ψήσουν με μαεστρία και πέρνα να τα πάρεις έτοιμα και μοσχομυριστά. Σόλωνος 9, Κολωνάκι, 2122223629
Ethnic στιγμές
Το σπίτι των παπαγάλων με το υπέροχο κολομβιανό και βενεζουελάνικο street food –καταπληκτικές arepas και empanadas–, για όλο τον Δεκέμβριο σκαρώνει ακόμα μία φανταστική λιχουδιά για το γιορτινό σου τραπέζι. Οι Hallacas (€5,90/τεμάχιο) περιέχουν τρία διαφορετικά μαγειρεμένα κρέατα (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό) που στριμώχνονται μέσα σε χειροποίητη ζύμη από καλαμπόκι μαζί με πιπεριές, κρεμμύδι, σταφίδες και κάπαρη. Θέλει μία μέρα πριν παραγγελία στο 2103243232 και παραλαβή από το κατάστημα. Los Loros, Ξενοφώντος 14& Νίκης, Σύνταγμα, 2103243232
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.