- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τι θα χρειαστούμε:
4, αβγά (size L), 2 ασπράδια, 1 μέτρια πατάτα βρασμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
10 ml, ελαιόλαδο, 2 πράσινες η κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, ½ κ. τ.καφέ ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πως τη φτιάχνουμε:
Ζεσταίνουμε το λάδι, σε μέτρια θερμοκρασία, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (Προσοχή, να έχει πυρίμαχο ή μεταλλικό χερούλι, γιατί μετά θα το βάλουμε στο φούρνο). Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, σοτάρομε ελαφρά για 5-6 λεπτά. Στα τρία τελευταία λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο (αν το βάλουμε από την αρχή υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσει και να δώσει άσχημη γεύση).
Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας απαλά, για 1-2 λεπτά ακόμα. Ανάβουμε το γκριλ. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια και τα ρίχνουμε στους κρόκους. Ρίχνουμε το μείγμα στα λαχανικά ανακατεύοντας απαλά ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε τη φριτάτα, χωρίς να ανακατώνουμε για μερικά λεπτά. Λίγο πριν πήξει εντελώς (προσοχή, πρέπει να κρατάει λίγο ζουμάκια γιατί όταν ψηθεί στο γκριλ, θα στεγνώσει), μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο τη φριτάτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά, την ξεκολλάμε από τα πλαϊνά τοιχώματα του τηγανιού και με τέχνη την « γλιστράμε» στην πιατέλα. Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε .Τρώγεται ζεστή ή κρύα
Go Healthy tip: Αν υπάρχει θεματάκι με την χοληστερίνη, χρησιμοποιήστε αβγά Ω.
Go Green tip: Προτιμήστε βιολογικά λαχανικά και αβγά, ξεκινήστε το δικό σας «μποστάνι» και αγοράστε το θυμάρι σε γλαστράκι, θα σας μείνει και για μετά.
Σκονάκι: Οι πιπεριές διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Στο συρτάρι του ψυγείου μπορούν να διατηρηθούν πάνω από μια εβδομάδα αρκεί να μην τις βάλετε σε πλαστικό σακουλάκι γιατί τότε θα σαπίσουν.
Μάθε ιστορία:
Το αβγό, στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία είναι το πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου και της ζωής. Συμβολίζει την ολότητα. Ο κρόκος είναι ο ουρανός και το ασπράδι η γη. Σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση, ένα κοσμικό χρυσό αβγό δημιουργήθηκε από τα πρωτόγονα νερά περιέχοντας μέσα του όλο το σύμπαν. Το αβγό άνοιξε μετά από… χίλια χρόνια και έτσι γεννήθηκε ο υπέρτατος Θεός.
Στην αρχαία Ελλάδα τα αβγά συμβόλιζαν το μυστήριο της ζωής και της δημιουργίας. Στην ελληνική μυθολογία ο παιχνιδιάρης Δίας για να πλησιάσει την ανυποψίαστη Λήδα, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης, μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Από αυτή την περίεργη ένωση η Λήδα, (που το ίδιο βράδυ είχε πλαγιάσει και με τον βασιλιά), γέννησε ένα ίσως και δυο αβγά από όπου βγήκαν οι Διόσκουροι (κατά μια άλλη εκδοχή η Ωραία Ελένη και η Κλυταιμνήστρα). Στα χρόνια που περνούν συναντάμε το περίφημο αβγό του Κολόμβου, τον Χάμπτι-Ντάμτι, το βρετανικής καταγωγής αυγό – στιχοπλόκο, το τεράστιο αβγό που είδε στο ταξίδι του ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και τα συμβολικά κόκκινα αυγά του Πάσχα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.