- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Όχι ότι δεν βγαίνουμε έξω όλο το χρόνο. Αλλά αυτές τις μέρες ακόμη και ο ορκισμένος οπαδός της παντόφλας θα εγκαταλείψει τη θαλπωρή του καναπέ του και θα ξεχυθεί σε βόλτες στους στολισμένους δρόμους της πόλης. Έχω κάποιες προτάσεις για όλους.
Nikkei
Η κουζίνα Nikkei αντιπροσωπεύεται κάτι παραπάνω από επαξίως στο πολύ ατμοσφαιρικό, ομώνυμο εστιατόριο του Κολωνακίου. Ο χώρος έχει εντελώς κοσμοπολίτικη αύρα, το έθνικ συνδυάζεται άψογα με το ντιζάιν, ο κρυφός και φωτισμένος κήπος δίνει μια δροσερή πινελιά, στο βάθος υπάρχει η open kitchen για να χαζεύεις τις χορογραφίες του δυνατού team της κουζίνας. Σ’ αυτήν προΐσταται ο πολύ καλός σεφ Θάνος Στασινός και φέτος την έχει πάει ένα βήμα παραπέρα με πιάτα δυνατά και απρόσμενα. Δοκίμασα ωραιότατα ban με χοιρινό, nigiri με φουαγκρά και τζίντζερ, χτένια σοτέ σε πουρέ αρωματισμένο με γουασάμπι, υποκλίθηκα στο Chilean Seabass (χιλιάνικο λαυράκι) με kimchi και τζίντζερ, αυτό το τελευταίο να το πάρετε οπωσδήποτε. Οπωσδήποτε να πάρετε και οτιδήποτε έχει leche de tigre, είναι όλη η ουσία και η γεύση της κουζίνας Nikkei, και ναι, θα ακούσετε πολλές άγνωστες λέξεις αλλά το σέρβις εδώ είναι πολύ διαβασμένο, ευγενικό και άκρως επεξηγηματικό. Κοντά σ’ αυτά υπάρχει καλή λίστα κρασιών και η πολύ ζωντανή μπάρα τα κοκτέιλ της οποίας υπογράφει ο Σπύρος Κερκύρας και υποστηρίζει θαυμάσια η Μαίρη Ταλαιπώρου. Ωραίες μουσικές και διάθεση flirty θα σας φτιάξουν μια βραδιά αλλιώτικη και γιορτινή. Κάθε βράδυ ανοιχτό, υπολογίστε γύρω στα 50 και παραπάνω ευρώ για πλήρες γεύμα, μπορείτε βέβαια να πιείτε κάποιο ποτό που θα συνδυάσετε με «τσιμπητές» προτάσεις. Λεβέντη 3, 2107239366
Κ8 point
Μετά από κάποιους μήνες κλειστό εμφανίστηκε σούπερ ανανεωμένο! Και η αλήθεια είναι ότι απ’ έξω δεν φαντάζεσαι τι υπερπαραγωγή θα συναντήσεις μέσα. Ψηλοτάβανοι χώροι (παλιά, το 1880 εδώ στεγαζόντουσαν στάβλοι), γκράφιτι στους τοίχους, μια μεγάλη μαύρη μπάρα με μπουκάλια φωτισμένα, καμάρες με πυρότουβλα, όλα, μαζί με τον εντυπωσιακότατο χριστουγεννιάτικο στολισμό (μπάλες-πλανήτες) φτιάχνουν το τέλειο σκηνικό. Ανοίγει στις 4, αργά το μεσημέρι (και το Σ/Κ από τις 12), προσφέρει τα πάντα για ελαφρύ φαγητό, έχει όμως και δυνατό μενού Kreation – λογοπαίγνιο που δείχνει την έμφαση στο κρέας. Στην μπάρα τα κοκτέιλ φτιάχνει ο πολύ καλός Γιώργος Φιλιππίδης (πολλοί μπορεί να τον ξέρουν από το Pere Ubu), οι μουσικές είναι πάντα πολύ ζωηρές και ευχάριστες, οι τιμές καλές, την Παρασκευή 9/12 έχουν μεγάλο party με €3 είσοδο. Ερμού 119, Μοναστηράκι, 2103315407
Αλεξάνδρα
Είχα καιρό να πάω και μετά την προχτεσινή μου επίσκεψη το ξαναβάζω στα αγαπημένα της λίστας μου. Φέτος το καλό εστιατόριο εκεί στον ήσυχο παράδρομο της Λ. Αλεξάνδρας έχει την αργυρή του επέτειο, κλείνει 25 ολόκληρα χρόνια στις επάλξεις! Το βρήκα πολύ φωτεινό και φρέσκο, σαν χώρος βγάζει μια απίστευτη «θέρμη», μοιάζει πραγματικά με ζεστή αγκαλιά. Αίσθηση που συνδέεται απευθείας με την πολύ καλή, παραδοσιακή –χωρίς να της λείπουν και κάποια σύγχρονες πινελιές– κουζίνα του. Μιλάμε για πολύ νόστιμα πιάτα… Λαχανοντολμάδες με βελούδινο αυγολέμονο, πίτες σπιτικές, ωραίες με προσεγμένα εποχιακά υλικά σαλάτες, πολλά ορεκτικά, άσε τα κρέατα που προμηθεύονται από την εξαιρετική Κιβωτό του Δήμου στα Τρίκαλα. Έφαγα χοιρινό που χρόνια είχα να φάω τόσο νόστιμο και λουκάνικα μοσχαρίσια καταπληκτικά! Με αφορμή τα γενέθλια διοργανώνει για όλο το χειμώνα αφιερώματα, τώρα, 12-16 Δεκεμβρίου κάνει focus στα μανιτάρια της ελληνικής γης και θα μαγειρεύει ο executive chef της εταιρείας μανιταριών Δίρφυς Ηλίας Αντωνιάδης (μαθαίνω για ριζότο κοτόπουλο με σάλτσα μαύρης τρούφας, κριθαρότο με βασιλομανίταρα και γαρίδες και άλλα πολλά που ανοίγουν την όρεξη). Σε όλα αυτά τα καλά προσθέτω ότι είναι ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ όλη την εβδομάδα και κυρίως εκτιμώ τις εξαιρετικές του τιμές – περί τα €20 με καλή κατανάλωση. Να πάτε και θα με θυμηθείτε... Ζωναρά 21, Λ. Αλεξάνδρας, 2106420874
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.