- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Όχι ότι δεν βγαίνουμε έξω όλο το χρόνο. Αλλά αυτές τις μέρες ακόμη και ο ορκισμένος οπαδός της παντόφλας θα εγκαταλείψει τη θαλπωρή του καναπέ του και θα ξεχυθεί σε βόλτες στους στολισμένους δρόμους της πόλης. Έχω κάποιες προτάσεις για όλους.
Nikkei
Η κουζίνα Nikkei αντιπροσωπεύεται κάτι παραπάνω από επαξίως στο πολύ ατμοσφαιρικό, ομώνυμο εστιατόριο του Κολωνακίου. Ο χώρος έχει εντελώς κοσμοπολίτικη αύρα, το έθνικ συνδυάζεται άψογα με το ντιζάιν, ο κρυφός και φωτισμένος κήπος δίνει μια δροσερή πινελιά, στο βάθος υπάρχει η open kitchen για να χαζεύεις τις χορογραφίες του δυνατού team της κουζίνας. Σ’ αυτήν προΐσταται ο πολύ καλός σεφ Θάνος Στασινός και φέτος την έχει πάει ένα βήμα παραπέρα με πιάτα δυνατά και απρόσμενα. Δοκίμασα ωραιότατα ban με χοιρινό, nigiri με φουαγκρά και τζίντζερ, χτένια σοτέ σε πουρέ αρωματισμένο με γουασάμπι, υποκλίθηκα στο Chilean Seabass (χιλιάνικο λαυράκι) με kimchi και τζίντζερ, αυτό το τελευταίο να το πάρετε οπωσδήποτε. Οπωσδήποτε να πάρετε και οτιδήποτε έχει leche de tigre, είναι όλη η ουσία και η γεύση της κουζίνας Nikkei, και ναι, θα ακούσετε πολλές άγνωστες λέξεις αλλά το σέρβις εδώ είναι πολύ διαβασμένο, ευγενικό και άκρως επεξηγηματικό. Κοντά σ’ αυτά υπάρχει καλή λίστα κρασιών και η πολύ ζωντανή μπάρα τα κοκτέιλ της οποίας υπογράφει ο Σπύρος Κερκύρας και υποστηρίζει θαυμάσια η Μαίρη Ταλαιπώρου. Ωραίες μουσικές και διάθεση flirty θα σας φτιάξουν μια βραδιά αλλιώτικη και γιορτινή. Κάθε βράδυ ανοιχτό, υπολογίστε γύρω στα 50 και παραπάνω ευρώ για πλήρες γεύμα, μπορείτε βέβαια να πιείτε κάποιο ποτό που θα συνδυάσετε με «τσιμπητές» προτάσεις. Λεβέντη 3, 2107239366
Κ8 point
Μετά από κάποιους μήνες κλειστό εμφανίστηκε σούπερ ανανεωμένο! Και η αλήθεια είναι ότι απ’ έξω δεν φαντάζεσαι τι υπερπαραγωγή θα συναντήσεις μέσα. Ψηλοτάβανοι χώροι (παλιά, το 1880 εδώ στεγαζόντουσαν στάβλοι), γκράφιτι στους τοίχους, μια μεγάλη μαύρη μπάρα με μπουκάλια φωτισμένα, καμάρες με πυρότουβλα, όλα, μαζί με τον εντυπωσιακότατο χριστουγεννιάτικο στολισμό (μπάλες-πλανήτες) φτιάχνουν το τέλειο σκηνικό. Ανοίγει στις 4, αργά το μεσημέρι (και το Σ/Κ από τις 12), προσφέρει τα πάντα για ελαφρύ φαγητό, έχει όμως και δυνατό μενού Kreation – λογοπαίγνιο που δείχνει την έμφαση στο κρέας. Στην μπάρα τα κοκτέιλ φτιάχνει ο πολύ καλός Γιώργος Φιλιππίδης (πολλοί μπορεί να τον ξέρουν από το Pere Ubu), οι μουσικές είναι πάντα πολύ ζωηρές και ευχάριστες, οι τιμές καλές, την Παρασκευή 9/12 έχουν μεγάλο party με €3 είσοδο. Ερμού 119, Μοναστηράκι, 2103315407
Αλεξάνδρα
Είχα καιρό να πάω και μετά την προχτεσινή μου επίσκεψη το ξαναβάζω στα αγαπημένα της λίστας μου. Φέτος το καλό εστιατόριο εκεί στον ήσυχο παράδρομο της Λ. Αλεξάνδρας έχει την αργυρή του επέτειο, κλείνει 25 ολόκληρα χρόνια στις επάλξεις! Το βρήκα πολύ φωτεινό και φρέσκο, σαν χώρος βγάζει μια απίστευτη «θέρμη», μοιάζει πραγματικά με ζεστή αγκαλιά. Αίσθηση που συνδέεται απευθείας με την πολύ καλή, παραδοσιακή –χωρίς να της λείπουν και κάποια σύγχρονες πινελιές– κουζίνα του. Μιλάμε για πολύ νόστιμα πιάτα… Λαχανοντολμάδες με βελούδινο αυγολέμονο, πίτες σπιτικές, ωραίες με προσεγμένα εποχιακά υλικά σαλάτες, πολλά ορεκτικά, άσε τα κρέατα που προμηθεύονται από την εξαιρετική Κιβωτό του Δήμου στα Τρίκαλα. Έφαγα χοιρινό που χρόνια είχα να φάω τόσο νόστιμο και λουκάνικα μοσχαρίσια καταπληκτικά! Με αφορμή τα γενέθλια διοργανώνει για όλο το χειμώνα αφιερώματα, τώρα, 12-16 Δεκεμβρίου κάνει focus στα μανιτάρια της ελληνικής γης και θα μαγειρεύει ο executive chef της εταιρείας μανιταριών Δίρφυς Ηλίας Αντωνιάδης (μαθαίνω για ριζότο κοτόπουλο με σάλτσα μαύρης τρούφας, κριθαρότο με βασιλομανίταρα και γαρίδες και άλλα πολλά που ανοίγουν την όρεξη). Σε όλα αυτά τα καλά προσθέτω ότι είναι ανοιχτό μεσημέρι-βράδυ όλη την εβδομάδα και κυρίως εκτιμώ τις εξαιρετικές του τιμές – περί τα €20 με καλή κατανάλωση. Να πάτε και θα με θυμηθείτε... Ζωναρά 21, Λ. Αλεξάνδρας, 2106420874
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.