Πόσα ξέρεις για το θρυλικό οινομαγειρείο «Ήπειρος»;
Χωμένο στα χασάπικα της Βαρβακείου Αγοράς ζεσταίνει με πατσά, σούπες και μαγειρευτά τους ξενύχτηδες της πόλης
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![332612-689373.jpg 332612-689373.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/12/04/332612-689373.jpg)
Ένα από τα πιο ισχυρά έθιμα της νυχτερινής ζωής της Αθήνας επί δεκαετίες ήταν το κλείσιμο της βραδιάς με πατσά στη Βαρβάκειο Αγορά. Εκεί, στο βάθος της Αγοράς, ανάμεσα στα κλειστά το βράδυ κρεοπωλεία, ο θρυλικός Σιδέρης, ο διάσημος Παπανδρέου, ο περιζήτητος Σαλονικιός, η πρόσφατη Ήπειρος και άλλα μαγαζιά πρόσφεραν πατσά «ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο» ή πατσά «ποδαράκι» σε όσους χρειάζονταν το βάλσαμο αυτό για το στομάχι, τη λατρεμένη αυτή ιδιαίτερη σούπα για να ισιώσουν τα σωθικά τους από το αλκοόλ, αλλά και για να πάρει την τελευταία παράταση η παρέα.
Και μετά ήρθε η κρίση. Τα καθημερινά ξενύχτια τελείωσαν, το ίδιο και η διάθεση για διασκέδαση. Σήμερα, το μόνο πατσατζίδικο της Βαρβακείου Αγοράς που απέμεινε είναι το Οινομαγειρείο Ήπειρος. Από το 2001, όταν ο Δημήτρης Καρατζένης, ο οποίος πέρα από βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης του Jimmy cooking στην Λουκιανού 36, στο Κολωνάκι, υπήρξε «μεγάλη φιγούρα» της εποχής του, άνοιξε την Ήπειρο κι άρχισε σιγά-σιγά να κερδίζει την αγορά και να εξυπηρετεί το κοινό.
Τρέχουν τα σάλια σου, δακρύζουν τα μάτια σου από τις παρηγορητικές εικόνες φαγητών που ανακαλούν αναμνήσεις.
Το μαγαζί απλό και λιτό, χωμένο μέσα στα εκατοντάδες χασάπικα, το σώζουν οι δύο μεγάλες «οθόνες» του. Η μία είναι οι τζαμαρίες του που κοιτάζουν στην αγορά, ένα θέαμα όλο ζωή. Η άλλη είναι η κουζίνα του, μια οθόνη τεράστια, όπου καζάνια βράζουν στη μεγαλύτερη πλάκα φούρνου της Αθήνας, τεντζέρηδες γεμίζουν, πελάτες σαστίζουν μπρος τις γεμάτες διαλεχτά φαγητά κατσαρόλες και προβληματίζονται τι απ’ όλα να διαλέξουν. Δεκάδες μερίδες σερβίρονται καθημερινά. Μια open kitchen πολύ πριν βγουν στη φόρα οι σύγχρονες. Τρέχουν τα σάλια σου, δακρύζουν τα μάτια σου από τις παρηγορητικές εικόνες φαγητών που ανακαλούν αναμνήσεις, θύμισες. Γλέντια, ξενύχτια, μεθύσια.
Σε περίοπτη θέση ένας πίνακας από Τζουμέρκα, συγκεκριμένα από τα Πράμαντα με την επιγραφή «Το χωριό μου», μαρτυρά την καταγωγή του Jimmy.
Η Ράνια Καρατζένη συνεχίζει με αγάπη την παράδοση που ξεκίνησε ο μπαμπάς της, που αναχώρησε το 2012 για το μεγάλο ταξίδι. Τι κι αν χρόνια έκανε σπουδές διοίκησης και οικονομίας σε ελβετικά πανεπιστήμια (Relations Internationales, Sciences Politiques και μεταπτυχιακό International Monetary Policy) τι κι αν μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και μετρίως άλλες 5 γλώσσες. Όταν χρειάστηκε να αναλάβει τα κουμάντα έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά και βρίσκεται όλη μέρα στο πόστο της, αεικίνητη, να συνομιλεί, να σερβίρει και να εξυπηρετεί τον κόσμο πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.
Η Ράνια Καρατζένη συνεχίζει με αγάπη την παράδοση που ξεκίνησε ο μπαμπάς της
Η πελατεία της Ηπείρου πολυσυλλεκτική. Τις καθημερινές το μαγαζί δουλεύει από τις 5 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, και την Παρασκευή και το Σάββατο από τα μεσάνυχτα ως στις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή είναι κλειστά. Ξεκινά με τους ανθρώπους που δουλεύουν στη νύχτα, κατόπιν έρχονται να φάνε οι άνθρωποι της αγοράς, νωρίς το μεσημέρι καταφθάνουν οι ξένοι – δεν πάνε στράφι οι 8 γλώσσες της Ράνιας – που θέλουν να δοκιμάσουν τα ελληνικά μαγειρευτά, και τέλος ακολουθούν οι Έλληνες.
Από εδέσματα, εκτός του πατσά, πρωταγωνιστούν οκτώ σούπες (ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή, μοσχαρόσουπα, μαγειρίτσα κλπ) και μια σειρά από λαχταριστά μαγειρευτά: αρνάκι λεμονάτο, αρνάκι φρικασέ, γίδα κοκκινιστή γιουβέτσι, μοσχάρι γιουβέτσι κλπ.
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3240773
*Για τη Βαρβάκειο Ψαραγορά διαβάστε εδώ.
**Για το Οινοπαντοπωλείων το Ειδικόν διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.