- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πόσα ξέρεις για το θρυλικό οινομαγειρείο «Ήπειρος»;
Χωμένο στα χασάπικα της Βαρβακείου Αγοράς ζεσταίνει με πατσά, σούπες και μαγειρευτά τους ξενύχτηδες της πόλης
Ένα από τα πιο ισχυρά έθιμα της νυχτερινής ζωής της Αθήνας επί δεκαετίες ήταν το κλείσιμο της βραδιάς με πατσά στη Βαρβάκειο Αγορά. Εκεί, στο βάθος της Αγοράς, ανάμεσα στα κλειστά το βράδυ κρεοπωλεία, ο θρυλικός Σιδέρης, ο διάσημος Παπανδρέου, ο περιζήτητος Σαλονικιός, η πρόσφατη Ήπειρος και άλλα μαγαζιά πρόσφεραν πατσά «ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο» ή πατσά «ποδαράκι» σε όσους χρειάζονταν το βάλσαμο αυτό για το στομάχι, τη λατρεμένη αυτή ιδιαίτερη σούπα για να ισιώσουν τα σωθικά τους από το αλκοόλ, αλλά και για να πάρει την τελευταία παράταση η παρέα.
Και μετά ήρθε η κρίση. Τα καθημερινά ξενύχτια τελείωσαν, το ίδιο και η διάθεση για διασκέδαση. Σήμερα, το μόνο πατσατζίδικο της Βαρβακείου Αγοράς που απέμεινε είναι το Οινομαγειρείο Ήπειρος. Από το 2001, όταν ο Δημήτρης Καρατζένης, ο οποίος πέρα από βραβευμένος σεφ και ιδιοκτήτης του Jimmy cooking στην Λουκιανού 36, στο Κολωνάκι, υπήρξε «μεγάλη φιγούρα» της εποχής του, άνοιξε την Ήπειρο κι άρχισε σιγά-σιγά να κερδίζει την αγορά και να εξυπηρετεί το κοινό.
Τρέχουν τα σάλια σου, δακρύζουν τα μάτια σου από τις παρηγορητικές εικόνες φαγητών που ανακαλούν αναμνήσεις.
Το μαγαζί απλό και λιτό, χωμένο μέσα στα εκατοντάδες χασάπικα, το σώζουν οι δύο μεγάλες «οθόνες» του. Η μία είναι οι τζαμαρίες του που κοιτάζουν στην αγορά, ένα θέαμα όλο ζωή. Η άλλη είναι η κουζίνα του, μια οθόνη τεράστια, όπου καζάνια βράζουν στη μεγαλύτερη πλάκα φούρνου της Αθήνας, τεντζέρηδες γεμίζουν, πελάτες σαστίζουν μπρος τις γεμάτες διαλεχτά φαγητά κατσαρόλες και προβληματίζονται τι απ’ όλα να διαλέξουν. Δεκάδες μερίδες σερβίρονται καθημερινά. Μια open kitchen πολύ πριν βγουν στη φόρα οι σύγχρονες. Τρέχουν τα σάλια σου, δακρύζουν τα μάτια σου από τις παρηγορητικές εικόνες φαγητών που ανακαλούν αναμνήσεις, θύμισες. Γλέντια, ξενύχτια, μεθύσια.
Σε περίοπτη θέση ένας πίνακας από Τζουμέρκα, συγκεκριμένα από τα Πράμαντα με την επιγραφή «Το χωριό μου», μαρτυρά την καταγωγή του Jimmy.
Η Ράνια Καρατζένη συνεχίζει με αγάπη την παράδοση που ξεκίνησε ο μπαμπάς της, που αναχώρησε το 2012 για το μεγάλο ταξίδι. Τι κι αν χρόνια έκανε σπουδές διοίκησης και οικονομίας σε ελβετικά πανεπιστήμια (Relations Internationales, Sciences Politiques και μεταπτυχιακό International Monetary Policy) τι κι αν μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και μετρίως άλλες 5 γλώσσες. Όταν χρειάστηκε να αναλάβει τα κουμάντα έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά και βρίσκεται όλη μέρα στο πόστο της, αεικίνητη, να συνομιλεί, να σερβίρει και να εξυπηρετεί τον κόσμο πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.
Η Ράνια Καρατζένη συνεχίζει με αγάπη την παράδοση που ξεκίνησε ο μπαμπάς της
Η πελατεία της Ηπείρου πολυσυλλεκτική. Τις καθημερινές το μαγαζί δουλεύει από τις 5 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, και την Παρασκευή και το Σάββατο από τα μεσάνυχτα ως στις 8 το βράδυ, ενώ την Κυριακή είναι κλειστά. Ξεκινά με τους ανθρώπους που δουλεύουν στη νύχτα, κατόπιν έρχονται να φάνε οι άνθρωποι της αγοράς, νωρίς το μεσημέρι καταφθάνουν οι ξένοι – δεν πάνε στράφι οι 8 γλώσσες της Ράνιας – που θέλουν να δοκιμάσουν τα ελληνικά μαγειρευτά, και τέλος ακολουθούν οι Έλληνες.
Από εδέσματα, εκτός του πατσά, πρωταγωνιστούν οκτώ σούπες (ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή, μοσχαρόσουπα, μαγειρίτσα κλπ) και μια σειρά από λαχταριστά μαγειρευτά: αρνάκι λεμονάτο, αρνάκι φρικασέ, γίδα κοκκινιστή γιουβέτσι, μοσχάρι γιουβέτσι κλπ.
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, 210 3240773
*Για τη Βαρβάκειο Ψαραγορά διαβάστε εδώ.
**Για το Οινοπαντοπωλείων το Ειδικόν διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.