- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στις μικρές λαϊκές ταβέρνες, ο ταβερνιάρης είναι ο άνθρωπος που κάνει όλες τις δουλειές, είναι η ψυχή της.
Οι περισσότερες ταβέρνες παίρνουν τ’ όνομά τους από το επώνυμο ή το παρατσούκλι του ταβερνιάρη, που είναι και ο άνθρωπος που σφραγίζει την προσωπικότητα της ταβέρνας.
Όχι μόνο γιατί πρέπει να διεκπεραιώσει τις καθημερινές εργασίες, να διαλέξει τις καλές πρώτες ύλες, τα τρόφιμα και το κρασί, να κάνει το κουμάντο για τις προετοιμασίες και τα μαγειρέματα, άλλα πρέπει να είναι πάντα απίκο για την πελατεία του.

Ταβέρνα σημαίνει ταβερνιάρης. Αυτός με μια ματιά θα ψυχολογήσει τους πελάτες του, θα δει στο βλέμμα τους τις στενοχώριες τους και θα προσπαθήσει να τους παρηγορήσει και να τους εμψυχώσει. Δεν θα αμελήσει όμως να τους κάνει και τη σχετική καζούρα, όταν θα χάσει η ποδοσφαιρική τους ομάδα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις, οι ποδοσφαιρικές προτιμήσεις και ο τόπος καταγωγής του ταβερνιάρη, μαζί με τις μουσικές του επιλογές, είναι τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την πελατεία μιας ταβέρνας.
Στις μικρές λαϊκές ταβέρνες ο ταβερνιάρης είναι ο άνθρωπος που κάνει όλες τις δουλειές, ο άνθρωπος λάστιχο. Από τις προμήθειες, τις προετοιμασίες του μαγειρέματος, μέχρι τα ψησίματα στη θράκα, τις παραγγελίες, το σερβίρισμα και τον λογαριασμό. Σ’ αυτή τη φάση, συνήθως, η γυναικά του τον βοηθά αναλαμβάνοντας την κουζίνα και το μαγείρεμα. Κάποια βοηθός βοηθάει στη λάντζα.

Όσο η ταβέρνα μεγαλώνει και ανάλογα τις ώρες που δουλεύει, τόσο και αυξάνεται το προσωπικό. Σερβιτόροι, μάγειροι, βοηθοί μάγειρων, περισσότεροι λαντζέρηδες αποτελούν το προσωπικό του ταβερνιάρη που κάνει πια το κουμάντο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ταβερνιάρης, οποιοσδήποτε και αν είναι ο ρόλος του στην παραγωγική διαδικασία, εκεί που πρέπει να είναι πάντα παρόν, είναι στην υποδοχή της πελατείας.
*Για την ταβέρνα το Δίπορτο διαβάστε εδώ.
**Για την ταβέρνα ο Πλάτανος διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
