- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
![330868-685075.jpg 330868-685075.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/tribute/2016/11/16/330868-685075_2.jpg)
«Πιες το ζεστό σου» έλεγε η γιαγιά σου και σε κυνηγούσε με μια κούπα γεμάτη έως απάνω με τσάι του βουνού. Εσύ δεν το ήθελες, ποτέ δεν σου άρεσε το τσάι. Τώρα, κάθε που αρρωσταίνεις τη θυμάσαι. Και η αλήθεια είναι ότι αυτά τα γιατροσόφια αιώνων με μια κουταλιά σοφής γνώσης είναι πολλές φορές πολύ πιο αποτελεσματικά από όλα τα σιρόπια και τις καραμέλες του εμπορίου. Αρκεί να ξέρεις τη μαγική συνταγή.
Σαλέπι
Γνωστό από την αρχαιότητα (στις θεραπευτικές του ιδιότητες έχει αναφερθεί ακόμα και ο Ιπποκράτης), το σαλέπι προέρχεται από το φυτό Orchis Mascula και είναι το καλύτερο γιατρικό για τον βήχα, το άσθμα και τους στομαχικούς πόνους. Η χρήση του είναι πιο διαδεδομένη στη Βόρεια Ελλάδα (μια που οι ρίζες του βρίσκονται στην Ανατολή), αλλά σίγουρα θα έχεις πετύχει σαλεπιτζήδες στα στενά της Ερμού. Το πίνω συχνά γιατί μου αρέσει η μυρωδιά και η γεύση του, την πρώτη φορά όμως που το δοκίμασα ως άρρωστη, μου κόπηκε ο...βήχας με την πρώτη γουλιά. Είναι πραγματικά θαυματουργό.
Σαλέπι μπορείς να βρεις στο σούπερ μάρκετ σε φακελάκια, είναι όμως πάντα καλύτερο να το αγοράζεις χύμα (έχει στη Βαρβάκειο). Αν το προτιμήσεις χύμα, το φτιάχνεις βράζοντας νερό σε ένα μπρίκι. Πριν βράσει ρίχνεις μία κουταλιά του γλυκού σαλέπι. Ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το μείγμα. Το αφήνεις να βράσει και μόλις φουσκώσει το κατεβάζεις από τη φωτιά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις «ηρεμήσει», ξαναβάζεις το μπρίκι στο ζεστό μάτι και το αφήνεις να φουσκώσει ακόμα μια φορά. Σερβίρεις σε φλιτζάνι και προαιρετικά πασπαλίζεις με κανέλα.
Τσίπουρο με πετιμέζι
Σοφό γιατρικό που σε πολλά ορεινά χωριά εφαρμόζουν ακόμη. «Ένα κι ένα» έλεγε η γιαγιά μου για το κρυολόγημα. Κι είναι, αλλά θέλει λίγη προσοχή. Σε ένα μπρίκι ρίχνεις 1 φλιτζανάκι (του μονού ελληνικού) τσίπουρο μαζί με μια κουταλιά πετιμέζι. Ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το πετιμέζι. Την ώρα που το βράζουμε, εισπνέουμε πάνω από το μπρίκι. Θέλει πολλή προσοχή, γιατί μπορεί να πάρει φωτιά. Για αυτό το λόγο -λέει η γιαγιά- κρατάς με το αριστερό σου χέρι το μπρίκι και με το δεξί μια πετσέτα. Στην περίπτωση που πιάσει φωτιά, καπακώνεις το μπρίκι με την πετσέτα και η φωτιά σβήνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου (η φωτιά χωρίς οξυγόνο σβήνει). Δεύτερη συμβουλή της γιαγιάς: Με το που το πιεις, πρέπει να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και να σκεπαστείς καλά. Θα ιδρώσεις και θα ζεσταθείς πολύ, αλλά πρέπει να παραμείνεις σκεπασμένος, «γιατί αλλιώς θα την αρπάξεις χειρότερα!».
Τσάι του βουνού με πετιμέζι
Γενικώς το πετιμέζι, εκτός από γλυκαντική ουσία είναι και φάρμακο. Για τους λιγότερο...πυρομανείς, αντί για τσίπουρο υπάρχει το τσάι του βουνού. Δεν είναι το ίδιο δραστικό, αλλά τη δουλειά του την κάνει. Βράζεις λίγα κλαράκια τσαγιού σε ένα μπρίκι (πάντα είναι καλύτερα από το συσκευασμένο και επεξεργασμένο τσάι), σουρώνεις και στο φλιτζάνι ρίχνεις μαζί μια κουταλιά του γλυκού πετιμέζι. Αν θέλεις, προσθέτεις και μερικές σταγόνες λεμόνι (φυσικό αντιβιοτικό, ντε!). Το πίνεις αμέσως.
Γάλα με μέλι
Δεν θεραπεύει το κρυολόγημα, αλλά πάντα με βοηθάει όταν πονάει ο λαιμός μου. Επίσης έχει τέλεια γεύση (αν αυτό έχει κάποια σημασία και δεν έχεις χάσει ακόμα τη γεύση σου, στην κατάσταση που είσαι). Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω λίγο γάλα (πλήρες, έτσι;) και λιώνω μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού μέλι (το καλύτερο που μπορείς να βρεις). Το αφήνω να ζεσταθεί και σερβίρω αμέσως. Προσοχή: Όπως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, το ρόφημα πρέπει να είναι χλιαρό. Στο λαιμό κάνει καλό το ζεστό, όχι το καυτό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.