- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Καλαμάτα τρώει τα μεσημέρια «Στου Κώστα»
Ταμπέλα δεν υπάρχει, όλοι όμως πάνε με κλειστά μάτια
Δεν είναι εύκολο να βρεις την ταβέρνα του Κώστα Βασιλειάδη, αφού ούτε ταμπέλα δεν θέλει να βάλει. Είναι όμως η γευστική έκπληξη της περιοχής, στ’ Αρμένικα, στη βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας, στη θέση Μπουρνιάς. Εκεί μόνο με GPS ή με κανένα ντόπιο φίλο μπορείς να φτάσεις, αφού διασχίσεις οριζοντίως και καθέτως τα εντυπωσιακά μποστάνια της περιοχής, γεμάτα λάχανα, αραβίδες, κουνουπίδια. Χαμένη μέσα στους μπαξέδες η ταβέρνα «Στου Κώστα» θυμίζει τις κλασικές ταβέρνες της επαρχίας, με αναρτημένες σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης, «Ταν ή επί τας», «Εν τούτω νίκα» του Βυζαντίου, αλλά και με φωτογραφίες Καζαντζίδη!
Ο κόσμος λαϊκός, αλλά και ψαγμένοι, κάθε λογής άνθρωποι έρχονται εδώ για το μεσημεριανό τους (σερβίρει μόνο μεσημέρι). Πολλοί θεωρούν ότι έχει το καλύτερο λαϊκό φαγητό της Καλαμάτας.
Ο κατάλογος «Στου Κώστα» είναι προσχηματικός, μην στηριχτείτε εκεί. Ακούστε τον Κώστα, ο οποίος δίνει θεατρική παράσταση και παίρνει τις παραγγελίες προτείνοντας αυτό που πρέπει να επιλέξει ο κάθε πελάτης, αρκεί να πάρει το μήνυμα «κρεατικά ή ψάρια». Είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να φας καλά.
Αν στην τραπεζαρία πρωταγωνιστεί ο Κώστας με τα καλαμπούρια και τις ατάκες του, ψυχή του μαγαζιού είναι η γυναίκα του Μαρία Κάργα, η μαγείρισσα. Από το πρωί στο πόδι, παραλαμβάνει τις πρώτες ύλες της ημέρες – πολλές απ’ αυτές έρχονται από γυναίκες που μαζεύουν άγρια χόρτα απ’ το βουνό – και μέχρι τις 12 το μεσημέρι έχει ετοιμάσει καμιά τριανταριά μαγειρευτά φαγητά!

«Εμένα μ’ αρέσει να μαγειρεύω παραδοσιακά φαγητά, αλλά ο Κώστας με πιέζει να κάνω και γκουρμέ!… Του κάνω τη χάρη, τι να κάνω, αλλά τα φτιάχνω όσο πιο παραδοσιακά μπορώ!», μας εξομολογείται κρυφογελώντας η Μαρία, μια σεμνή παρουσία, μ’ ένα γλυκό χαμόγελο και όμορφα μάτια.
Μερικά από τα πιάτα της: ψευτομουσακάς με τοπικά χόρτα αγγουρίτσα και σφελίτσι, γλυκύτατο ιμάμ μπαϊλντί με πιπεριές και ελιές, βεργάδι (κατσίκι δεκαεξαμηνίτικο) στη γάστρα, καγιανά με παστό ή με ντόπιο λουκάνικο, και θαυμάσιο ψωμί με προζύμι. Οι κολοκυθοκορφάδες με τα μυρωδικά ένα αριστούργημα, όπως και το σπανάκι με φασόλια πιάζ, αλλά και το φρέσκο βασιλομανίταρο γεμιστό με κρεμμυδάκι και πιπεριές.
Αν πάλι η παρέα «Στου Κώστα» είναι φίλη των ψαρικών, τότε πριν το φρέσκο ψάρι έρχονται μαζί με τα κοινά ορεκτικά, φρέσκες φιλεταρισμένες σαρδέλες ψημένες στη σχάρα, χταποδάκι με φάβα.
Το κρασί είναι ντόπιο δικό τους χύμα, καλής ποιότητας που θυμίζει την Ντεμπίνα της Ζίτσας. Για γλυκάκι η Μαρία προσφέρει δίπλες (κουταλίδες) τηγανισμένες σε πρωτόλαδο.

Η συνταγή για τις κουταλίδες απλή, όπως μας τη δίνει η Μαρία:
Σε ένα μπολ βάζεις αλεύρι, αλάτι στη μύτη του κουταλιού, νερό και λίγο λεμόνι. Τα ανακατεύεις. Βάζεις σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει. Με ένα κουτάλι (εξ ου και κουταλίδες) παίρνεις λίγο από το μείγμα και το ρίχνεις στο καυτό λάδι. Μην απογοητευτείς εάν οι 2-3 πρώτες δεν βγουν καλές. Συνέχισε και οι επόμενες θα γίνουν! Ράντισε με μέλι και καρύδια. Τρώγονται βεβαίως ζεστές.
Η κουζίνα στην ταβέρνα «Στου Κώστα» λειτουργεί καθημερινά 12.00′- 19.00′
Θέση Μπουρνιάς (πίσω από το Βιοτεχνικό Πάρκο - Ν. Είσοδος), Καλαμάτα, 27210 83957
*Για το μεζεδοπωλείο Στο Κύμα διαβάστε εδώ.
**Για το εστιατόριο Τα Ρολλά διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
