- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
2Μαζί: Ελληνική δημιουργική κουζίνα (με την καλή έννοια)
Κάτι γίνεται εκεί στην Πλάκα κι αποκτά τα δικά της «καλά» εστιατόρια
![330124-682977.jpg 330124-682977.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/11/09/330124-682977.jpg)
Κάτι γίνεται στην Πλάκα κι εκεί που ήταν γεμάτη ταβέρνες «Zorbas» και «Καρυάτιδες» αποκτά τώρα κι αυτή τα δικά της «καλά» εστιατόρια. Τέτοιο είναι και το 2Μαζί (προτεινόμενο και από τον οδηγό Michelin, παρακαλώ) του Ηλία Γώγου που εδώ είναι ο επιχειρηματίας του εστιατορίου, χωρίς αυτό να ακυρώνει ότι πάντα είναι και ένας πολύ δυνατός σεφ. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο νεαρός (μόλις 28 χρονών) Χάρης Νικολούζος – έχω ακούσει τα καλύτερα και σπεύδω.
Μεσημέρι με λιακάδα κάθομαι στην ήσυχη και άκρως ρομαντική αυλή του παλιού πλακιώτικου νεοκλασικού, πρασινάδες, μπαλκονάκια, γλαστράκια, λουλουδάκια, στήνουν τέλειο σκηνικό. Μιλάμε με τον Ηλία για την ελληνική κουζίνα και το μέλλον της, μου λέει πως το 2Μαζί δέχεται συχνά τουρίστες και πιστεύει πως όλοι μας και κυρίως ο ξένος πρέπει να τρώμε και κάτι πέρα από σουβλάκι – η γαστρονομία είναι στοιχείο του πολιτισμού μας, isn't it?. «Στο μενού μας θέλω να υπάρχει ταυτότητα γι' αυτό και έχω έναν νέο σεφ που, ενώ της... αλλάζει τα φώτα της παράδοσης, τα πιάτα του είναι ευθέως αναγνωρίσιμα. Κάτσε να δοκιμάσεις να μου πεις».
Ταραμοσαλάτα μοντέρνα στην όψη, «παλιά» στη γεύση. Μαζί με ωραία ψωμιά
Ξεκινάμε με ωραία ψωμιά και ταραμοσαλάτα. Είναι αέρινη και ξινούτσικη, ακριβώς όπως μου αρέσει. Στη «σαλάτα σπανακόπιτα» σκάει μύτη ο σεφ κι εγώ περιπαιχτικά του λέω πως βαρέθηκα τις αποδομημένες σπανακόπιτες, το έκανε ένας και το ξεπατικώσατε όλοι. Ναι, μου λέει, αλλά «εγώ είμαι ο πρώτος που την έκανε»... και με αποστομώνει. Συνεχίζουμε με καλαμάρι με σελινόριζα, crumble φουντουκιού, πράσινο μήλο και σάλτσα ταραμά, πιάτο ντελικάτης νοστιμιάς. Περνάμε σε ριζότο με σύγκλινο Μάνης, παντζάρι, πράσο και πορτοκάλι. Είναι ένα από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει.
Ριζότο με παντζάρι, κρέμα σύγκλινου και πράσο
Στο διάλειμμα με κρασί και κουβέντα με τον Χάρη, μαθαίνω ότι έχει δουλέψει στον Διόνυσο, στο Squirell της Χαλκιδικής με τον Ερβέ Προνζάτο, στην Κέρκυρα με τον Έκτορα Μποτρίνι και τον πατέρα του τον Ετρούσκο, και τους θεωρεί μεγάλους δασκάλους. Μου λέει ακόμη πως πέρα από τους πειραματισμούς που πολύ του αρέσουν, αυτό που αναζητά είναι ένα πιάτο παραδοσιακό της ελληνικής κουζίνας. Γι' αυτό και έχει εντάξει στο μενού πιάτα που «αναφέρονται» στην κουζίνα της Κέρκυρας, του νησιού του που τόσο αγαπάει. Όπως η περίφημη μπακαλιαρόπιτα «που ακόμα και στην Κέρκυρα δεν θα τη δεις σε εστιατόριο, μόνο στα σπίτια», και αυτός την φτιάχνει με αφρό πατάτας, κρόκο αυγού, τυλιγμένη σε dumpling, πασπαλισμένη με τρίμμα αυγοτάραχου τρικαλινού – ύψος σας λέω!
Την κουζίνα έχει αναλάβει ο νεαρός (μόλις 28 χρονών) Χάρης Νικολούζος
Φτιάχνει και κοτόπουλο τεμπούρα με μαγιονέζα από σπετσιερικά (σ.σ. mix μπαχαρικών που οι Κερκυραίοι βάζουν στην παστιτσάδα και το αγοράζουν από τα φαρμακεία) και αρνί σοφρίτο με αγκινάρες Ιερουσαλήμ. «Μη κάνεις έτσι, στην Κέρκυρα τις λέμε κανκιόφολες, τις είχαν φέρει οι Γάλλοι και παίζει σε πολλά παραδοσιακά μας πιάτα». Έφαγα εξαιρετικά στο 2Μαζί του φίλου μου του Ηλία. Και απέκτησα και έναν ακόμη, τον Χάρη Νικολούζο, μάγειρα άξιο από αυτούς που χαίρεσαι να τρως και να ξανατρώς. Να ξέρετε πως εκτός από τα πιάτα a la carte υπάρχουν 2 μενού degustation με €50 και €60 και, ναι, τα αξίζουν τα λεφτά τους, πως αν η αυλή είναι ρομαντική ο μέσα χώρος είναι πιο πολυτελής και... παθιάρης έτσι όπως κυριαρχούν το μαύρο και το κόκκινο, πως είναι ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ όλη την εβδομάδα.
Νίκης 48, Σύνταγμα, 2103222839
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.