Θεματα

Πειναλέων, η εμβληματική ταβέρνα της οδού Μαυρομιχάλη

Δεν τη χορταίνεις εδώ και σαράντα χρόνια!

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329617-681834.jpg

Στο κέντρο της Αθήνας στη Νεάπολη, ανάμεσα στους δρόμους της περιοχής με τα ονόματα από την επανάσταση του 1821 και παράλληλα με τα ποτάμια συνεχούς ροής των αυτοκινήτων της Χαριλάου Τρικούπη και της Ιπποκράτους, υπάρχει η οδός Μαυρομιχάλη, ένας δρόμος ήσυχος, περιζήτητος για τους περιπατητές.

Στο ύψος της Βουλγαροκτόνου βρίσκεται εδώ και σαράντα χρόνια ο Πειναλέων, μια εμβληματική ταβέρνα – ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα των «νεοταβερνών» της πρώτης περιόδου της μεταπολίτευσης – που άντεξε ως τις μέρες μας. Ιδιοκτήτης είναι ο Μακάριος Αβδελιώδης, αδελφός του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, που έχει κάνει και τη γνωστή ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε».

«Το μαγαζί φτιάχτηκε το 1975 από τον Αντώνη Φιτσιάδη και την Κλειώ, δημοσιογράφο της Αυγής, και γρήγορα έγινε στέκι της Αριστεράς. Τέλη της δεκαετίας μπήκα και εγώ συνέταιρος και το 1981 χωρίσαμε και βάστηξα μόνος μου το μαγαζί. Ξεκινήσαμε για πλάκα, συναδελφικά, όπως γινόταν σε όλα τα πράγματα εκείνη την εποχή, και καταλήξαμε ταβερναρέοι. Ταβερναρέοι με πτυχίο. Το 1988 αγόρασα το κτήριο και από τότε κάθε καλοκαίρι το επισκεύαζα. Στα δύο δωματιάκια στο πατάρι τρώγαν οι οργανωμένες νεολαίες. Στο ένα, πάνω από την κουζίνα πηγαίναν οι Κνίτες και στην άλλη οι Ρηγάδες. Τι φωνές, τι τραγούδια, τι συνθήματα, τι κόντρες! Μαγείρευα στην κουζίνα και από πάνω μου συόταν το ξύλινο πάτωμα από το κτύπημα των ποδιών. Μια μέρα που μαγείρευα ριγανάτο συλλογίστηκα, δεν πάει άλλο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο στη ζωή, να σου ‘ρθουν στο κεφάλι δεκαπέντε Κνίτες. Το μετέτρεψα σε σπιτάκι και εγκαταστάθηκα εδώ πάνω μόνιμα.»

Ο Πειναλέων έχει πάντα τους γίγαντες, τη νόστιμη φάβα και τα γνωστά μου πρώτα, μοσχαράκι κοκκινιστό, αρνάκι λεμονάτο και λόγω Χίου – ο Μακάριος γεννήθηκε στη Χίο – μαγειρεύει και δυο-τρία πιo ψαγμένα πιάτα. Το χοιρινό με μαστίχα και μάραθο, το κοτόπουλο με μαστίχα και ταχίνη και τις πανσέτες στο φούρνο με θυμάρι και μέλι.

Με τον Μακάριο Αβδελιώδη γνωριζόμαστε 40 χρόνια, γιατί ο Πειναλέων ήταν το ταβερνάκι που πέρασα τη νιότη μου. Εκεί, στη γωνιά καθόταν η Οπισθοδρομική Κομπανία. Η περιπλάνησή της στα μαγαζιά τελείωνε στον Πειναλέοντα, εδώ τραγουδούσαν στο τέλος της γύρας και τσιμπούσαν κανένα μεζεδάκι.

Μπορεί ο Πειναλέων να είναι σήμερα στέκι της νεολαίας, όπου συνυπάρχουν το ρεμπέτικο με τις τζαζιές, αλλά όταν βλέπω τους παλιούς φίλους να έρχονται να φάνε μαζί με τα παιδιά τους, νοιώθω το κάτι άλλο.

Μαυρομιχάλη 152, 210 6440945

*Για το Ουζερί Καραγιάννης διαβάστε εδώ.

**Για τον φούρνο του Τάκη διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.