- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι κάνει μια μπλε αρκούδα στην πλατεία Εξαρχείων;
Blue Bear. To νέο bar στην μπλε πολυκατοικία βρυχάται δυνατά
Όταν έκλεισε το Floral ήταν ένα μικρό σοκ. Ανεξάρτητα αν το προτιμούσες ή όχι, το είχες συνηθίσει εκεί, με τα live και τις παρουσιάσεις του, άρρηκτα συνδεδεμένο με την μπλε πολυκατοικία. Η απουσία του μου έφερνε μια μελαγχολία, που δεν μπορούσα να εξηγήσω και χωρίς να το καταλαβαίνω άλλαζα τη διαδρομή μου για να μην περνάω από εκεί. Ώσπου μια μέρα η περίοδος πένθους έλαβε τέλος γιατί είδα…μια μπλε αρκούδα!
Το Blue Bear άνοιξε πριν λίγους μήνες και έφερε το δικό του αέρα ανανέωσης στην πλατεία. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Floral (εκεί που υπήρχε πριν το Γκρι Καφέ), στο ισόγειο της μπλε πολυκατοικίας. Ο Αντριάνος (ιδιοκτήτης) προσπάθησε να βάψει τους εξωτερικούς τοίχους όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απόχρωση της πολυκατοικίας-σύμβολο. Κι αν κρίνω από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής που σταματάνε κάθε λίγο και χαζεύουν, μάλλον πέτυχε το σκοπό του.


Και μετά από όλη αυτή την εισαγωγή, ανοίγω την πόρτα και φτάνω στο λόγο που το Blue Bear μου αρέσει τόσο πολύ. Μπροστά απλώνεται το ισόγειο της πολυκατοικίας σε όλο το μεγαλείο του. Μεγάλος, ευρύχωρος ψηλοτάβανος χώρος. Αριστερά η μεγάλη μπάρα, δεξιά η μπλε αρκούδα, από πάνω της τα τρομερά φωτιστικά που έφτιαξε ο Αντριάνος. Προχωράω στο βάθος βλέπω μια χτιστή βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία κάθε είδους. Από λεξικά, μέχρι βιβλία για τη διάσημη πολυκατοικία και εύπεπτη λογοτεχνία δίπλα σε δοκίμια.

Μουσική indie παίζει στη σωστή ένταση, γύρω μου άνθρωποι όλων των ηλικιών κουβεντιάζουν, πίνουν καφέ, διαβάζουν ή δουλεύουν στο laptop τους. Δεν έχουν όλα τα καφέ τη δυνατότητα να σε κάνουν να ηρεμείς. Το Blue Bear όμως είναι ένα τέτοιο. Σύντομα θα προστεθούν σαλάτες, κρύα πιάτα, σάντουιτς που θα φτιάχνονται στην κουζίνα που βρίσκεται στον πίσω χώρο και που, όπως και το Floral, συνδέεται με τη μπλε πολυκατοικία. Ακόμα, θα γίνονται εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στον πάνω όροφο, που έχει θέα σε όλη την πλατεία, συχνά θα διοργανώνονται bazaar. Τα live και οι μουσικές βραδιές δεν θα λείπουν, ενώ οι ήχοι θα κινούνται σε jazz, rock και blues μονοπάτια. Το ποτό είναι στα €6.

Βολεύομαι σε ένα τραπεζάκι, χαζεύω τους υπέροχους πετρόλ τοίχους και προσπαθώ να φανταστώ τι ήταν αυτός ο χώρος τη δεκαετία του ’30. Ξέρουμε για το ένδοξο Floral, όμως εδώ τι υπήρχε; «Δεν είμαι σίγουρος», μου λέει στο τηλέφωνο ο κύριος Ιωάννης, ιδιοκτήτης του ακινήτου τα τελευταία 20 χρόνια. «Το ’56 ή το ’57 άρχισε να λειτουργεί το εστιατόριο “Αττικόν”, πιο πριν όμως δεν ξέρω τι ήταν. Σίγουρα πάντως εδώ τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης».

Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 211 1830114, Fb: Blue bear cafe bar, καθημερινά από τις 09.00 το πρωί έως τις 03.00 το βράδυ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.