- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Τι κάνει μια μπλε αρκούδα στην πλατεία Εξαρχείων;
Blue Bear. To νέο bar στην μπλε πολυκατοικία βρυχάται δυνατά
![329583-681750.jpg 329583-681750.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2016/11/03/329583-681750.jpg)
Όταν έκλεισε το Floral ήταν ένα μικρό σοκ. Ανεξάρτητα αν το προτιμούσες ή όχι, το είχες συνηθίσει εκεί, με τα live και τις παρουσιάσεις του, άρρηκτα συνδεδεμένο με την μπλε πολυκατοικία. Η απουσία του μου έφερνε μια μελαγχολία, που δεν μπορούσα να εξηγήσω και χωρίς να το καταλαβαίνω άλλαζα τη διαδρομή μου για να μην περνάω από εκεί. Ώσπου μια μέρα η περίοδος πένθους έλαβε τέλος γιατί είδα…μια μπλε αρκούδα!
Το Blue Bear άνοιξε πριν λίγους μήνες και έφερε το δικό του αέρα ανανέωσης στην πλατεία. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Floral (εκεί που υπήρχε πριν το Γκρι Καφέ), στο ισόγειο της μπλε πολυκατοικίας. Ο Αντριάνος (ιδιοκτήτης) προσπάθησε να βάψει τους εξωτερικούς τοίχους όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απόχρωση της πολυκατοικίας-σύμβολο. Κι αν κρίνω από τους φοιτητές αρχιτεκτονικής που σταματάνε κάθε λίγο και χαζεύουν, μάλλον πέτυχε το σκοπό του.
Και μετά από όλη αυτή την εισαγωγή, ανοίγω την πόρτα και φτάνω στο λόγο που το Blue Bear μου αρέσει τόσο πολύ. Μπροστά απλώνεται το ισόγειο της πολυκατοικίας σε όλο το μεγαλείο του. Μεγάλος, ευρύχωρος ψηλοτάβανος χώρος. Αριστερά η μεγάλη μπάρα, δεξιά η μπλε αρκούδα, από πάνω της τα τρομερά φωτιστικά που έφτιαξε ο Αντριάνος. Προχωράω στο βάθος βλέπω μια χτιστή βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία κάθε είδους. Από λεξικά, μέχρι βιβλία για τη διάσημη πολυκατοικία και εύπεπτη λογοτεχνία δίπλα σε δοκίμια.
Μουσική indie παίζει στη σωστή ένταση, γύρω μου άνθρωποι όλων των ηλικιών κουβεντιάζουν, πίνουν καφέ, διαβάζουν ή δουλεύουν στο laptop τους. Δεν έχουν όλα τα καφέ τη δυνατότητα να σε κάνουν να ηρεμείς. Το Blue Bear όμως είναι ένα τέτοιο. Σύντομα θα προστεθούν σαλάτες, κρύα πιάτα, σάντουιτς που θα φτιάχνονται στην κουζίνα που βρίσκεται στον πίσω χώρο και που, όπως και το Floral, συνδέεται με τη μπλε πολυκατοικία. Ακόμα, θα γίνονται εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής και φωτογραφίας, ενώ στον πάνω όροφο, που έχει θέα σε όλη την πλατεία, συχνά θα διοργανώνονται bazaar. Τα live και οι μουσικές βραδιές δεν θα λείπουν, ενώ οι ήχοι θα κινούνται σε jazz, rock και blues μονοπάτια. Το ποτό είναι στα €6.
Βολεύομαι σε ένα τραπεζάκι, χαζεύω τους υπέροχους πετρόλ τοίχους και προσπαθώ να φανταστώ τι ήταν αυτός ο χώρος τη δεκαετία του ’30. Ξέρουμε για το ένδοξο Floral, όμως εδώ τι υπήρχε; «Δεν είμαι σίγουρος», μου λέει στο τηλέφωνο ο κύριος Ιωάννης, ιδιοκτήτης του ακινήτου τα τελευταία 20 χρόνια. «Το ’56 ή το ’57 άρχισε να λειτουργεί το εστιατόριο “Αττικόν”, πιο πριν όμως δεν ξέρω τι ήταν. Σίγουρα πάντως εδώ τραγουδούσε ο Νίκος Γούναρης».
Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 211 1830114, Fb: Blue bear cafe bar, καθημερινά από τις 09.00 το πρωί έως τις 03.00 το βράδυ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.