- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Στο παραθαλάσσιο χωριό των παιδικών διακοπών κάποιοι συχωριανοί είχαν κομμένο χέρι. Οι ίδιοι δεν φαινόταν να πολυσκοτίζονται, «ατύχημα πάνω στη δουλειά» το λέγανε και ξαναπηγαίνανε το βράδυ να ψαρέψουνε με δυναμίτη, εξαφανίζοντας τα ψάρια της περιοχής. Από εκείνη την εποχή που ψάρι τρώγαμε μόνο το καλοκαίρι μέχρι σήμερα που η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 20 κιλών παγκοσμίως, πολλά έχουν αλλάξει. Και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο.
Κι αν σκεφτώ πως οι περισσότεροι πέφτουμε με τα μούτρα σ’ ένα πιάτο με γόνο καλαμαριού, σε ένα «ροφουδάκι του κιλού-μέλι», σε μπαρμπουτσέλια (τα μωρά μπαρμπούνια) που είναι «μούρλια», καταλαβαίνω πως το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και εμείς οι καταναλωτές με τις γαστρονομικές μας ανησυχίες το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο.
Προχτές, καλεσμένη της WWF στο Aleria, τρώγοντας ψαρίσιες (ελεγμένες) νοστιμιές από τα χέρια του Γκίκα Ξενάκη, μαθαίνω πολλά δυσοίωνα. Ναι, βγάζουμε από τη θάλασσα περισσότερα ψαρικά από αυτά που μπορεί να δώσει και η ζωή στο βυθό στερεύει. Οι πληθυσμοί των ψαριών αποδεκατίζονται, οι ψαράδες γυρνάνε με τα δίχτυα άδεια. Για να σας ανησυχήσω περισσότερο ακούστε τη σκληρή αλήθεια με αριθμούς:
● 30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα
● 93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλούνται
● 40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
● Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
● 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία
● 26 εκατομμύρια τόνους ψαρικών αξίας 23 δις δολαρίων «κλέβει» η παράνομη αλιεία
● Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δις ανθρώπων σε πρωτεΐνη
Δύσκολο να φανταστούμε διατροφή χωρίς ψάρια. Μπορούμε όμως να αγοράζουμε ψαρικά με τρόπο που προστατεύει τη θαλάσσια ζωή αλλά και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτή, κι αυτό πολύ σημαντικό. Να προσέχουμε αν είναι πιστοποιημένα, να μην είναι υπομεγέθη (γόνος) ώστε να προλάβουν να αναπαραχθούν, να ζητάμε όνομα, μέθοδο και περιοχή που αλιεύτηκε, αν δεν μας τα πουν απλά δεν αγοράζουμε.
Η WWF έφτιαξε το FishGuide, ένα λυσσάρι για να επιλέγουμε εύκολα, γρήγορα, σωστά και «ηθικά». Εφαρμογή διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, το ανοίγεις μπροστά στον πάγκο του ψαρά ή του σούπερ μάρκετ και διαλέγεις. Παρέχει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες (π.χ τα μύδια είναι το φίλτρο των ωκεανών και τα τρώμε από 5 εκ. και πάνω, ο κέφαλος έχει σχεδόν ίδια γεύση με το λαβράκι, είναι φτηνότερος και δεν ισχύει η ρετσινιά του «βρώμικου» ψαριού, τη σαρδέλα ποτέ δεν την τρώμε Δεκέμβριο και Ιανουάριο που αναπαράγεται, η τσιπούρα γεννιέται αρσενική και στην πορεία γίνεται θηλυκή).
Μαζί έχει και υπέροχες συνταγές που μας ταξιδεύουν σε θάλασσες μακρινές ή κοντινές και τις υπογράφουν διάσημοι ξένοι σεφ, αλλά και ο Ηλίας Μαμαλάκης «πρέσβης» της WWF σ’ αυτή την προσπάθεια. Η προστασία των θαλασσών περνάει από το πιάτο μας. Και αν εμείς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες τότε οι ανησυχητικοί αριθμοί θα πάψουν να μας χτυπούν καμπανάκι. Έτσι απλά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.